top of page
Dronning Margrethe bliver 75
 

Den 16. april bliv Dronning Margrethe 75 år, og det blev fejret med masser af fest.

 

Festen begynde i Aarhus D. 8 April, hvor Dronningen kørte gennem byen i en flot karet. Senere var der festaften i musikhuset med over 1400 gæster.

 

Den 15. april, holdte man den officielle fest med flere 300 gæster på Christiansborg Slot i København.

 

Her var både inviteret danske og udenlandske gæster, og det bliv i rigtig flot galla, glitrende juveler og store rober.

 

På selve fødselsdagen den 16. april kiggede Dronning Margrethe ud af soveværelset, da hele familien var mødt op for at sige tillykke.

 

Kl. 12 kom Dronning Margrethe og rasten af familien ud, på balkonen på Amalienborg Slot 

 

Dronningens eget palæ er ved at få lagt nyt tag på, så planen er foreløbig, at man i stedet bruger balkonen på nabopalæet, Christian 7.s Palæ.

 

En tur i karet gennem København bliv det også til, så flest mulige kunne få et glimt af fødselaren.

 

Derefter ankom Dronningen til Københavns rådhus som var værter ved et lille reception. Her fik Dronningen også gaver.

 

Om aftenen holdte familien fødselsdagsmiddag i Fredensborg. Det var under mere private former, men festligt – det i hvert fald.

 

Festen sluttede 23:15 med et kæmpe fyrværkeri 

 

Fejringen af Margrethes fødselsdag er i gang.

 

Det skete med åbningen af en stor smuk kjoleudstilling på Frederiksborg Slot.

 

Og majestæten kunne da heller ikke skjule sin begejstring, da hun så sine egne gallakjoler udstillet i den smukke riddersal på Frederiksborg slot i Hillerød.

 

- Det er svært at sige, hvilken der er min favorit. Der er mange, sagde dronning Margrethe, da der bliver spurgt om, hvilken kjole, majestætens selv synes, var den flotteste.

 

Udstillingen, En dragtkavalkade, er en særudstilling i anledning af dronningens 75 års fødselsdag og viser godt 40 kjoler - fra hendes dåbskjole, brudekjole og sølvbryllupskjole til de største og flotteste gallakjoler, samt dragter og kjoler brugt til officielle besøg.

 

At se sine egne smukke kjoler vakte mange minder, og det var tydeligt at dronningen var svært tilfreds med at se sine smukke kjoler i de majestætiske omgivelser.

 

- Det er blevet en meget flot udstilling, sagde dronningen og tilføjede straks, at de jo ikke var hendes fortjeneste.

 

Udstillingen med dronningens kjoler slutter 30. august. 

Dronningen så sine egne kjoler

Stort tillykke til vores alle sammens Dronning Margrethe

TIMELINE: Store øjeblikke i Dronnings liv

Margrethe bliver Dronning

Margrethe bliver Dronning

1972 bliver Margrete ny regent efter sin far.

Bryllup

Bryllup

Margrethe bliver gift med Prins Henrik

Nytårstale

Nytårstale

Dronning Margrethes første nytårstale i 1972

Pressemøde

Pressemøde

Dronningen holder pressemøde om overtagelsen af tronen

Børn

Børn

Dronningens 2 sønner i 1974

Skiferie

Skiferie

Familien er på skiferie i 1984

Nytårstale

Nytårstale

nytårstale 1984, Den bedste tale mener mange.

Rejse

Rejse

Familien er i Australien i 1987

Soldat

Soldat

1988 mor og søn

Møder Paven

Møder Paven

i 1989 møder dronningen paven

Grønland

Grønland

1997 Dronningen på Grønland

Besøg

Besøg

Drooningen har besøg af Nelson Mandela i 1999

Begravelse

Begravelse

Farvel til Dronning Ingred 2000

Indvielse

Indvielse

Dronningen åbner for metroen i 2002

Bryllup

Bryllup

Familien til kronprinsparret bryllup 2004

OL

OL

Hele familien til OL 2004

Nytårstale

Nytårstale

Dronnings Nytårstale 2008

Frederik 40 år

Frederik 40 år

Dronningens søn bliver 40 år

70 år

70 år

Dronningen 70 år 2010

70 år

70 år

Hele familien siger tillykke til Margrethe i 2010

Dronningens liv i billeder

Nye frimærker til dronningens fødselsdag

 

 

Post Danmark har lanceret  3 nye frimærker med 3 danske ordener som markering af, at dronning Margrethe kan fejre 75 års fødselsdag. 

 

Det drejer sig om Fortjenstmedaljen, Elefantordenen og Dannebrogsordenen, som dronning Margrethe er ordensherre for.

 

Frimærkerne er designet Ditte Rosenørn Holm fra Post Danmark Frimærker og graveret af Bertil Skov Jørgensen.

Portræt: Fra barn til populær Dronning
 

Fødselslægen Erik Rydberg bliver kaldt til Amalienborg tidligt mandag morgen. Egentlig kommer barnet nogle uger for tidligt. I kongefamilien siger man, at det er fordi, kronprinsesse Ingrid har været så oprørt. Det er en uge siden, tyskerne besatte Danmark. Den dag kronprins Frederik overbragte den højgravide kronprinsesse nyheden om Danmarks besættelse, skulle hun have sat sig op i sengen og sagt: -Disse lorte.

 

7 dage senere kom veerne. Det har ikke været nemt for Danmarks kronprinsesse at blive gravid. Der er gået fem år siden brylluppet i Stockholm. Han er 41 år, og hun er 30. En lang og hård fødsel venter kronprinsesse Ingrid.

 

Der går cirka 1 døgn, før fødselslægen forlader slottet igen.

 

Tirsdag den 16. april om formiddagen går kongehusets officielle meddelelse ud til det danske folk. Kort tid efter er der hejst flag rundtomkring i gaderne, hvor de tyske soldater patruljerer.

 

Få dage forinden er 13 soldater og tre feltgendarmer blevet begravet, fordi de forsøgte at kæmpe mod den tyske besættelsesmagt, da de tyske tropper gik ind over den danske grænse den 9. april.

 

En uge senere lever danskerne i en ny virkelighed med mørklægningsgardiner, kørselsforbud og rationeringsmærker.

 

- Midt i en Mørketid har dette lille Fyrstebarn set Lyset, skriver Nationaltidende dagen derpå.

 

Barnet vejer 3300 gram. Og det er en pige.

 

Kronprinseparret ville, at prinsesse Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid skulle leve et almindeligt liv i en ualmindelig tid. De forsøgte at skærme hende fra Besættelsen.

 

Mange år senere vil dronning Margrethe II i interviews fortælle, at hun ikke kan forstå sig selv uden de fem år. Det er dem, hun siden kom til at måle alting med. Hvis noget varede ti år, ville hun altid tænke:

 

Det tager altså dobbelt så lang tid, som besættelsestiden varede.

 

Minderne sætter sig tidligt fast i Margrethes hukommelse. Som de gange hun gik tur med sin mor eller barnepigen, og de hørte støvletramp i gaden. Pludselig fik de voksne travlt med at få hende til kigge på butiksvinduer, selv om der bare var grøntsager bag ruden.

 

Når luftalarmen lød, søgte familien ned i den hvælvede kælder under palæet. Margrethe var bange for høje lyde, så dernede under jorden sagde hendes far til hende, at de skød måger udenfor. Når der lød et højt brag, spurgte prinsessen:

 

- Far, var det en meget stor måge?

 

Den 4. maj 1945 har prinsesse Margrethe kun sovet et par timer, da hun bliver vækket omkring klokken otte om aftenen. Hun hører råb udenfor. Hvad er det for noget, tænker hun og står op. Hun hører barnepigen og kammerjomfruen snakke i legestuen inde ved siden af og vover sig derind. Nu bliver jeg nok smidt på hovedet i seng igen, når hun at tænke, inden hendes forældre kommer op fra stuen. De tager hende med, og hun får en sodavand.

 

- Det er freden. Krigen er slut, har dronningen siden erindret, at hendes far sagde.

 

Men det var ikke helt rigtigt. Ikke på Amalienborg. Der blev skudt mod kongeslottet fra den tyske krydser Nürnberg og fra et mindre krigsskib, der lå ved Orlogsværftet og skød ind over havnen, hen over Frederik VIII’s Palæ. Margrethe og lillesøster Benedikte blev taget med ned i kælderen, hvor de sad hele den 5. maj. Da det hele var overstået, gik de ovenpå og så, hvordan der lå glasskår fra de splintrede vinduer på gulvet i barnepigens soveværelse.

 

Den nat blev der sat stearinlys i vindueskarmene i resten af de danske hjem. Mørketiden var forbi.

 

1950’erne: 

Det var en prinsesse, ikke en tronarving, danskerne havde fået under Besættelsen. Efter hende kom der 2 piger mere. Den sidste, prinsesse Anne-Marie, var en endnu hårdere fødsel end Margrethe. Lægerne sagde til kronprinsesse Ingrid, at der ikke kunne komme flere børn. Og altså ingen sønner. - Dette afkom, mand efter mand, lød Tronfølgeloven fra 1853. Datteren af landets kommende kong Frederik IX befandt sig et godt stykke nede af monarkiets rangstige.

 

Men der var nye tider på vej i det danske kongehus.

 

Uden for Amalienborg var ligestillingsdebatten begyndt. Allerede i 1946 stillede ugebladet Alt for Damerne spørgsmålet: - Kan vi vente en ny dronning Margrethe?

 

I en Gallupundersøgelse svarede 48 % ja til, at kvinder burde have lige adgang til den danske trone. 34 %sagde nej.

 

Da der i 1953 skulle stemmes om en ændring af Grundloven, skulle vælgerne tage stilling til, om Landstinget skulle nedlægges, om Grønland skulle gøres til en del af rigsfællesskabet, om valgretten skulle sænkes til 23 år – og om Margrethe skulle kunne blive dronning. Som det så ud på det tidspunkt, var det prins Knud, der stod til at blive konge. Og efter ham ville hans søn, Margrethes fætter prins Ingolf, arve tronen. Men langt de fleste danskere så hellere, at tronarvingen skulle findes blandt kong Frederiks efterfølgere. Afstemningen om ændringen i tronfølgen kunne med den populære prinsesse Margrethe som personificering måske blive det, der blandt andet kunne mobilisere kvinderne.

 

Det var nødvendigt, for at ja-stemmerne kunne udgøre de 45 procent af samtlige stemmeberettigede, som det krævedes for overhovedet at revidere Grundloven. Også mænd var begyndt at tale for en kvindelig tronarving. Som da Informations chefredaktør Erik Seidenfaden op til folkeafstemningen anbefalede danskerne at stemme for en ændring af den gamle Tronfølgelov, så Frederik IX’s datter kunne bestige den danske trone.

 

Da hun var 11-12 år gammel, gik det op for Margrethe, hvad der var ved at ske. Hun havde læst om det i avisen.

 

Kammeraterne i skolen hørte snakken derhjemme, men de bragte det sjældent op, mens Margrethe lyttede. Men en dag var der alligevel et af børnene, der sagde noget om, at hun skulle være dronning. Margrethe begyndte at græde. For hvis hun skulle være dronning, betød det, at hendes far kunne dø. Den tanke syntes prinsessen, var forfærdeligt skræmmende. Derhjemme begyndte Ingrid og Frederik langsomt at tage emnet op med hende. Til at begynde med var hun forskrækket og forvirret. Men langsomt erkendte hun, at det var det, hun skulle være. Dronning af Danmark.

 

En dag får Margrethe øje på en kommode på sit værelse, en særligt yndig en, som hun holder meget af. Den er ikke hendes egen, ved hun, den er et af statens møbler. Og det gør hende glad at tænke på, at nu, hvor hun skal være dronning, vil den altid stå hos hende.

 

Godt en måned efter Margrethes 13-års fødselsdag, den 28. maj 1953, bliver revisionen med nød og næppe vedtaget. 45,76 procent af de stemmeberettigede stemmer ja til at revidere loven, ja til kvindelige tronfølgere – og ja til Margrethe.

 

1960’erne: 

Hendes store ønske var at læse arkæologi, ligesom hofdamen Wava Armfelt, og Margrethe tog ofte med sin hofdame til studieøvelser på Nationalmuseet. På Cambridge University i England tog hun et diplomkursus i forhistorisk arkæologi, inden hun begyndte studierne i statskundskab på Aarhus Universitet. Sideløbende med den formelle uddannelse begyndte hun i livets skole, da hun drog ud på sin store dannelsesrejse.

 

Først blev hun menigt medlem af den skandinaviske arkæologiske ekspedition i Den Nubiske Ørken. Hun var med til at udgrave en landsby, og hun så pyramiderne i Egypten.

 

I 1963 tog hun på en 72 dage lang tur til Østen med en gruppe på fem rejsende. Hun lærte at spise med pinde og lyttede genert, når Indiens kejser Nehru fortalte om sit land. Hun besøgte monarkerne i Thailand og Japan, hun nejede for shahen i Iran, og hun sejlede med Jutlandia fra Singapore til Cambodja, hvor hun besøgte Angkor Wat-templerne og hilste på eneherskeren fyrst Sihanouk.

 

Før hun fyldte 25 år, havde hun flyttet sig 140.000 kilometer fordelt på fire kontinenter. Noget helt usædvanligt i en tid, hvor Spies og Tjæreborgpræsten kun få år forinden havde sendte de første danske charterturister af sted mod Mallorca med mellemlandinger i Hamburg, Stuttgart, Lyon og Marseille.

 

Pressen var med på turene, og for første gang blev en tronfølgers rejser filmet. Den høje, krølhårede kvinde var Danmarks første tv-monark.

 

En septemberdag i 1966 har Ekstra Bladet opsnappet en stor historie. Tronfølgeren vil snart blive forlovet. Margrethe har forelsket sig i en fransk greve, der også er diplomat, skriver avisen. Og parret skulle have kendt hinanden i flere år.

 

Henri Marie Jean André, greve de Laborde de Montpezat. Det måtte være ham, tænkte Ekstra Bladets chefredaktør, da han sad med listen over franske tredjesekretærer ved ambassaden i London. Rygtet om, at Margrethe havde planer om at forlove sig med en fransk diplomat, var få dage forinden landet som et telegram på redaktionen. Og en sommerdag året efter skriver DR Danmarkshistorie, da de for første gang transmitterer et kongeligt bryllyp. Den 10. juni 1967 sidder danskerne foran fjernsynet og overværer vielsen i Holmens Kirke, hvor Margrethe siger ja til sin prins.

 

1970’erne: 

Den unge dronning er helt i sort. Hun har sørgehat og sørgeslør på og en lang, sort nederdel, som hun har lånt af sin mor. Øverst på brystet, midtfor under hagen, glimter noget rødt. Det er den lille rubinhestesko, hun som 13-årig fik af sin far, den dag Grundloven blev underskrevet.

 

Det er den 15. januar 1972. Margrethe er 31 år gammel. Ved sin side har hun den socialdemokratiske statsminister Jens Otto Krag. En statsminister, der som ung havde nægtet at rejse sig, når kongesangen skulle synges. I rollen som kongelig udråber er det ham, der skal stå for hendes udnævnelse.

 

Den rolle er den socialdemokratiske statsminister ikke specielt begejstret for, har man siden kunnet læse i hans dagbog. Han ønskede at modernisere ceremonien. Men den nye dronning gik ind for at fastholde den gamle tradition.

 

Omkring halvtretiden begynder folk at indfinde sig på Christiansborg Slotplads. Bag murene forbereder den kommende dronning sig på, at der nok ikke er så mange på pladsen. Hun minder sig selv om, at det var noget helt andet, da hendes far overtog tronen efter sin far, Christian X.

 

lokken 15.00 går fløjdørene op ved granitbalkonen over Kongeporten. Indefra kan Margrethe ikke se ret meget for de meget dybe vinduesnicher og balkonens gigantiske granitbalustrade. Det er først, da hun træder ud i minusgraderne og østenvinden, at det går op for hende, hvor mange mennesker der står og kigger op på hende. Nej, det er ikke sandt, tænker hun. På pladsen står der mellem 50.000 og 75.000 danskere.

 

1980’erne: 

Nytårsaften 1984 klokken 18 sidder danskerne foran skærmen og venter. Lidt efter toner dronningen frem, som hun plejer, med et grundigt forberedt manuskript og intet andet.

 

Pludselig er hun ikke længere kun nationens kærlige mor, der samler og trøster på årets sidste dag. Hun kigger direkte på os, bladrer i sit manuskript og fortsætter:

 

 

- Så kommer vi med vores ”danske humor” og ”små dumsmarte bemærkninger”. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt.

 

2000’erne: 

Dronningen bruger hverken mail eller mobiltelefon. På mange måder lever hun i en tidslomme. Når der inviteres til middag hos kongehuset, serveres den på kridhvide damaskduge ledsaget af store stivede servietter, og den spises af sølvtallerkener og med bestik i massivt guld, hvortil der i krystalglas skænkes dyre vine fra Rosenborgs kælder. På bordet er der kandelabre, postamenter og spejlplateauer.

 

Dronningens nærmeste ansatte har den dag i dag titler som hofmarskal, kabinetssekretær, kammertjener og oldfrue.

 

14 Maj 2004 sagde dronningens største søn kronprins Frederik ja til sin Mary i København. 1000.000 af danskere var mødt op for at sige tillykke.

 

2010’erne: 

- Det er med sorg, jeg erfarer omfanget af det seneste døgns begivenheder, lød det fra dronningen i pressemeddelelsen, der udgik fra kongehuset den søndag eftermiddag for 2 måneder siden. Det var den 15. februar, dagen efter dagen og natten, hvor København blev til en skudzone.

 

- Mine tanker går til den dræbte filminstruktør og den unge vagtmand fra det jødiske samfund, som blev mål for gerningsmandens handlinger. Jeg sender min dybeste medfølelse til de pårørende og til de sårede politifolk, udtalte dronning Margrethe i meddelelsen.

 

En eftermiddag 14 år forinden kører dronningen og prins Henrik af sted til Sydsjælland for at besøge nogle venner. Det er den 11. september 2001.

 

Mens de sidder i bilen, får de et opkald gennem politiet. Der bliver tændt for radioen. Da de når frem, står deres venner og tager imod dem på trappen. De skynder sig alle sammen ind og tænder for fjernsynet. Kort tid efter ser de billederne af det første tårn, der kollapser.

 

Det er ikke sandt, tænker dronningen. Du ser ikke det, du ser.

Hun når at tænke, at det på en måde er godt, at de ikke befinder sig i København. Hvis nu nogen havde udtænkt, at alle de vestlige hovedstæder skulle udsættes for et angreb. Så var det godt, at hun og prinsen var et sted, hvor ingen regnede med, at de var.

Efter angrebet på tvillingetårnene den 11. september er sikkerheden omkring dronningen og hendes familie skærpet.

 

Som barn gik hun frit på gaden, kun ledsaget af sin barnepige. Under Besættelsen skiftedes to kriminalbetjente til at være i nærheden. Men det vidste hun ikke. Hendes forældre fortalte det først flere år efter.

»Havde jeg som ung vidst, at jeg skulle være omgivet af sikkerhedsvagter resten af mit liv, havde jeg skreget højt og længe,« har dronningen sagt i bogen ”Margrethe II”.

 

Dronning Margrete har sagt, at hun tænker tilbage på sit liv i perioder på fem år. For fire et halvt år siden var dronningen på Rigshospitalet for at besøge sårede soldater. Soldaterne var overraskede, for de vidste ikke, at hun kom. Hun overværede deres genoptræning. Hun så, hvordan bandagister tilretter proteser til de soldater, der har mistet ben eller arme.

 

Året efter rejste hun til Afghanistan for at besøge de danske soldater ved frontlinjen i Helmand. Det var første gang, dronningen besøgte de danske soldater i en krigszone.

 

Iført grøn uniform, hjelm og en rød sløjfe i det flettede hår besøgte dronningen Patrol Baseline, Camp Price og Camp Bastion. Dronningen var blevet regent for en krigsførende nation.

 

Også er vi fremme ved i dag. Dronning Margrethe fylder 75 år, og hun er særdeles populær.

Nye mønter til Dronningens fødselsdag

 

 

I anledning af Dronningens 75-års fødselsdag udsender Nationalbanken en såkaldt erindringsmønt i 3 variationer.

 

Den nye mønt udkommer ifølge Nationalbanken som en 500-krone mønt i sølv, en 20-kronemønt i en 'proof' version og en almindelig 20-kronemønt. 

 

Dronningen fremstår privat uden diadem og smykker, og det er ifølge Nationalbanken dronningen selv, der har valgt, at det personlige skulle vægtes i portrættet på møntens forside.

 

Det er Nationalbankens medaljør, Henrik Wiberg, som har modelleret forsidemotivet, hvor dronningen fremtræder i trekvart-vendt profil med ansigtet vendt ud mod beskueren. 

 

Det er første gang, at Dronningen portrætteres på denne måde - på mønter.

 

Bagsidemotivet er designet af senior grafisk designer i Nationalbanken,

 

Jeanette Skov Jensen, der har hentet sin inspiration fra motiver fra det danske land.

 

Alle de 3 versioner af erindringsmønten kan fra 8. april købes i Nationalbanken, i Den Kgl. Mønts webshop, kgl-moent.dk samt i visse pengeinstitutter og hos visse mønthandlere.

Dronningen blev hyldet i Aarhus

 

 

Dronning Margrethes 75 års fødselsdag blev fra onsdag formiddag fejret med stil i Aarhus. 

 

Aarhusianere i tusindvis hyldede dronningen, da hun med Prinsgemalen ved sin side kørte i karet gennem byen. 

 

Regentparret kørte i øvrigt senest i karet gennem Aarhus i 2010 i forbindelse med Dronningens 70-års fødselsdag.

 

På karetturen var de kongelige ledsaget af Gardehusarregimentets Hesteskorte. 

 

Dronning Margrethe så ud til at nyde turen mod Aarhus rådhus. 

 

Både hun og Prinsgemalen virkede veloplagte og smilede og vinkede til alle, de passerede. 

 

Især på Strøget midt i byen var mange mennesker samlet. 

 

De jublede og råbte hurra, da dronningen i kareten kom forbi på vej mod rådhuset. 

 

Det var en fantastisk oplevelse for alle, og en helt perfekt indledning på en stor royal og folkelig festdag i smilets by. 

 

Derefter blev Dronning Margrethe modtaget med åbne arme af det meste af Aarhus, da hun i karet sammen med prinsgemalen ankom til byens rådhus.

 

Rådhuspladsen var fyldt med royale fans, og på rådhuset var borgmesteren og kronprinsesse Mary, kronprins Frederik samt prins Joachim og prinsesse Marie på plads for at tage sig af dronningen, hvis 75 års fødselsdag virkelig blev markeret fornemt og festligt i den jyske hovedstad.

 

Solen tittede såmænd også helt symbolsk frem nogenlunde samtidig med, at regentparret i kareten nærmede sig.

  

Kort efter råbte hele Rådhuspladsen i kor "hurra, hurra, hurra" til dronningen, der kvitterede med et kæmpe smil, før hun med prinsgemalen gik indenfor til familien og borgmesteren. 

 

Jublen steg nye højder også, da dronning Margrethe kom ud på byens rådhusbalkon for at hilse på de mange fremmødte lokale, som fejrede hende.

 

Dronningen kom ud på balkonen sammen med prinsgemalen, og derefter trådte også kronprinsparret og prins Joachim og prinsesse Marie ud på balkonen til regentparret.

 

Den kongelige sekstet vinkede længe til de mange mennesker på rådhuspladsen, der råbte hurra og sørgede for en helt igennem euforisk stemning.

 

Alle var vilde med dronningen, men det var også tydeligt at se og høre på publikum, at de andre kongelige er meget populære.

 

Især kronprinsesse Mary og kronprins Frederik var man glade for at se på den balkon, hvor de den 26. juli 2004 stod og kyssede hinanden så smukt kort efter, de var blevet gift.

 

Denne gang nøjedes kronprinsparret med at se hinanden kærligt i øjnene et par gange, mens de vinkede til Aarhus.

 

Det var en særdeles hjertelig og rørende tale, som Jacob Bundsgaard holdt for dronning Margrethe på Aarhus Rådhus. 

 

- Så lad mig sige det som det er: Deres Majestæt, selvom jeg ikke er helt sikker på, at det er med deres gode vilje, I Aarhus er De en rockstjerne!

Sådan lød det fra Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard.

 

Det var en hjertevarm og rørende tale, hvor borgmesteren takkede majestæten for interessen for Aarhus i årenes løb. 

 

Og det var ikke kun en tale, som dronningen modtog.

 

Byens gave til dronningen var en helt særlig, til anledningen fremstillet broche med otte brillanter, der skulle symbolisere dronningens otte børnebørn.

 

En gave som dronning Margrethe blev tydeligt MEGET glad for, 

 

Desuden var der sang fra Aarhus pigekor, børn fra musikskolen sang, og der var også en kort balletforestilling.

 

Dronning Margrethe 75 år

 

Sådan står der med store bogstaver henover maven på en kagekone, der netop er båret ind på Aarhus Rådhus, hvor dronning Margrethe og den kongelige familie snart kommer og skal til frokost - og vinke til folket fra balkonen.

 

Kagekonen er en gave fra Aarhus Bagerlaug, og den blev båret ind af laugets oldermand, en stolt Henning Andersen.

 

 

Galleri:  Festdagen i Aarhus

Festaften i musikhuset 

 

 

I anledning af Hendes Majestæt Dronningens 75-års fødselsdag var TV2 vært for et brag af en festaften onsdag i Musikhuset Aarhus, hvor der blev budt på et gigantisk fødselsdagsshow. 

 

Stjernen over alle på den fornemme aften var æresgæsten dronning Margrethe, der ved sin og Prinsgemalens ankomst blev tiljublet som en Hollywood-stjerne og badet i blitzlys.

 

Regentparret gav de mange fremmødte borgere valuta for pengene ved at vinke længe til alle ved den røde løber.

 

Dronning Margrethe var i overdådigt festhumør på den smukke aften midt i den jyske hovedstad. Og med sin egen gode udstråling spredte hun glæde omkring sig.

 

Det var simpelthen umuligt at være andet end glad, når man så dronningen og Prinsgemalen gøre deres entre til denne særlige begivenhed, som samlede i alt 1200 gæster. Heriblandt mange af regentparrets nære venner samt prominente politikere, kulturpersonligheder og erhvervsfolk. 

 

Kronprinsparret havde deres 2 ældste børn, 9-årige prins Christian og prinsesse Isabella på 7 år, med til den store festaften i Musikhuset i Aarhus.

 

Der gik et sus gennem publikum, da dørene på kronebilen åbnede, og Mary og Frederik med Christian og Isabella steg ud. 

 

Kronprinsen og Christian stod sammen og ventede lidt, inden kronprinsessen med en smilende Isabella i hånden kom op på siden af dem.

 

Derefter poserede firkløveret for fotografer, og der var smil over hele linien hos de royale modeller.

 

Mary og Frederik så ud til at være meget stolte over børnene, der da også klarede alt til en ren guldmedalje.

 

Det var bestemt Christian og Isabella, der var stjernerne på den røde løber foran Musikhuset. De mange tilskuere råbte i hvert fald mest deres navne.

 

Prins Christian tog det hele meget roligt og gav sig god tid til at smile og vinke lidt til publikum og presse. Også prinsesse Isabella var meget opmærksom og smilede sit særlige og søde smil. Det var et på alle måder skønt indslag på en stor festaften i Aarhus. 

 

Selve showet byd på flotte sange fra bl.a. Anne linnet, Pernille Rosendal, Rasmus Walter, Rasmus Seebach og mange andre. Værten ved showet var skuespiller Nikolaj Lie Kaas

Galleri: Festaften i musikhuset i Aarhus

Dronning Margrethe bød pressen indenfor
 

 

Dronning Margrethe mødte mandag eftermiddag den danske presse alene.

 

Planen var ellers, at Prins Henrik skulle være ved hendes side ved pressemødet forud hendes 75-års-fødselsdasg torsdag. Mødet fandt sted på Fredensborg Slot i Nordsjælland.

 

Men Dronningen indledte pressemødet med at beklage, at Prins Henrik ikke var stede.

 

Han er få dage før Dronningens store dag blevet syg.

 

- Han har noget, der minder om influenza,, sagde dronning Margrethe og uddybede:

 

Han har det ikke så rart.

 

Jeg tror vist ikke vi er dus

 

Dronning Margrethe svarede  på størstedelen af pressens spørgsmål.

 

Langt størstedelen af journaliststanden – selv journalisterne fra de udenlandske medier – havde helt styr på, at man tiltaler dronning Margrethe med ”De”. Men en enkelt mandlig journalist fra Berlinske kom i kampens hede alligevel til at sige både ”dit” og ”du” til dronningen, hvilket straks fik majestæten til at bryde ind

.

- Undskyld, nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, vi har gået i skole sammen. Jeg tror ikke, vi er dus, lød det bestemt, men dog med et smil, fra dronning Margrethe.

 

Journalisten fik efterfølgende lov til at fuldende sit spørgsmål, som majestæten da også svarede på.

 

Jeg har ikke noget problem med at være en gammel kone

 

Et af de første spørgsmål til det velbesøgte pressemøde, hvor flere end 70 journalister og fotografer var mødt op, gik på fordelene ved at blive ældre, og på det høje tempo, dronningen stadigvæk insisterer på at holde.

 

- Jeg har ikke et problem med min alder. Det er en af fordelene i min familie. Folk ved, hvornår vi har fødselsdag og hvor gamle vi bliver, lød dronningens friske svar.

 

- Det at blive ældre betyder også, at man har en hel anderledes erfaring med sig i bagagen. Jeg synes selv at jeg ikke går så meget på tynd is, uddybede regenten.

 

Og dronning Margrethe gik da heller ikke på "tynd is" i sidste uge, da hun i et stort interview med Berlingske udtalte, at indvandrere må indrette sig efter den danske samfundsmodel.

 

- Jeg tror vi alle sammen har flyttet os. Også de dumsmarte bemærkninger (fra nytårstalen i 1984.). Tingene har udviklet sig anderledes, end vi forestillede os dengang. Jeg siger ikke det samme i år. Der er sket meget i Danmark siden dengang, forklarede dronningen om hendes kommentar til indvandrerdebatten.

 

- Vi har alle flyttet os. Vi har både vænnet os til at der er kommet mange mennesker til, og at det er væsentlig vanskeligere at tilpasse sig det danske samfund, end vi havde forestillet os, uddybede dronningen.

 

På pressemødet blev der også spurgt til, om dronningen havde et særligt budskab, hun gerne vil huskes for:

 

- Jeg tror, at for mig har det altid været væsentligst, at det jeg gjorde kunne være til gavn for mit land og for mine medborgere. Og så håber jeg, at man vil huske, at jeg gjorde mig umage, siger dronningen.

 

Til sidt på pressemødet ønsker journalisterne Prinsgemalen god bedring.

 

- Influenza er ikke til at spøge med, lyder det fra Dronningen.

 

 

Præcis klokken 23.15 bragede festfyrværkeriet for dronning Margrethe løs over Fredensborg Slot, der blev oplyst.

Gallaaften på Christiansborg
 

Dronning Margrethe ankom alene med stil til gallataffel for det officielle Danmark i anledning af sin 75-års fødselsdag. 

 

Dronningen måtte desværre undvære Prinsgemalen ved sin side, da han på grund af sygdom havde meldt fra til aftenen på Christiansborg.

 

Hovedpersonen havde dog resten af sin familie omkring sig, og det varmede helt sikkert.

 

Dronning Margrethe så fantastisk ud helt i rødt og så også ud til at møde op til sin store Christiansborg-fest med masser af overskud.

 

Dronningens søstre prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie virkede bestemt også glade ved ankomsten og parate til at fejre storesøster Margrethe.

 

I det hele taget var stemningen i topform ved ankomsten til et arrangement af den fornemste slags med en menu, der bød på både fantastisk mad, skøn musik og et helt fantastisk selskab. På tallerkenerne var blandt andet helleflynder og oksemørbrad, og den fine musik blev serveret af Den Kongelige Livgardes Musikkorps.

 

Dronning Margrethe var ikke den eneste, der ankom alene til gallataflet.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt måtte undvære sin mand, Stephen Kinnock, der var forhindret i at deltage, da han fører valgkamp i Wales.

 

Det var i øvrigt en historisk aften fra første festfløjt. Aldrig tidligere har det nye spanske, hollandske og belgiske kongepar været til gallataffel i Danmark. For Letizia og Felipe, Maxima og Willem-Alexander og Mathilde og Philippe var det en gylden mulighed for at opleve den danske måde at feste på med dronning Margrethe og hendes nærmeste som veloplagte værter.   

 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdte en rigtig flot tale.

 

- For 75 år siden gik en familie tur ved Langelinje i København, far og mor med den lille i barnevognen. 

 

En avis beskrev det sådan her: Næsten dagligt færdes kronprisnesse Ingrid med den lille prinsesse Margrethe i barnevognen. 

 

- Meget er sket siden 1940 - tiden er en anden. I dag går mange ting meget hurtigt. Men har vi ikke netop brug for et holdepunkt, når verdenen forandre sig. Deres livsopgave er vigtig, også i 2015. Og de står heldigvis ikke alene med opgaven. Og de står heldigvis ikke alene, Deres kongelige højhed prinsgemalen har stået ved deres side.

Jeg vil sige prinsgemalen tak for en stor indsats for Danmark, vi savner ham i aften, lyd det blandt andet fra Helle Thorning-Schmidt. 

 

Dronning Margrethe holdte også selv tale

 

Allerførst tak til dig Frederik for dine velkomstord her i aften. 

Min mand prinsgemalen er sygemeldt, vi vil savne ham her i aften, men det er en glæde at se dig dele ansvaret her i aften. Alt hvad du sagde mig gik mig til hjertet. 

 

Tak også til statsministeren for de gode og smukke ord, siger hun blandt andet. 

 

75 år, hvad betyder de. Da jeg fyldte 50 eller 60 tænkte jeg slet ikke så langt frem. 

Galleri: Festaften på Christiansborg

Forret: 

 

Helleflynder

Urtesalat

Kammuslinger og stenbiderrogn

 

Hovedret:

 

Oksemørbrad
Pommes rösti, hvide asparges og perleløg
Sauce af morkler og bøgehatte

 

Dessert

 

Fødselsdagskage

Menu til Gallamiddagen 

News-7 Tema: Dronningen 75 år

Margrethe Vækket med morgensang
 

 

Dronning Margrethes 75-års fødselsdag blev officielt skudt i gang klokken 8.30 torsdag morgen, hvor den øvrige kongelige familie samt de nærmeste venner af regentparret stod klar til at vinke foran Fredensborg Slot.

 

For første gang nogensinde tittede Dronningen alene ud af vinduet fra slottet, da prins Henrik har lagt sig syg med influenza og derfor ikke deltager i dagens begivenheder.

 

Mens fuglene kvidrede og fotografernes kameraer knipsede, sang Studenterkoret 'I Østen stiger solen op' for dronning Margrethe, der vinkede til de fremmødte.

 

Da Dronningen kiggede ud kom solen frem og alle jublede 

Dronning Margrethe hyldet hele dagen 
 

Dronning Margrethe sørgede for, at der fra start blev sat gang i den folkelige del af den royale 75 års fødselsdagsfest med en herlig veloplagt optræden på balkonen på Christian VII’s Palæ på Amalienborg, hvorfra 75 års fødselaren havde udsigt til en slotplads fyldt med glade og festklare danskere i alle aldre.

 

Masser af børn var med til Amalienborg-festen på slotspladsen, og flere af dem var klædt ud som små prinser og prinsesser med kroner på hovedet.

 

På balkonen ved dronningens side stod en håndfuld ægte prinser, og prinsesser anført af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary og deres fire børn.

 

Også prins Joachim og prinsesse Marie med deres børn var på plads, ligesom Joachims ældste drenge, prins Nikolai og prins Felix.

 

For dronningen må det have været en helt fantastisk fornemmelse at være omgivet af sine allerkæreste foran tusindvis af jublende danskere.

 

Første gang gik majestæten frem alene på den midterste balkon, mens hendes 2 sønner tog hver sin med deres familie. Anden gang var det alle børnebørnene, der kom frem sammen med farmor og deres forældre sluttede sig til kort efter. Den sidste gang dørene gik op, trådte dronning Margrethe frem for sit folk flankeret af sine sønner og vinkede, inden svigerdøtrene og børnebørnene atter kom ud til fødselaren.

 

På det tilstødende palæ, Christian XIIIs, dukkede nemlig dronningens søstre, dronning Anne-Marie og prinsesse Benedikte op med kong Konstantin.

 

Samme med dem var også norske kong Harald, det svenske kongepar, dronning Silvia og kong Carl Gustaf, og tronfølgerne fra begge lande.

 

Kronprins Haakon havde kronprinsesse Mette-Marit med på balkonen, mens kronprinsesse Victoria havde selskab af sin mand, prins Daniel.

 

På Københavns rådhus blev Dronning Margrethe også fejret i anledning af hendes 75-års fødselsdag. På rådhuset havde man omdannet rådhushallen til en festsal, hvor dronningen og hendes følge blandt andet lyttede til klassisk musik og moderne dans.

 

Først ankom en del ansatte fra hoffet og senere stødte de andre prominente gæster til, blandt andet det svenske kongepar, det svenske kronprinspar og den norske kong Harald samt kronprins Haakon og Mette Marit.

 

Københavns Skoleorkester og Zapolski Strygerne stod for en del af den musikalske underholdning, mens dansere fra Dansk Danseteater og Uppercut Danseteater stod for trinene på scenen.

 

Under hele underholdningen sad fødselaren med et sagligt smil og nød de dygtige dansere og musikere.

 

Efter underholdningen i rådhushallen bød Københavns Kommune på frokost i festsalen, hvor dronningen fik lejlighed til at takke sin vært, overborgmester Frank Jensen, for den varme modtagelse.

 

- Tusind tak for en festlig dag, som jeg vil huske i lang tid - og for den varme modtagelse her på rådhuset, sagde dronningen blandt andet, mens resten af den kongelige familie lyttede.

 

Det samme gjorde de udenlandske kongelige, som også deltog i frokosten.

 

Men prinsgemalen manglede jo og det var dronningen meget ked af.

 

- Prinsgemalen ligger desværre derhjemme og er meget ked af, at han ikke kan deltage i dag. Men jeg skulle hilse mange gange, sagde dronningen.

 

Gaven fra Københavns Kommune var 60 hvide kopper med dobbelt guldkant, som dronningen blev meget glad for.

 

Ved ankomsten drillede vinden mange af de 160 gæster, og tog især fat i damernes hatte.

 

Blandt andre mistede prinsesse Marie sin hat på vejen ind.

 

Hverken dronning Margrethe eller kronprinsse Mary havde problemer med deres hatte, men prinsesse Marie var ikke alene.

 

2 andre hatte tog også flugten i den stride vind.

 

Blandt andet måtte en af dronningens hofdamer på spring efter sin.

Galleri: Dronning Margrethe hyldet 

News7 Udsendelse: Dronningen 75 år

Privat middag på Fredensborg slot
 

231 inviterede gæster kom i festtøj, men ikke i galla, til festmiddag på Fredensborg Slot.

 

Festen var privat, hvilket vil sige, at det er dronningens venner, familie, nærmeste medarbejdere og ganske få andre, der er indbudt til fest.

 

Gæstelisten talte ud, over dronningens nærmeste familie, gæster fra de nordiske kongehuse og prinsgemalens familie er også repræsenteret, ligesom prinsesse Maries far og hans nye kone og kronprinsesse Marys far, John Donaldson, er blandt gæsterne.

 

Prinsgemalen deltog, som ved de øvrige fødselsdagsarrangementer i ugen, desværre ikke. Til gengæld kan dronningen glæde sig over, at det svenske kronprinsessepar og det norske tronfølgerpar har sluttet sig til deres forældre og svigerforældre for at fejre 75-årsdagen. 

 

Prins Joachim og prinsesse Marie var også med til middagen.

 

Prins Joachim bar en højrød velourjakke, der godt kunne være ejet af hans far, prinsgemalen, men prins Joachim afviste dog, at det var en kærlig hilsen til hans sygdomsramte far.

 

- Den har jeg haft i mange år efterhånden – jeg viser den ikke så ofte, sagde prinsen da han ankom.

 

Prins Joachims smukke kone, prinsesse Marie, havde taget en smuk, sartrosa kjole på og prinsessen havde løst hår, hvilket var med til at understrege, at der ikke var tale om en officiel gallafest, men en privat fødselsdagsfejring.

 

I en sølvfarvet kjole med noget mere kig til kavalergangen end kronprinsesse Mary har for vane, tog kronprinsessen tilskuerne med storm, da hun ankom sammen med sin mand, kronprins Frederik.

 

Kronprinsen, der holdt tale for sin mor ved gallataflet d. 15. April og har været ved sin mors side hele d. 16 april igennem fortalte, at han var stolt af sin mor.

 

Kronprins Frederik understregede, at han glædede sig til en festaften i lidt løsere rammer end onsdagens taffel, og direkte adspurgt om de skulle ind til en dejlig aften svarede kronprinsparret i kor:

 

- Det skal vi i hvert fald.

 

Til selve middagen, som størstedelen af gæsterne skullel indtage i kuppelsalen, har dronning Margrethe placeret sig selv ved det bord, der bliver omtalt som bord A.

 

Hun var omgivet af den norske kronprins Haakon og kong Konstantin.

 

Ved bordet sad også blandt andre kronprins Frederik, prinsesse Benedikte, kong Carl Gustaf, statsminister Helle Thorning-Schmidt og dronningens veninde, Susanne Heering.

Galleri: Privat middag på Fredensborg

bottom of page