Overblik
Terrorangreb 3 steder i verden
Cirka klokken 9:30 kørte en varevogn ind i en gastank på en gasfabrik i Saint-Quentin-Fallavier. Eksplosionen markerede begyndelsen på en blodig og rædselsfuld fredag.
Inden for få timer endte angreb i både i Frankrig, Tunesien og Kuwait med at koste menneskeliv.
Målt på dødstal fandt det værste angreb sted i den tunesiske turistby Sousse, hvor 37 er meldt dræbt ved udgivelsen af nærværende artikel.
Tunesiens sikkerhedsminister, Rafik Chelly, fortæller, at den formodede gerningsmand er en studerende fra Kairouan-regionen. Han er ikke tidligere kendt af politiet, siger sikkerhedsministeren.
- Han kom ind via stranden og lignede en, der ville tage en svømmetur. Han havde en strandparaply, hvor han gemte sit våben, siger Chelly.
I Kuwait meldes 25 dræbt og 202 sårede efter at en selvmordsbomber forårsagede en eksplosion i en moské.
Omkring 2.000 mennesker var til stede under fredagsbønnen, fortæller et øjenvidne, mens den kuwaitiske premiereminister fordømmer angrebet.
Det er et forsøg på at true den kuwaitiske nations enhedsfølelse, sagde han under et besøg på et hospital, hvor flere tilskadekomne er indlagt.
Halshugning efterforskes som terror
Fredagens første angreb endte som det mindst blodige. Cirka 20 minutter efter eksplosionen blev en halshugget mand fundet ved et hegn, og hovedet var placeret sammen med to bannere med arabiske bogstaver.
Angrebet ved gasfabrikken bliver af fransk politi efterforsket som terror, og premiereminister Francois Hollande udtaler, at angrebet er af en terrorists natur.
Den halshuggede mand viste sig senere at have været chef for den mistænke.

Terrorangreb 3 steder
Frankrig, Tunisien og Kuwait

Øjnvidne:
Søn til Far:
Jeg har lige set nogle blive skudt
Stranden på det populære turistmål Sousse i Tunesien blev på få sekunder omdannet til et mareridt, da ukendte gerningsmænd åbnede ild mod strandgæsterne fredag efter frokost.
Det fortæller en række øjenvidner.
Gary Pine fra Bristol i England befandt sig blandt andet på stranden med sin søn og kone, da angrebet begyndte.
- Der var forvirring. Ingen vidst hvad der skete. Min kone råbte til min søn, at han skulle komme op fra havet. Da han kom tilbage, sagde han: ’Jeg har lige set nogen blive skudt’, siger Gary Pine.
Mange øjenvidner beretter, at de i første omgang troede, at der var tale om fyrværkeri, da de hørte de første skud. Først da folk begyndte at flygte fra stranden op mod hotellerne, gik alvoren op for dem.
- Jeg så en luftballon kollapse og hørte hurtige skud. Så så jeg to mennesker, der skulle have været med ballonen løbe hen mod mig, og så tænkte jeg, ’åh gud, det lyder som skud’, siger Elizabeth O’Brien fra Dublin i Irland.
Hun gemte sig efterfølgende på sit hotelværelse, hvor hun nu venter på, at det er sikkert at komme ud.

Helle Thorning:
Afskyligt terrorangreb
Helle Thorning-Schmidt siger, at Danmark tænker på det franske folk efter nyt "afskyeligt terrorangreb".
Fungerende statsminister Helle Thorning-Schmidt siger, at det er "et afskyeligt terrorangreb, der har fundet sted i Frankrig fredag formiddag".
- Jeg har haft lejlighed til at udtrykke min sympati over for den franske præsident, siger Helle Thorning-Schmidt ved afslutningen på EU-topmødet i Bruxelles.
Hun har fuld forståelse for, at præsident François Hollande forlod EU-topmødet før tid og tog tilbage til Frankrig for at håndtere krisen.
- Jeg ved, at hele det danske folk sender vores varmeste hilsener og tænker på de efterladte og tænker på det franske folk, som nu skal igennem noget så forfærdeligt som terror én gang til, siger Thorning.
Den fungerende statsminister mener, at danskerne kan sætte sig i franskmændenes sted.
- Det er noget, der optager danskerne. Vi føler os forbundne med Frankrig i denne her vanskelige situation, siger Thorning.
Hun mener, at det nu i første omgang handler om, at Frankrig får situationen på fransk jord under kontrol og får opklaret, hvad der er sket, og hvem der står bag terrorangrebet.











































Galleri: Terror 3 steder
De sidste minutter
Voldsomt terrorangreb i Tunesien
Der er netop offentliggjort billeder den terrorist, der fredag koldblodigt myrdede mindst 36 turister på stranden i det tunesiske ferieparadis Sousse.
Billederne, der er er taget i minutterne efter, han begik sit attentat, viser hvordan han går rundt i Sousse' hoteldistrikt, hvor han angreb 2 hoteller.
Det formodes, at det er det den 23-årige Seifeddine Yacoubi, der her går rundt med sit AK47.
En betjent i skudsikker uniform og bevæbnet til tænderne tager billeder af den formodede gerningsmand, der ligger skudt og dræbt på åben gade under en kort skudveksling med sikkerhedsstyrkerne.
Fredag aften var det uklart, hvor mange terrorister der deltog i angrebet på de 2 hoteller, men der var formentlig kun denne ene gerningsmand, oplyser Tunesiens indenrigsminister.
Ifølge Tunesiens minister for national sikkerhed, Rafik Chelli, var gerningsmanden fra byen Kairouan, hvor stranden også er beliggende.
Den tunesiske studerende angreb to hoteller, der er beliggende ved siden af hinanden.
Turisterne fra Storbritannien, Tyskland og Belgien er blandt de dræbte, oplyser landets sundhedsministerium.
Danske turister bor typisk i et område, som ligger et godt stykke væk fra de 2 hoteller, der blev angrebet fredag.


Udsendelse: Terror 3 steder
Øjnvidne
Alle var i panik på stranden
Ellie Makin kiggede tilfældigvis til venstre, og hvor hun hun så den unge mand trække en kalashnikov frem under parasollen. På det splitsekund ændrede hendes dejlige badeferie på det tunesiske resort Port et Kantaoui ved Sousse sig til et mareridt.
- Han stod lige til højre for mig. Jeg rejste mig op og så ved et tilfælde til siden, hvor jeg kunne se pistolen og parasolen, som gik ned. Derefter begyndte han at skyde til højre. Hvis han havde skudt til venstre, ved jeg ikke, hvad der var sket. Vi var virkelig heldige, siger Ellie Makin.
Veninden Debbie Horsfall kunne med det samme høre, at noget var helt galt.
- Vi lå på stranden og solbadede. Pludselig hørte vi geværild, og Ellie råbte 'pistol, løb' igen og igen. Vi rejste os op og løb over til hotellets reception, så hurtigt vi kunne. Der var panik overalt. Alle forsøgte at flygte så snart de opdagede, at der blev åbnet ild, siger hun.
De oplevede på nærmeste hold det frygtelige terrorangreb, som kostede 38 menneskeliv fredag eftermiddag, da terrorister åbnede ild mod sagesløse turister på stranden ved det fem-stjernede Riu Imperial Marhaba Hotel.
Selvom de to engelske kvinder i første omgang slap fra angrebet med livet i behold, var deres liv stadig i fare. Ellie Makin og Debbie Horsfall løb tilbage til deres hotel, hvor også andre gæster havde samlet sig i foyeren. Men pludselig var de igen i skudlinjen.
- En mand kom ind i hotellet og begyndte at skyde. Alle flygtede. Han var lige under os, så hvis vi var gået ned ad trappen havde vi mødt ham på halvvejen, siger Ellie Markin.
Inden måtte de flygte for livet.
- Vi kom væk fra hinanden. Jeg løb op af trapperne og gemte mig sammen med nogle andre gæster og deres børn. Vi blev bedt om at gå nd på vores værelse, selvom det lå på stueetagen, hvor der blev skudt, men jeg nægtede at gøre det, siger Ellie Makin.
Terroristen, som åbnede ild, havde forklædt sig som en af de mange turister på stranden. Han var en tunesisk studerende med en ren straffeattest.
Senere fredag blev han dræbt under pågribelsen. Det vides dog endnu ikke, om han handlede alene eller havde en medgerningsmand.
Islamisk Stat har påtaget sig ansvaret for angrebet.
Rejseselvskaber
Aflyser alle rejser til Tunesien
Flere danske rejseselskaber har besluttet at indstille rejser med charterfly til Tunesien efter fredagens voldsomme angreb ved turistbyen Sousse, der kostede mindst 37 personer livet.
Fredag aften stod det klart, at Spies Rejser og Bravo Tours aflyste alle ture til Tunesien, og nu følger flere selskaber trop.
Sun Tours, der har Tunesien som et af sine populære rejsemål, skriver på Facebook, at de er 'dybt berørte af den tragiske situation'.
- Vi har valgt at indstille alle fly til Tunesien, da vores gæster skal kunne glæde sig til deres ferie. Alle har selvfølgelig mulighed for at ombooke deres rejse eller annullere, og vi kontakter alle berørte gæster via mail eller telefon, meddeler Sun Tours.
Også selskabet Detur, der arrangerer charterrejser til Tyrkiet, Tunesien, Kreta og Egypten, melder om aflyste rejser.
- På grund af det frygtelige angreb i Sousse i Tunesien har vi besluttet med øjeblikkelig virkning at aflyse vores rejser til Tunesien i sommersæsonen til og med udgangen af juli måned. Dette betyder, at vi desværre ikke kan sende dig af sted på din planlagte ferie, oplyser Detur på sin hjemmeside, hvor selskabet samtidig meddeler, at gæster kan få ombooket deres rejser til Tyrkiet eller Kreta eller få fuld tilbagebetaling.
Spies Rejser oplyste fredag aften, at selskabets næste afgang fra København til Tunesien var planlagt til på tirsdag, men at flyet vil flyve tomt til destinationen. I stedet vil flyet hente alle selskabets én-ugers gæster hjem. To-ugers gæster får mulighed for at blive i Tunesien i hele rejseperioden og vil blive bragt hjem med rutefly.
Bravo Tours meddelte på selskabets hjemmeside fredag, at al flyvning til Tunesien er indstillet. Det betyder, at de af selskabets gæster, der har købt en rejse til det nordafrikanske land, i stedet får mulighed for at ombooke deres rejse til andre destinationer.
Udenrigsministeriet fraråder ikke generelt rejser til Tunesien, men gør opmærksom på, at der en 'høj terrorrisiko' i landet.
- Der er høj risiko for terrorhandlinger mod vestlige mål i Tunesien samt ved turistattraktioner, offentlige bygninger, i nærheden af sikkerhedsmyndigheder og på steder, hvor større menneskemængder er samlet. Der er også risiko for bortførelse af vesterlændinge. Rejsende bør udvise forsigtighed, lyder det i ministeriets rejsevejledning, der er blevet opdateret efter fredagens angreb.
Udenrigsministeriets Borgerservice oplyste fredag aften, at der ikke er tegn på, at nogle danskere er blandt de omkomne.
Her er han
Gerningsmanden bag angrebet
Den mand, som ifølge de lokale myndigheder stod bag terrorangrebet på en badestrand og et hotel nær den tunesiske turistdestinatuion Sousse, opdaterede tilsyneladende sin profil på Facebook kort før han åbnede ild og dræbte mindst 39 mennesker og sårede over 30.
'Hvis min kærlighed til jihad er en forbrydelse, så skal verden få at se, at jeg er kriminel,' skal den 23-årige studerende Seifeddine Rezgui Yacoubi have skrevet på Facebook ifølge den tunesiske avis Assabah.
Terrororganisationen Islamisk Stat har taget ansvaret for angrebet.
' Vor broder, kalifatets soldat, Abu Yayha al-Kairouni, nåede sit mål på Imperial Hotel til trods for sikkerhedsforanstaltningerne,' hedder det i en melding fra en Twitter-konto der benyttes af Islamisk Stat.
Terrororganisationen kalder desuden hotellet et 'bordel' og hævder at Abu Yayha al-Kairouni dræbte 40 'vantro'.
Navnet som Islamisk Stat sætter på terroristen - Abu Yayha al-Kairouni - er et krigernavn, og det strider ikke imod den identifikation som de lokale myndigheder har offentliggjort af gerningsmanden.
Krigernavnet 'al-Kairouni' henviser til en by i Tunesien og ifølge de tunesiske myndigheder er terroristen derfra.






![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |

