top of page

Flygtningekrisen: 

 

Krig, undertrykkelse og fattigdom sender millioner på flugt fra deres hjem. 

 

Ifølge FN er så mange på flugt, at man kan tale om den værste flygtningekrise siden Anden Verdenskrig.

 

News-7.dk Sætter i dette tema fokus på den store krise. Den kan mærkes i hele Erupa.

 

Krisen udvikler sig time for time. 

 

Vi følger med 

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa. News-7.dk følger migrationsbølgens frontlinjer, men vi følger også de hjemligeudfordringer, som også det danske samfund står over for.

Tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa har for alvor nået Danmark dette efterår.

 

Siden mandag d. 9 Nov. er knap 11.000 flygtninge og migranter rejst ind i Danmark, vurderer Rigspolitiet. Det er det største antal, der er kommet hertil på en uge siden 5. oktober, og Rigspolitiet skønner, at der siden 6. september er ankommet 56.600 flygtninge og migranter til Danmark.

 

Rigspolitiet understreger dog, at tallet er en skønsmæssig vurdering baseret på indberetninger fra Syd- og Sønderjyllands Politi samt Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og derfor er behæftet med en vis usikkerhed.

 

Det er uvist, hvor mange af flygtningene, der bliver i Danmark. Men de første tal viser at godt 15 % bliver her.

Krise i hele Erupa 

Rigtig mange flygtninge er kommet til Danmark

Krise i hele Erupa 

Mange flygtningebørn er kommet til Danmark

Der bliver stadig flere børn blandt de flygtninge, der kommer til Danmark, og det stiller særlige krav til kommunerne.

 

Ifølge en analyse lavet af Momentum var der i første halvår af 2015 3.383 asylansøgere og familiesammenførte flygtninge under 18 år. Det svarer til cirka 44 % af alle flygtninge i Danmark. I første halvår af 2013 udgjorde flygtningebørn 29 procent af flygtningene.

 

Analysen er lavet på baggrund af tal fra Udlændingestyrelsen, Danmarks Statistik og Eurostat og viser samtidig, at antallet af flygtningebørn, der kommer til Danmark, er tredoblet siden 2013.

 

Mange af børnene kommer med ar på sjælen, og det betyder, at kommunerne har en ekstra stor opgave på tallerkenen, når børnene kommer ud i kommunerne.

 

- Mange af børnene har jo oplevet nogle forfærdelige ting både i deres hjemlande og på flugten hertil, der skal bearbejdes. Ellers kan man gå rundt med det i rigtig mange år og have svært ved at koncentrere sig, tage en uddannelse og i det hele taget klare sig. Desuden får de lidt af et kulturchok, når de skal lære at tilpasse sig et nyt samfund, hvor man gør alle mulige ting på en anden måde, siger Ask Elklit, der er professor i klinisk psykologi ved Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet, til News-7.dk.

 

Et af de problemer, kommunerne står med, er ifølge Momentum opgaven med at finde skole- og dagtilbud til børnene. Ifølge Momentum er antallet af flygtningebørn, der skal have plads i en daginstitution steget fra 190 i 2006 til forventede 2.318 i 2015.

 

Samtidig vurderer Kommunernes Landsforening, at behovet for modtageklasser til flygtningebørn er steget fra 24 i 2006 til 288 i 2015.

Flere kommuner har svært ved at finde boliger til de flygtninge, de skal tage imod. Flere steder træder private borgere nu til med værelser.

 

Således svarer hver 4. kommune i en ny undersøgelse foretaget af Kommunernes Landsforening, at de er begyndt at huse flygtninge i private hjem.

 

KL-formand Martin Damm forklarer, at det simpelthen er en nødvendighed.

 

- Langt de fleste kommuner hiver i alle de håndtag, de kan. Jeg tror, at opgaven er så stor, at man afprøver alle muligheder. Der kommer ikke nye boliger op af jorden, bare fordi der kommer flere flygtninge, siger Martin Damm, der også er borgmester i Kalundborg, til PNews-7.dk.

 

61 kommuner har svaret på undersøgelsen, og 17 oplyser, at de huser flygtninge hos private. Der er dog ikke noget overblik over, hvor mange flygtninge der i dag bor hos almindelige borgere.

 

Martin Damm håber, de private indkvarteringer kan være »et godt supplement« til integrationen. Indkvartering hos en dansk familie giver flygtninge et nyt netværk i Danmark, forklarer han.

 

Enhver borger med et ledigt værelse eller hjem kan leje det ud til en flygtning, hvis blot kommunen godkender lejemålet.

 

Herefter er det kommunen, der overfører huslejen. Hvis huslejen overstiger de fastsatte satser for flygtninges egenbetaling, er det også kommunen, der betaler.

 

Enlige flygtninge betaler omkring 2.100 kroner om måneden i leje, mens et flygtningepar skal betale op til 4.500 kroner.

Krise i hele Erupa 

Mange flygtninge må bo i private hjem

Krise i hele Erupa 

Mange flygtninge må bo i private hjem

Lars Løkke Rasmussen holdte 11 Nov. pressemøde i lyset af den eskalerende flygtningesituation i Europa og Danmark. Det skete forud for EU-topmødet om den historiske flygtningekrise, hvor millioner af flygtninge ventes til Europa i år.

 

Regeringen lægger nu op til et nyt udspil med 4 punkter, der skal gøre det sværere og mindre attraktivt blive endnu sværere at komme til Danmark.

 

Ydelserne skal bl.a. sænkes yderligere, og derudover skal det være lettere at hjemsende afviste asylansøgere, oplyser Løkke.

 

Det fulde udspil vil blive udfoldet på fredag. Løkke løftede dog sløret for, at asylansøgere vil blive skåret i de lommepenge, de modtager, mens deres sag bliver behandlet af udlændingemyndighederne.

 

- Ja. Et af de punkter handler om at stramme de økonomiske rammer for asylansøgere i Danmark i asylansøgningsfasen.

 

Og den melding falder i god jord hos Dansk Folkeparti 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alene i anden uge af november skønner Rigspolitiet, at der 56.600 migranter og flygtninge er rejst ind i Danmark siden søndag den 6. september i år.

 

Og det er uholdbart, konkluderer statsministeren:

 

- Der kommer mange flygtninge og mange immigranter til Europa. Alt for mange, siger Lars Løkke Rasmussen på pressemødet.

 

- Danmark kan ikke stå åbent for alle. Det truer sammenhængskraften i vores samfund, lyder det fra statsministeren, som fortsætter:

 

- For hver eneste ekstra, der kommer hertil, vil udfordringen med at integrere blot blive større og større.

 

I september begyndte Rigspolitiet at vurdere, hvor mange flygtninge og migranter, der er rejst ind i landet baseret på tal fra Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

 

Og antallet stiger uge for uge. I sidste uge vurderede Rigspolitiet, at der var kommet 45.700 indrejsende siden 6. september, så tallet er steget med næsten 11.000 på bare én uge.

 

54 kroner om dagen

 

Lars Løkke lægger op til at skære i asylansøgernes lommepenge, mens deres sag behandles.

 

Grundydelsen udgør 54,04 kr. om dagen for voksne over 18 år.

 

Beløbet gives kun til asylansøgere, der ikke får gratis mad på asylcentret.

 

Beløbet skal dække både mad, hygiejneartikler osv.

 

Bor asylansøgeren sammen med en partner eller ægtefælle får man blot 42,79 kr. om dagen.

 

Har asylansøgeren børn gives et tillæg på 63 kroner per barn for 1. og 2. barn.

3. og 4. barn udløser 45 kroner.

 

Samlet set giver det en månedlig indtægt på 6.432 kroner om måneden for en familie med to voksne og to børn.

Regeringens 4 stramninger:

Stramme yderligere for adgangen til Danmark. Færre skal kunne komme hertil.

 

 

Styrke indsatsen for at hjemsende afviste asylansøgere og andre udlændinge uden lovligt ophold

Kapaciteten skal tilpasses, så flygtninge kan indkvarteres økonomisk og praktisk forsvarligt, uden at kommunernes mulighed for at integrere dem belastes unødigt.

Myndigheder skal have de rigtige redskaber, så kaotiske tilstande kendt fra andre steder i Europa undgås.

Krise i hele Erupa 

Sverige indfører grænsekontrol

Den svenske regering indfører midlertidig grænsekontrol i de kommende 10 dage. Beslutningen blev præsenteret på et 11 Nov. pressemøde. 

 

Grænsekontrol kommer både til at gælde for Øresundsbroen samt færgetrafik fra Danmark og Tyskland. Den massive strøm af flygtninge og migranter, som ankommer til Sverige, har de seneste måneder lagt mere og mere pres på det svenske samfund. 

 

Migrationsverket, Sveriges pendant til den danske udlændingestyrelsen, vurderer, at flygningesituationen nu er så alarmerende, at det er nødvendigt, at Sverige indfører grænsekontrol. 

 

Migrationsverket regner med, at 190.000 vil søge asyl i Sverige i år. I 2016 forventer man, at der vil komme op mod 170.000 nye asylansøgere. 

 

Grænskontrollerne kommer i første omgang, ifølge dn.se og svt.se til at at blive indført ved Øresundsbroen og ved færgelejerne i Skåne, hvor færger fra Tyskland ankommer. 

 

I Rostock i Tyskland står lige nu omkring 2.000 flygtninge og migranter og venter på at komme med en færge herfra til Trelleborg i det sydlige Sverige. 

 

Presset fra de mange migranter og flygtninge fik i sidste uge den svenske statsminister, Stefan Löfven, til at anmode EU om hjælp til at omfordele nogle af landets flygtninge.

Krise i hele Erupa 

Reaktionerne er mange efter svensk grænsekontrol

Og kort efter, at den svenske regering præsenterede en 10 dages lukning af den svenske grænse. Både ved Øresundsbroen samt færgetrafik fra Sverige og Danmark. 

 

Reaktionerne er mange fra især politisk side. Her er ni centrale citater i debatten. 

 

Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman:

 

- Sverige er det land i Europa, som har taget største ansvar under flygtningekrisen. Nu er det på tide, at andre lande tager ansvar. 

 

Sveriges statsminister, Stefan Löfven: 

 

- Vi skal have orden ved vore grænser. Der må herske orden i modtagelsen af flygtninge,Vi har naturligvis forberedt dette. Migrationsverket har givet udtryk for bekymring over sikkerheden og processen omkring modtagelsen af flygtninge. 

 

I det politiske system i Danmark er der ingen tvivl om, at der nu er lagt pres på statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V). 3 af støttepartierne har således alle meldt ud, at grænsekontrollen skal indføres i Danmark. 

 

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl: 

 

Når Sverige nu genindfører grænsekontrol skal Danmark omgående gøre det samme. Sverige indfører grænsekontrol. Så falder dominobrikkerne. EU og Schengen har spillet fallit.

 

Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll: 

 

- Hvis man vil sikre den frie bevægelighed i Europa, kommer man ikke udenom at sikre de ydre grænser. Gør man ikke det, risikerer man, at hele systemet bryder sammen. Vi skal sikre de ydre grænser, men hvis Sverige på den korte bane indfører grænsekontrol, så er vi nødt til at gøre det samme. 

 

De Konservatives politiske ordfører, Mai Mercado, skriver på Twitter:

 

 - Indfør midlertidig grænsekontrol ved danske grænser allerede i nat og til situationen er under kontrol. 

 

Den blå argumentation for at lukke grænserne møder dog kraftig modstand. Både fra den røde del af Folketinget og hos erhvervslederen Stine Bosse. 

 

Det Radikale Venstres formand, Morten Østergaard, skriver på Twitter:

 

- Sverige er blevet ladt i stikken af andre EU-lande. Nu må vi have en fælles løsning. DK kan håndtere asylansøgere. Derfor ikke grænsekontrol her. 

 

SF's integrationsordfører, Jacob Mark: 

 

Vi kan jo blive ved så. Så kan Sverige stramme, så strammer vi i morgen, og så strammer Sverige igen på fredag. Men det løser jo ikke problemet. Vi er nødt til at give nogle fælles holdbare svar. 

 

Erhvervslederen Stine Bosse skriver på Twitter: 

 

- DF vil fylde syd og øst Europa med flygtninge. Tror de selv det ender fredeligt? Taler selv om dominoeffekt - øh løsning? EU er vejen.

 

Og hvis vi fjerner fokus fra den politiske scene, så kan der komme en mere praktisk udfordring for bilisterne, fortæller Øresundsbroen.

 

Sanna Holmqvist, presseansvarlig ved Øresundsbroen: 

 

- Fra torsdag klokken 12 vil der være politi ved betalingsanlægget. Det er alt, hvad vi ved nu. Vi håber ikke, at der bliver kø, men vi kan ikke sige noget, for vi ved ikke, hvor omfattende kontrollen skal være.

bottom of page