top of page

11. September 2015 er det 15 år siden at USA blev ramt af det værste terrorangreb nogle sinde. over 3.000 mennesker blev dræbt og 10.000 blev kvæstet. Hele verden ændrede sig efter 9/11. I dette tema samler vi op på den værste dag i verden. I kan se de mest rørende billeder fra dagen. I dag mindes vi alle ofrene

     15 år efter 9/11         

I dag er det 15 år siden USA blev ramt af det store angreb. Man mindes med stilhed og oplæsning af de mange dræbte. I New York blev der også lagt blomster og tændt lys.

 

Flyet ramte den første skyskraber med en hastighed på 605 kilometer i timen. Klokken var 08.46.40 - i Danmark slog klokken 14.46.40, og med et var den vestlige verden forandret af det, der ville blive husket som den hidtil blodigste terroraktion i verdenshistorien.

September eleventh eller 9/11, som de koordinerede terroraktioner i USA samlet bliver kaldt, er mejslet fast i de flestes hukommelse 14 år efter angrebene.

Efter at det første fly - American Airlines 11 - fløj direkte ind i nordsiden af World Trade Centers nordlige tårn - fulgte en tilsvarende Boeing 767-maskine med flyselskabets nummer 175 ind i det sydlige tårn. Den flyvende brandbombes møde med den anden halvdel af New Yorks vartegn blev transmitteret direkte i fjernsynet af tv-selskaberne, der var ilet til stedet.

Også i Danmark havde øjnene den skæbnesvangre dag nu rettet sig mod Manhattan, da endnu et American Airlines-fly blev styrtet ned i det amerikanske forsvarsministeriums hovedkvarter Pentagon klokken 15.37.46 dansk tid.

Terroristerne ville også ramme Capitol Hill og Kongressen, men det forpurrede passagerer på det fjerde kaprede fly. De reddede dog ikke livet, da United Airlines 93 styrtede ned på en mark i det sydvestlige Pennsylvania klokken 16.03.11 dansk tid.


Foruden de uskyldige, som i længere eller kortere tid nåede at se døden i øjnene, før de brændte op eller sprang i døden, døde også de 19 flykaprere under de fire planlagte angreb, som blev orkestret af Osama Bin Laden.

Dertil tegner der sig et mønster af, at flere brandmænd og andre, der var udsat for støv fra de kollapsede bygninger, er blevet alvorligt syge af kræft. Den amerikanske sundhedsstyrelse, CDC, oplyser, at 3700 personer, der overlevede angrebet, har fået konstateret kræft i de efterfølgende år. Flere er allerede døde - blandt andre brandmænd.

15 år efter 9/11

USA mindes ofrende for 9/11

15 år efter 9/11

Krigen mod terror fortsætter

Søndag er det som sagt 15 år siden, at USA oplevede en national katastrofe, da 19 al-Qaeda-medlemmer kaprede fire passagerfly og forvandlede dem til dødbringende missiler.

To af flyene fløj ind i skyskraber-komplekset World Trade Center i New York og fik de to enorme tvillingetårne til at styrte i grus.

Et 3. ramte det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, mens det fjerde styrtede ned på en mark i Pennsylvania, efter at passagerer overmandede flykaprerne.

Selv om præsident Barack Obama arbejder hårdt for at bringe USA tættere på den muslimske verden, kommer han til at efterlade USA i en tilsyneladende endeløs konflikt mod islamister både hjemme og i udlandet, når han stempler ud af Det Hvide Hus.

Det vurderer flere eksperter, blandt andre direktør på Center for Middle East Policy på Brookings Institution i Washington Tamara Cofman Wittes.

- Truslen fra islamistisk terror har tvunget præsident Obama til at engagere sig militært i Irak igen og siden også i Syrien og Libyen.

- Krigene i Mellemøsten, radikalisering via nettet og en række angreb i europæiske og amerikanske byer har gjort det meget svært at se bort fra en global krig mod terror selv 15 år efter 9/11, skriver hun i et indlæg på World Economic Forums hjemmeside.

15 år efter tvillingetårnene i New York faldt, siger Barack Obama, at terrortruslen mod USA har "udviklet sig". Det sker med henvisning til angreb udført af såkaldte ensomme ulve.

- Vi vil forblive ubarmhjertige i kampen mod terrorister som al-Qaeda og Isil. Vi vil tilintetgøre dem. Og vi vil gøre alt, hvad der står i vores magt for at beskytte vores fædreland, sagde Obama lørdag.

Siden 2001 er budgettet for CIA, FBI og National Security næsten fordoblet.

- Den trussel, som, tror jeg, vil fylde det meste hos FBI de næste fem år, vil være konsekvenserne af tilintetgørelsen af kalifatet, sagde FBI-direktør James Comey tidligere på ugen med henvisning til Islamisk Stat.

Ifølge en undersøgelse af Pew Research Center frygter 40 % af amerikanerne, "at sandsynligheden for, at terrorister vil udføre endnu et stort angreb mod USA er større nu end i tiden omkring 9/11-angrebet".

Det er den højeste andel siden 2002.

15 år efter 9/11

Fakta: Terrordøgnet i USA

Tirsdag 11. september 2001 kaprer 19 al-Qaeda-krigere 4 passagerfly i USA. 2 af flyene flyver ind i World Trade Center i New York og får de to tvillingetårne til at styrte sammen.

Et tredje fly flyver ind i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Det sidste styrter ned på en mark i Pennsylvania.

Det totale antal dræbte er 2996: 246 passagerer på de 4 fly plus de 19 flykaprere, 2606 i New York i World Trade Center samt på jorden og 125 i Pentagon.

Her er, hvad der skete på dagen lokal tid:

7.58: American Airlines flynummer 11 letter fra Boston mod Los Angeles med 92 om bord. Boeing 767'eren kapres efter start og dirigeres mod New York.

8.14: United Airlines flynummer 175 letter fra Boston mod Los Angeles med i alt 65 om bord. Også dette Boeing 767 kapres og dirigeres mod New York.

8.21: American Airlines flynummer 77 letter fra Dulles Lufthavn i Washington mod Los Angeles. Boeing 757'eren har 64 om bord og kapres efter start.

8.42: United Airlines flynummer 93, en Boeing 757, letter fra Newark, New York, mod San Francisco med 44 om bord.

8.40: Myndighederne får mistanke om flykapringer af American 11 og United 175.

8.46: American Airlines 11 flyver ind i det nordlige tårn i World Trade Center.

9.03: United Airlines 175 rammer det sydlige tårn i World Trade Center.

9.08: Al flyvning til, fra og over New York indstilles.

9.21: Alle broer og tunneler til Manhattan lukkes.

9.24: Mistanke om flykapring af American Airlines 77.

9.26: Alle civile flyafgange i USA indstilles. Militæret går i alarmberedskab.

9.29: Præsident George W. Bush er i Florida og siger, at der har været en national tragedie.

9.37: American Airlines 77 flyver ind i Pentagon.

9.43: Det Hvide Hus og Capitol Hill evakueres.

9.45: Luftfartsmyndighederne beordrer alle civile fly til at lande i nærmeste lufthavn.

9.57: Passagerer på United 93 gør modstand mod flykaprerne.

9.59: Sydtårnet i World Trade Center kollapser.

10.03: United 93 styrter ned på en mark i Pennsylvania.

10.13: FN-bygningen i New York evakueres.

10.28: Nordtårnet i World Trade Center begynder at kollapse.

11.00: Lower Manhattan evakueres.

13.00: Præsident George W. Bush beordrer USA's militær i højeste beredskab verden over og siger, at friheden er blevet angrebet, og at de skyldige vil blive jagtet.

Bush skriver, før han går i seng, i sin dagbog: "Det 21. århundredes Pearl Harbor skete i dag ... Vi mener, det er Osama bin Laden".

Billeder vi aldrig glemmer:  9/11

15 år efter 9/11

Dette billede var for voldsomt for 15 år siden

Ved første øjekast ser dette billede fredfyldt ud. Ja, nærmest harmonisk. Men når man kigger nærmere på det, går gruen op for én. At manden styrter mod jorden og den visse død. Som et tavst og nærmest desperat vidnesbyrd på det frygtelige terrorangreb, der ramte USA for præcis 15 år siden.

Vi husker alle billederne af røgsøjlerne, som stiger til himmels fra World Trade Center i hjertet af New York. Med et flammende hul, der hvor flyene var braget ind i de to ikoniske tårne, som symboliserede USA's finansielle magt. Den dag, 11. september 2001, kan vi alle huske, hvor vi var henne, da vi hørte om terrorangrebet, der skulle ændre verden for altid. I dag er det 15 år siden, islamistisk terror kom på alles tunger.

Billederne af de heroiske brandfolks kamp for at redde så mange menneskeliv som overhovedet muligt i ruinhoben, efter at 'Twin Towers' var styrtet i grus har også mejslet sig ind i den kollektive bevidsthed.

Men billederne af terrorangrebets mange menneskeskæbner er mere eller mindre forsvundet fra nethinden. Dagen efter valgte flere store aviser som eksempelvis New York Times ellers at vise katastrofens menneskelige ansigt. Og især et billede kom til at symbolisere de næsten 3.000 ofre for det storstilede terrorangreb: Billedet af en mand, som styrtede i døden efter enten at være sprunget eller faldet ud fra en af de øverste etager i det nordlige af de to tårne, som var ved at kollapse.

- Jeg tog billeder af de rygende tårne, da jeg pludselig så det og tænkte ’Åh Gud, folk begynder at springe ned deroppefra.’ Instinktivt tog jeg mit kamerat og fotograferede dem, mens de styrtede mod jorden. Det var sådan, jeg tog billedet af ’The falling man’, siger fotografen Richard Drew, som tog billedet, Richard Drew til Time.

Da han så billedet på sin computer hjemme på kontoret vidste han med det samme, at det var billedet.

- Det er et meget roligt billede. Der er ikke blod, ingen bliver skudt, men folk føler, de kan relatere sig til billedet. At de kunne have været i den samme situation og træffe en beslutning, som den, manden på billedet gjorde, forklarer Richard Drew.

Måske er det netop derfor, fotoet af 'den faldende mand' allerede få dage efter terrorangrebet ikke længere blev brugt af medierne. For læserne reagerede meget stærkt på billedet af den stakkels mand, som styrtede mod den visse død. 

'Foruroligende', 'udnyttelse' og 'perverst' var bare nogle af de ord, der blev brugt om billedet, som mange syntes var langt over grænsen.

 

Richard Drews ikoniske foto er da også et af de eneste billeder, som viser et døende menneske, der nåede stor udbredelse lige efter massetragedien den 11. september 2001.

Avisforsider efter 9/11

Placido Perez var på vej til sit arbejde som manager i et telefonselskab, da han hørte det første fly smadre ind i et af tårnene.

- Jeg husker lydene, og menneskene, der hoppede ud fra bygningerne. Der blev spillet musik fra højtalere på en plads foran tårnene. De kunne ikke stoppe musikken, fordi den var automatisk. Der fløj vragdele i luften. Det var forfærdeligt, fortæller han til Newsweek.

Han blev ved Ground Zero i en uge og sammen med tusindvis af politifolk, brandmænd, bygningsarbejdere og efterladte ledte de efter overlevende.

I dag, 15 år senere, er han ramt af livstruende sygdomme som følge af hans redningsarbejde 11. september.

Og han er ifølge Newsweek langt fra den eneste.

Over 400 af de 2.996, der døde under terrorangrebet, var redningsarbejdere. I juli var det tal mere end fordoblet, så 1.064 redningsarbejdere har mistet livet. Derudover er 5.441 personer blevet diagnosticeret med mindst en kræftsygdom, der er relateret til angrebene 11. september.

Det viser data fra the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) and the National Institute for Occupational Safety and Health, som Newsweek har fået.

Efter angrebene oprettede myndighederne World Trade Center Health Program, der giver test og behandling til 9/11 medarbejdere og efterladte. Her har man knyttet næsten 70 typer af kræft til Ground Zero i New York.

- De sygdomme, der stammer fra World Trade Center angrebene, omfatter næsten alle lungesygdomme, kræftformer, posttraumatisk stress, angst og paniklidelser, siger David Prezant, der er læge og meddirektør for World Trade Center Medical Program.

De sygdomme, der stammer fra World Trade Center angrebene, omfatter næsten alle lungesygdomme, kræftformer, posttraumatisk stress, angst og panik lidelser,

Placido Perez har fået konstateret flere sygdomme. Han begyndte at blive syg tilbage i 2005 og de næste fire år frem var han indlagt syv gange, hvor han var sikker på, at han ville miste livet.

Lægerne fandt ud af, at han led af en lungesygdom, posttraumatisk stress, astma og problemer med leveren, der blandt andet har konsekvenser for hans fordøjelsesorganer.

Hans leversygdom er nu så alvorlig, at det eneste, der kan redde ham er en transplantation. Men selvom det er uvist, om Placido Perez kommer sig over sine sygdomme, så fortæller han til Newsweek, at han ikke ville tøve med at hjælpe på samme måde, som han gjorde tilbage i 2001.

I dag, 15 år efter angrebene, er flere læger begyndt at forstå, hvorfor folk stadig bliver ved med at få konstateret livstruende sygdomme og flere ende med at dø.

Da de to tårne styrtede sammen udskilte de en massiv sky af kræftfremkaldende stoffer, skriver Newsweek.

I en rapport fra miljøadvokatgruppen 'National Resources Defense Counsil', der blev offentliggjort cirka et halvt år efter angrebene, er det opgjort, at det nordlige tårn indeholdte 400 ton asbest. Sammen med brændende kontormøbler og elektronisk udstyr blev der frigivet bly, kviksølv og andre dødelige giftstoffer. Der var uslukkede brande fra Ground Zero i 90 dage.

- En miljømæssig nødsituation som denne med hundredvis hvis ikke tusindvis af giftige komponenter udledt i luften er uden fortilfælde, skrev organisationen i rapporten og pointerede, at virkningerne er "ukendte".

Ifølge Newsweek skønnes det, at omkring 400.000 mennesker vil blive ramt af sygdomme som kræft og mentale lidelser som følge af 11. september.

Mark Farfel er direktør for the World Trade Center Health Registry, der sporer helbredet hos flere end 71.000 redningsarbejdere og overlevende.

Ifølge ham vil man de kommende år se flere tilfælde.

- Mange mennesker ved ikke, at de symptomer, de har i dag, har forbindelse til 11. september, siger han til Newsweek.

15 år efter 9/11

Kvæstede kæmper med kræft og PTSD

bottom of page