top of page

Danmark sagde nej

EU-Valg 2015

Danskerene stemmer nej til at afskaffe retsforbeholdet

 

Danskerne afviser at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Det står klart, nu hvor 100 % af stemmerne er optalt.

 

53,1 % af vælgerne har stemt nej.

 

46,9 % af vælgerne har stemt ja.

 

Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU kan dermed gå ud af flere ugers debat om retsforbeholdet med en sejr i ryggen.

 

Venstre, Socialdemokraterne, Konservative, Radikale, SF og Alternativet havde anbefalet et ja og taber dermed dagens afstemning.

 

Valgdeltagelsen ender på 72 % - 2.934.121 vælgere har stemt.

 

Af samtlige lige over fire millioner stemmeberettigede har 37,5 % stemt nej, 33,2 % har stemt ja, 28 % har ikke stemt og 1,3 % af stemmerne tæller som ugyldige.

Lars Løkke efter et nej

Danskerne er meget EU - skepsiste

 

Statsminister-konklusion:

 

Danskerne har ikke vendt ryggen til det, vi har stemt om.

 

- Det er mit klare indtryk, at det ikke så meget er det, vi har stemt om, som danskerne har vendt ryggen til, men måske snarere det, vi ikke har stemt om.

Frygten for eller ængstelsen for, at man ved et ja til en tilvalgsordning ville glide ud af en bane, hvor danskerne tabte kontrol. Og stor respekt for det, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

- Jeg når den konklusion, at valgets resultat bunder i en generel EU-skepsis og en utryghed over, hvad der kunne følge med, hvis man ændrede retsforbeholdet til en tilvalgsordning, siger Løkke.

 

Han vurderer på den baggrund, at danskerne fortsat vil deltage i det fælleseuropæiske politisamarbejde, der foregår i Europol. På den baggrund indleder han forhandlinger med EU-toppen om en parallelaftale snarest.

 

- Mit bud er, at man godt kan tolke valgets tale, som at det ikke er et nej til, at dansk politi skal have de bedste redskaber til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme, siger statsministeren.

 

Før Løkke drager til Bruxelles for at forhandle med EU-Kommissionsformand Jean Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk om Europol, vil han drøfte situationen med samtlige Folketingets partier én for én.

 

- Jeg vil lytte til partiernes råd og sikre mig imod, at jeg ikke har misforstået tingene, når jeg og regeringen nu tager den arbejdsopgave på os at søge at forhandle en parallelaftale på plads, siger Løkke.

Mette Frederiksen

Danmark er i en alvorlig situation

 

- Danskerne har talt, de har sagt nej. Det skal vi respektere og handle efter.

 

Sådan siger Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, på vej ind på Christianborg, efter at det er slået fast, at danskerne i dag har stemt nej til afskaffelsen af retsforbeholdet.

 

Her understreger hun også vigtigheden af, at Danmark kan forblive en del af Europol:

 

- Det er en alvorlig situation for Danmark, for det at bekæmpe kriminalitet, er et af de vigtigste job, vi har.

 

Hun mener dog ikke, at man kan konkludere, at blandt andet Socialdemokraternes ja-kampagne har slået fejl:

 

- Jeg køber ikke det her med, at man skal overtale nogen, for jeg har så stor respekt for danskernes holdninger, at det her ikke er et spørgsmål om at vinde stemmer, eller hvilken kampagne man laver, siger Mette Frederiksen.

 

I sin tale til de fremmødte partifæller på Christianborg gjorde Mette Frederiksen det også i sin tale klart, at der ikke er tale om 'et forkert resultat':

 

- Det er et flertal, der ikke levner nogen form for tvivl, og det skal vi tage meget alvorligt. Resultatet er ikke forkert, for danskerne har truffet beslutningen, lød det.

Talen brugte hun også til at italesætte den flygtningeproblematik, som især har fyldt meget i de seneste ugers valgkamp om retsforbeholdet.

EU - Valg 2015

København og Århus sagde ja

 

Mens størstedelen af vælgerne på landsplan sagde nej ved folkeafstemningen om EU-retsforbeholdet, gik det anderledes for sig i Aarhus og København, hvor et flertal stemte ja.

 

I Indre By-kredsen i København stemte 60,2 % for en omdannelse af retsforbeholdet, og på Vesterbro stemte 50,1 % for, mens 56 % 

Samlet stemte 50,3 % ja og 49,7 % nej i Københavns Storkreds.

 

I Aarhus, landets næststørste by, stemte 51 % ja i Aarhus Nord, 54,7 % sagde ja i Aarhus Syd og 56,8 % i Aarhus Øst, mens det i Aarhus Vest blev et knebent nej.

 

Her måtte ja-siden nøjes med 48,8 % af stemmerne.

 

Også i blandt andet Ringkøbing, Skanderborg og Roskilde har et flertal af vælgerne stemt ja.

 

 

Enhedslisten

Vi gjorde det!

 

Nej-sejren ved torsdagens folkeafstemning kan ifølge Enhedslisten tilskrives, at danskerne har gennemskuet, at der har været langt mere på spil end bare politisamarbejdet i Europol.

 

- Ja-siden troede, de kunne få et ja, hvis bare de afviste fælles asylregler, siger retsordfører Pernille Skipper.

 

- De fejllæste, at der også er en voksende venstreorienteret skepsis mod et udemokratisk EU, der står for nedskæringspolitik, som har kostet millioner af europæere jobbet efter krisen.

 

Når Enhedslisten inden længe bliver kaldt til møde med statsminister Lars Løkke Rasmussen, er det med ønsket om at få en parallelaftale om Europol. Og retsordfører Pernille Skipper forventer, at der bliver lyttet til hende.

 

- Vi regner nu med, at statsministeren vil sætte sig i spidsen for forhandlinger med alle Folketingets partier – i stedet for at sætte sig med en snæver og lukket kreds, som ja-partierne ellers har for vane at gøre, siger hun.

 

Aviserne

Stort nederlag for statsministeren

 

Ramponeret statsminister. Løkke fik fuck-fingeren. Vraget af vælgerne.

 

Det er ikke opmuntrende læsning, der venter statsminister Lars Løkke Rasmussen, når han åbner aviserne.

 

For aftenens nederlag med nej-flertallet i folkeafstemningen om afskaffelse af retsforbeholdet til fordel for en tilvalgsordning har udløst hårdte ord til Løkke i dagens aviser.


Under overskriften "Fravalget" skriver Berlingske således, at danskerne har talt:

 

- Afstemningen om EU-retsforbeholdet viste en dyb mistillid til politikerne fra de danske vælgere. Efter nederlaget står Lars Løkke Rasmussen tilbage som en ramponeret statsminister.

 

Vurderingen kommer fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, og han er helt i tråd med Jyllands-Postens forside. Her mindes Løkke om, at han har scoret "et ubehageligt hattrick med den tredje vælgerlussing i træk".

 

Avisen henviser til folketingsvalget 18. juni, hvor Venstre gik fra 47 til 34 mandater og Europa-parlamentsvalget sidste år, hvor partiet gik fra tre til to mandater.


Ekstra Bladet har skruet op for retorikken med overskrifterne "Massivt EU-NEJ fra danskerne" og "Løkke fik fuck-fingeren". Forsiden er suppleret af en gul mærkat, hvor avisens holdning er kogt ind til: "Så fat det dog".

 

Forsiden er i øvrigt en slags hilsen til Ekstra Bladets egen forside onsdag 3. juni 1992, hvor danskerne stemte nej til Maastricht-traktaten. Det markerede avisen dengang med forsideteksten "De fik fingeren" om ja-partierne.


Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, fokuserer på, at danskerne endnu engang har vist sig at være overraskende EU-skeptiske. På avisens forside skriver han:

 

- Vælgerne vrager for tredje gang ja-partiernes forsøg på at komme ind i kernen af det europæiske samarbejde. Nu bliver et afgørende spørgsmål, hvad Kristian Thulesen Dahl kan og vil bruge sejren til.

 

 

Foto: Valgaften på Christiansborg

Dansk Folkeparti

Drikker gerne kaffe med løkke

 

DF-formand Kristian Thulesen Dahl er en særdeles glad mand, efter at det står klart, at det bliver et rungende nej ved dagens EU-afstemning.

 

Sejrens sødme bliver ikke mindre for Kristian Thulesen Dahl, når han kaster et blik på, hvem han har sat til vægs fra ja-siden.

 

Med sejren over Mette Frederiksen leverer han en begmand til sin hovedmodstander på det røde hold i Folketinget.

 

Men nok så væsentligt har han givet statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) et ordentligt rap over nallerne.


De to normale samarbejdspartnere er valgkampen igennem tørnet sammen i nogle heftige tv-dueller.

 

– Det, du gør her Kristian, og som gør mig personligt ked af det, er at du sætter spørgsmålstegn ved det danske folkestyre, har Lars Løkke Rasmussen eksempelvis sagt direkte henvendt til Kristian Thulesen Dahl.

 

Med en overstået EU-valgkamp skal Thulesen Dahl og Løkke nu have vendt deres indbyrdes modstand til samarbejde. Men det mener DF-formanden nu nok, kan lade sig gøre.

 

– Skal Løkke og dig have en kop kaffe, kigge hinanden i øjnene og sige, at I er gode venner igen, efter I har været oppe at slås den seneste tid?

 

– Jeg drikker meget gerne kaffe med Løkke, men vi har ikke brug for det for at kunne sige, at vi kan arbejde politisk sammen. Vi er professionelle mennesker, og vi ved godt, at det her har været en kendt uenighed, vi skulle tage, og så kan vi sagtens arbejde med de politiske udfordringer, lød det i går aftes fra Thulesen Dahl.

 

 

 

Udlandske medier

Danamrk har sagt et stort nej til mere - EU-

 

Det er ikke kun inden for landets grænser, at der bliver holdt øje med torsdagens folkeafstemning.

 

Da de første exitpolls blev offentliggjort kl. 20.00, som viser, at danskerne ser ud til at stemme nej til at ændre retsforbeholdet, var flere udenlandske medier klar på tasterne.

 

- Vælgerne i det EU-skeptiske Danmark har torsdag sagt nej ved en folkeafstemning fremlagt af regeringen med det formål af styrke deltagelsen på retsområdet.

 

Også de britiske medier holder nøje øje med den danske folkeafstemning. Bl.a. har BBC skrevet følgende på Twitter:

 

- Danske exitpolls tyder på et nej i folkeafstemningen om forstærkning af EU-regler vedrørende overvågning på tværs af grænserne.

 

- Folkeafstemningen ses som en test for, om danskerne vil acceptere eller afvise en større tilslutning til sammenholdet blandt de 28 medlemslande i EU, som mere end nogensinde bliver testet efter flygtningekrisen,« skriver avisens udsendte rapporter Gavin Lee desuden og tilføjer:

 

- Selvom en stemme på ja ikke vil påvirke Danmarks stilling til indvandring, hævder Dansk Folkeparti at et ja i sidste ende kan føre til, at indvandringspolitikken bliver dikteret af EU.

 

Ligeledes var den britiske avis The Telegraph hurtigt ude med en opdatering.

 

- Danskerne afviser Bruxelles med et nej ved folkeafstemning.

bottom of page