top of page

OL i Rio 

5 - 21 August 2016

OL - Rio 2016

Så er OL 2016 klar fra Rio 

 

Sommer-OL 2016 i Rio bliver den 31. Olympiades Lege. Legene afholdes fra i perioden 5. – 21. august i Rio de JaneiroBrasilien. Det er dermed første gang, at OL afvikles på det sydamerikanske kontinent.

Syv byer havde ansøgt om værtskabetfor legene: 

BakuChicagoDohaMadridPragRio de Janeiro og Tokyo.

 

Den 4. juni 2008 offentliggjorde IOC, at 4 byer ville komme i betragtning til den endelige afstemning: Chicago, Madrid, Rio de Janeiro og Tokyo.

Den Internationale Olympiske Komite (IOC) afgjorde på sessionen i oktober 2009 i København, at Rio de Janeiro skulle have værtskabet.

Det var blandt andet til stor skuffelse for USA, der havde sendt præsident Barack Obama til København for at promovere Chicago som OL-vært.

Gennem årene har der forekommet en række præstationer ved legene, der har sat sig spor i historien. Her er nævnt nogle få.

140 nationer har gennem årene opnået mindst én medalje ved OL. USA har gennem OL-historien vundet flest medaljer med i alt 2514 ved sommer-OL til og med 2012, heraf 1008 af guld. Derefter følger Sovjetunionen med 1204 medaljer i alt og Storbritannien med 736 i alt.

OL - Rio 2016

Så er den danske ol by åben

Det danske kongehus havde taget plads ved stranden i OL-byen Rio de Janeiro Riod. 3 August, hvor den røde snor til den danske pavillon ved OL blev klippet over af Kronprins Frederik.

Ved siden af Kronprins Frederik stod Kronprinsesse Mary, Prins Joachim og Prinsesse Marie, der har deres børn med i Rio.

Pavillonen danner rammen om det danske erhvervsfremstød indenfor erhverv, kultur, sport og turisme under OL, der løber af stablen fra den 5. til 21. august.

Den danske pavillon åbnede dog allerede d. 3 August - et par dage inden legene - og har til formål at styrke det internationale kendskab til Danmark gennem mini-koncerter, udstilling af danske produkter og ikke mindst pop-up events på cykler.

Det er ikke helt uvant for Kronprins Frederik at blive sat i sammenhæng med OL.

I 2009 blev han valgt ind i Den Internationale Olympiske Komité, og for et par uger siden meldte han ud, at han er klar til at tage otte år mere, når hans medlemskab udløber til næste år.

TILLYKKE DANMARK 

6 August: OL - Rio 2016

Sølv til Danmark i Landevejscykling

Danmark har fået den første medalje ved OL i Rio.

Det er noget overraskende cykelrytteren Jakob Fuglsang, der sikrede sig en sølvmedalje. I finalen sad han alene med polske Rafal Majka og belgiske Greg van Avermaet, efter at danskeren hele dagen holdt sig til blandt favoritterne.

Hen mod finalen var Rafal Majka alene i front og lignede en vinder. Han sad i front sammen med Vincenzo Nibali og Sergio Henao, som dog begge styrtede på en farlig nedkørsel.

Der gik taktik i forfølgergruppen bestående af syv ryttere, hvoraf Fuglsang var den ene af dem, men så stak Greg van Avermaet og Jakob Fuglsang af fra gruppen, og det lykkedes dem at indhente en udmattet Majka, der måtte nøjes med bronze.

På de sidste meter kunne Fuglsang intet stille op mod van Avermaet, der er blandt de bedste afsluttere i verden, og han tog derfor guldmedaljen for næsen af Fuglsang.

Fuglsangs medalje er den 24. til dansk cykelsport i OL-historien, som kun er overgået af sejlsport.

Det er dog første gang siden 1996, at Danmark vinder en OL-medalje i landevejscykling. Dengang var det Rolf Sørensen, der ligeledes vandt sølv ved legene i Atlanta.

12 August: OL - Rio 2016

Sølv til Danmark og guldfireren

Den danske guldfirer med Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Kasper Jørgensen og Morten Jørgensen sluttede som nummer to i finalen og vinder sølvmedaljer.

Den danske båd kom godt fra land på rostadionet i Lagoa, hvor der var sidevind og bølger på søen. Efter de første 500 meter lå danskerne i spidsen tæt forfulgt af Schweiz.

Den schweiziske båd kunne de i længden ikke holde bag sig, og ved 1000 metermålingen lå den spidsen og holdt den frem til målstregen, selvom Danmark satte en effektiv slutspurt ind og halede lidt ind på den førende båd.

Frankrig sluttede som treer og tog bronzemedaljerne.

De fire roere kom i mål i tiden 6 minutter 21 sekunder og 97 hundrededele, hvilket var lidt mere end et sekund efter de vindende schweizere.

Letvægtsfireren tog bronzemedaljer i 2012 i London og har vundet medaljer ved hvert OL siden 1996. Det er i alt blevet til tre guldmedaljer og to bronzemedaljer siden disciplinen kom på programmet for 20 år siden.

- Vi kom her for at vinde, og det gjorde vi ikke, siger Morten Jørgensen lige efter finalen, hvor Danmark kom i mål efter Schweiz.

- Det er sindssygt svært dernede, og jeg kan ikke rigtigt sætte ord på hvad der er galt. Men vi er skuffede over, at vi ikke når det mål, vi har sat os, uddyber han blandt andet.

Danmark var bedst på de første 500 meter, men derfra tog Schweiz over og lå forrest på den sidste halvanden kilometer.

- De var bedre end os i dag. Vi laver nogle småfejl, der koster, supplerer Kasper Jørgensen.

- Vi kommer hjem med noget metal, og det er vigtigt. Når vi lige falder lidt til ro, så kan vi være okay tilfreds med det her.

Det er faktisk første gang, at guldfireren vinder sølv. Det er, som navnet antyder, tidligere blevet til guldmedaljer – mens båden også har vundet OL-bronze.

12 August: OL - Rio 2016

bronze  til Danmark i banecykling

Det danske banelandshold kan rejse fra EM i banecykling i Schweiz med metal om halsen.

Torsdag aften vandt holdet med Rasmus Quaade, Lasse Norman, Daniel Hartvig og Casper Pedersen bronzefinalen over Frankrig i 4000 meter forfølgelsesløb på banen i Grenchen.

Dermed fik danskerne også revanche for en skuffende 11.-plads ved VM tidligere på året.

Finaletiden 3.57,930 minutter var knap et sekund langsommere end den fantomtid, som danskerne satte i formiddagens indledende runde.

Favoritterne fra Storbritannien med blandt andre Bradley Wiggins på holdet vandt finalen over hjemmeholdet Schweiz.

13 August: OL - Rio 2016

GULd til Danmark i svømning

Rio de Janeiro. For første gang siden 1948 har Danmark fået en olympisk mester i svømning, og dansk idræt har fået sin første guldmedalje ved OL i Rio.

22-årige Pernille Blume vandt ganske sensationelt svømningens racerdistance, 50 meter fri, da hun klaskede håndfladen i bassinkanten i tiden 24.07 - dansk rekord.

Dermed kulminerede et par vanvittige dage for svømmeren, der blot var kvalificeret til OL i tiendebedste tid, men i Rio har lignet en helt anden og meget bedre svømmer.

Blume satte bedste tid i både indledende heat og semifinalen, og da det gjaldt medaljer, demonstrerede hun, at det ikke var nogen tilfældighed.

Som hun efterhånden har gjort til en uvane, kom Blume lidt langsomt fra start, men da hun først kom i fart, kunne ingen af de ellers prominente modstandere fange hende.

Blume svømmede de 50 meter to hundrededele af et sekund foran Simone Manuel fra USA, mens hviderusseren Aliaksandra Herasimenia sluttede på tredjepladsen.

Tidligere i år valgte hun at stoppe svømmekarrieren, men hun fortrød og er nu olympisk mester.

13 August: OL - Rio 2016

GULd-Pernille græd og var lykkelig efter dansk guld

Da Pernille Blume slog hænderne i bassinkanten og opdagede, at hun lige havde vundet OL-guld i 50 meter fri, jublede hun. Så græd hun lidt. Og så jublede hun igen. Og tre kvarter senere var hun med til at vinde bronze i holdkappen.

At hun også bagefter havde svært ved at finde ud af, hvilket ben hun skulle stå på, er til at forstå.

Danmarks ukendte svømmestjerne endte som den store helt. Hun kan de kommende dage spankulere rundt i Rio de Janeiro med en guld- og en bronzemedalje om halsen. For evigt indskrevet i dansk idrætshistorie.

 

- Det er uvirkeligt, sagde hun igen og igen.

Hun vidste, at hun havde indtaget en rolle, der slet ikke var tiltænkt hende. Det var jo Rikke Møller Pedersen eller Mie Ø. Nielsen, der skulle have brilleret i de individuelle konkurrencer. Måske Jeanette Ottesen eller Lotte Friis. Ikke den ukendte Blume.

- Jeg har været en svømmer, som folk ikke lægger så meget mærke til, og som der ikke er de samme forventninger til.

- Der har aldrig været forventninger om, at jeg skulle hive en individuel medalje hjem, og så vinder jeg en guldmedalje, sagde hun og understregede sin egen forbavselse med et lille hvin.

For det var ikke bare svømmefans og medier, der stort set havde afskrevet 22-årige Blume i det skrappeste internationale selskab. Det havde hun også selv.

- Jeg havde givet mig selv det stempel, at jeg ikke svømmer godt i de store stævner. Så denne gang havde jeg lovet min træner, at det vigtigste var, at jeg gik ind og havde det sjovt. Så var alt andet andenprioritet, forklarede hun.

Hun havde svømmet hurtigste tid i både indledende heat og semifinale. Folk spærrede øjnene op. Kan hun? Kan hun virkelig?

Det kunne hun. Ikke mindst fordi, der er sket noget inde i hende de sidste 48 timer. Pludselig reagerede hun anderledes, da hele verdens øjne hvilede på hende.

- Da jeg gik ud til finalen, var det, som om min nervøsitet forsvandt fuldstændig. Jeg var så glad. Det overraskede mig, for jeg er normalt ved at besvime af nervøsitet. I dag sugede jeg det hele ind og var bare mig, når jeg er bedst.

- Inden løbet kiggede jeg på de andre. Jeg tror, de var nervøse. Det er normalt. Jeg sad til gengæld bare og smilede som et lille barn og var vildt irriterende. Et eller andet sted smittede det nok også af på dem.

Og så grinede hun lidt, og så græd hun igen med de to medaljer dinglende om halsen.

- Lige nu er jeg bare glad for, at der ikke er flere løb ved OL. For nu er jeg virkelig træt, sagde hun, da hendes sportslivs hidtil største aften var ved at være forbi.

13 August: OL - Rio 2016

GULd-Pernilles kæreste: Thats my girl!

Thats my girl!!!

Sådan lyder det på kajakroeren René Holten Poulsens Facebook-profil efter Pernille Blumes sensationelle OL-guld på 50 meter fri.

flere medier kunne tidligere på ugen afsløre, at kajak-esset, som selv er et godt bud på en OL-guldmedalje i enerkajak, har dannet par med Pernille Blume i cirka to måneder. Lørdag aften i Rio kunne han se kæresten løbe med det hele på det olympiske svømmestadion.

Pernille Blumes OL-guldmedalje er en solstrålehistorie af de helt store. Sidste år kørte hun død i svømningen og havde egentlig planer om at stoppe karrieren. Men hun gav det et sidste skud, og nu står hun med en guldmedalje, som ingen havde regnet med.

 

Nok ikke engang kæresten René Holten Poulsen.

13 August: OL - Rio 2016

Bronze til kvinderne i svømning

Inden for en time foldede de danske svømmere sig ud i bassinet i Rio og nappede 2 medaljer.

Den anden kom i hus, da holdkappen med Mie Østergaard Nielsen, Rikke Møller Pedersen, Jeanette Ottesen og Pernille Blume snuppede OL-bronze i 4 x 100 meter medley.

Danskerne var én sølle hundrededel af et sekund efter Australien, som tog sig af OL-sølvet.

Ingen af dem var dog i nærheden af at overhale USA, som var næsten 2 sekunder hurtigere i mål.

Mie Østergaard Nielsen var første dansker i bassinet. Hun var den hurtigste af alle i rygsvømning, og hun kunne overlade stafetten til Rikke Møller Pedersen.

Den danske brystsvømmer satte førstepladsen over styr, og hun blev blandt andet distanceret af den kontroversielle russer Yuliya Efimova.

Jeanette Ottesen var tredje dansker i bassinet. Hun var 0,90 sekunder efter førstepladsen, da hun kastede sig ud i 100 meter butterfly. I front øgede amerikanerne, men Jeanette Ottesen sørgede for at sende Pernille Blume ud på de sidste 100 meter på en andenplads.

Den nybagte olympiske mester kæmpede bravt hele vejen og slog ind som nummer 3.

Kort inden holdkappen blev Pernille Blume olympisk mester i 50 meter fri, men hun havde altså kræfter til at svømme endnu en medalje hjem.

14 August: OL - Rio 2016

Sølv til Mark O Madsen i Brydning

Mark O. Madsen har vundet sølv i den græsk-romerske 75 kg-klasse efter et klart finalenederlag på 1-5.

Her viste den russiske bjørn fra Vladivostok, verdensstjernen Roman Vlasov, sig nemlig for stærk til danskeren, og resultatet matchede således deres indbyrdes VM-finale fra september i Las Vegas.

Landstræner Szymon Kogut havde på forhånd kaldt Vlasov den bedste i klassen og advaret mod hans overlegne styrke i parterre. Og den gulv-situation havnede de to i allerede efter 1.27 minutter. Selv om Madsen kæmpede sig op til stående, blev han kort efter kastet til gulvet, hvorfor russeren scorede fire point.

Den føring var voldsom, og danskeren måtte komme offensivt ud til næste runde. Han fik da også selv en parterre at arbejde med, men kort efter slap russeren ud af hans greb.

En dansk challenge blev afvist, og det kostede endnu et point til 0-5. 

Så var løbet kørt for danskeren, selv om han fik pyntet kosmetisk i slutfasen.

Finalen blev overværet af en række medlevende, danske tilskuere, heriblandt Kronprins Frederik, der efter eget ønske står for medaljeoverrækkelsen i brydning som medlem af IOC. Han havde på forhånd bebudet, at den svedige danske bryder kunne se frem til et herrekram. 

31-årige Mark O. Madsen greb koncentreret sin chance i det lidt aparte turneringssystem. Det gjorde han først med en meget smal sejr, siden en overbevisende og endelig endnu en disciplineret en af slagsen i semifinalen mod ungarske Peter Bacsi.

Præstationen er lidt af et svendestykke for Falster-drengen, der har kikset ved sine to foregående olympiske lege og denne gang valgte at underspille sine chancer på forhånd ved at tale om en uhørt hård konkurrence i klassen.

Det er således sidste års VM-sølvvinders første OL-medalje. Han blev allerede udtaget i november men måtte holde pause frem til april med en ondartet hjernerystelse ved et grandprix-stævne i Baku.

Det er 68 år siden, Danmark vandt en olympisk medalje i brydning.

 

Dengang vandt Henrik Hansen bronze i weltervægt.

Og så var det ingen ringere end H.K.H. Kronprins Frederik, der skulle overrække medaljen i sit job som IOC-medlem.

Efter medaljen kom om halsen, blev det endda til et stort royalt kram. På trods af nederlaget lignede den danske bryder en, der var ganske tilfreds.

15 August: OL - Rio 2016

Bronze til Lasse Norman i banecykling

Lasse Norman sikrede sig bronzemedalje i herrernes Omnium efter et kæmpe drama.

Guldet gik til italieneren Elia Viviani, der styrtede på vej mod sin triumf, mens sølvet blev hængt om halsen på Mark Cavendish, der ellers var distanceret undervejs af Lasse Norman. Og det fortæller meget godt, hvor meget det bølgede frem og tilbage, da det hele skulle afgøres i et sandt fartinferno.

Det afsluttende pointløb bød således konstant på forandringer i toppen af stillingen, hvor Lasse Norman inden den sidste disciplin havde kørt sig tilbage i top 3.

Han åbnede den afslutende afdeling offensivt, vandt flere pointspurter og tog en omgang på feltet. Og mens danskeren bragte sig tættere på guldet,  styrtede den førende Elia Viviani pludselig, så der gik et gys gennem Velodromo Olimpico de Rio.

I sekunderne derefter var italieneren tydeligt påvirket - såvel som frustreret - af turen i gulvet, men han kom tilbage til feltet tidsnok til, at det ikke kostede ham point. Men presset var pludselig blevet enormt på favoritten, der kunne mærke den danske ånde i nakken.

Italieneren holdt dog hovedet koldt, benene varme, og selv om Norman undervejs på de 160 omgange blot var et enkelt point fra guldet, endte Viviani med at køre førstepladsen hjem.

Men det holdt altså hårdt, og kampen om en plads på medaljeskamlen viste med tydelighed, hvordan Omnium er en ubarmhjertig OL-disciplin.

 

Ikke kun fordi der er tale om det rene watt-vanvid og mælkesyre-momenter, der får spinningstimer til at minde om en tur på vandcykel. Nej, især fordi, at der er så kort afstand mellem succes og fiasko.

Den ene øjeblik kan det hele køre som smurt i olie - det næste kan kæden være hoppet af. Det gælder ikke kun Viviani. Spørg bare Lasse Norman.

 

Danskeren, der triumferede i Omnium ved OL i 2012, har både været flyvende og faldende de seneste to dage, mens han har forsøgt at forsvare sit guld fra London.

Men det lykkedes altså ikke. Dertil kostede den hurtige afsked i udskilningsløbet søndag ganske enkelt for meget. Exit som den første ved den lejlighed gav kun 6 point ud af 40 mulige, og så var der ellers gearet en smule ned i forhold til mulighederne for triumf.

Men mindre kunne også gøre det. Og ligesom det var tilfældet, da Jakob Fuglsang sikrede Danmark den første OL-medalje ved disse lege, kom bronzemedaljen til Lasse Norman i hus på en prisværdig og mindeværdig måde. Han angreb, fik belønning for sit mod og har nu sørget for, at den danske medaljehøst er oppe på otte styk.

- Det største ved det her OL for mig er, at jeg får to medaljer med hjem. En medalje med mine allerbedste venner og holdkammerater, en individuel medalje og en olympisk rekord. Alt det i en kombination … det er til at få tårer i øjenene af, siger Norman.

16 August: OL - Rio 2016

Bronze til Danmark i Laser Radial-jolle

Under en parasol på stranden fulgte Anne-Marie Rindoms familie med fra første parket. På anden dag.

Storesøster Cathrine, kæreste Kasper og far Ole havde Dannebrog med, og stemmebåndene var smurt før en sejlads, hvor alt kunne ske, som Ole Rindom udtrykte det.

Og ja, der skete en del ude på Guanabara-bugten, da sejladsen endelig kom i gang efter tre timers ulidelige udsættelser mandag på grund af manglende vind, derefter en aflysning og endnu en nats ventetid.

Men vinden var rigtig, frisk faktisk, og så kom de i gang.

Det var ikke uventet, at Anne-Marie Rindom ville hente medalje i sin Laser Radial-jolle ud for Marina da Gloria.

For hun gik ind til dagens afgørende medalje-race med en andenplads som udgangspunkt og med pæn margin ned til den ubrugelige fjerdeplads. 

Omvendt skulle hun håbe på et mindre mirakel med fire mellemliggende både for at overhale sin hollandske rival, verdensmesteren Marit Bouwmeester, der var 8 point væk på førstepladsen.

Men hollænderen holdt godt øje med danskeren fra start, ligesom irske Annalise Murphy fra den samlede tredjeplads trængte sig alvorligt på, fik en fin start og fortrængte danskeren fra sølvpladsen ved første mærke.

På sejladsens andet ben fandt danskeren i første omgang et godt spor, men ireren kæmpede stadig, og vendte igen foran rivalen på andet mærke. 

Det så nu ud til, at det var en bronzemedalje der skulle forsvares i forhold til belgiske Evi van Acker, og hun lå længe bag danskeren men pressede sig foran ved tredje mærke.

Så skulle bronze-spurten sættes ind for danskeren, og trods en afsluttende 8. plads lykkedes det lige netop.

Horsens-pigen har sejlet på et stabilt højt niveau og er ikke sluttet udenfor Top 8 – med fratrækning af det dårligste resultat – i de ti første sejladser.

 

Holland fik Guld og Irland fik sølv

17 August: OL - Rio 2016

Sølv til den danske damedouble 

Danmark har fået endnu en sølvmedalje ved OL i Rio. Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen tabte finalen i damedouble efter et hæsblæsende drama mod verdensranglistens nummer et, japanske Matsutomo og Takahashi, og må dermed nøjes med sølv.

Sætcifrene blev set med danske briller 21-18, 9-21 og 19-21.

Danskerne, der havde tabt de foregående fem indbyrdes opgør mod japanerne op til fialen, spillede et nærmest fejlfrit første sæt, hvor de var i teten hele vejen.

Herefter de dog kom ned på jorden i andet sæt - japanerne var ganske enkelt løbet fra dem, inden Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen var kommet i gang.

 

Tredje sæt blev en gyser lige til de olympiske historiebøger. Foran et meget feststemt publikum i Riocentro 4 - blandt andet håndboldherrerne, som var mødt op for at huje og heppe - leverede danskerne og japanerne noget af det bedste spil, damedouble kan byde på.

Danskerne virkede ovenpå, og det var da også Rytter Juhl og Pedersen, som fik lov at være i front flest gange på scoretavlen. Ved stillingen 19-16 begyndte det at se rigtig godt ud, men på en fremragende slutspurt og fem point i træk afgjorde japanerne kampen og vandt guldet, mens danskerne får sølv med hjem fra Rio.

- Vi er fuldstændig smadrede lige nu. Det er den hårdeste kamp, vi nogensinde har spillet. Både fysisk selvfølgelig. men også i hovedet. Der er mange ting, der flyver rundt. Vi er fuldstændig ekstremt stolte af den her medalje, som vi jo føler, vi har vundet. Men det er klart, at når vi kun er to point fra at tage den anden flotte medalje, så er man selvfølgelig også skuffet. Alle tårerne er primært glædestårer. Fordi vi er så glade og stolte. Og så er der lige én ud af 100 tårer, der er skuffelse, og måske den anden ud af 100, der er ren og skær træthed, siger Kamilla Rytter Juhl, mens makkeren Christinna Pedersen supplerer:

- Vi er så trætte, da den sidste bold er spillet. Kamilla siger til mig: 'Jeg har aldrig været så træt og udmattet før'. Det er som om, det hele snurrer, da vi er færdige, og det hele er bare syret til. Vi kan næsten ikke hænge sammen. Det var også lidt et succeskriterium for os, for vi vidste på forhånd, at vi skulle helt derud for at slå de to japanere. De sidste tre kampe her har været lange kampe, og jeg føler, at den her er den hårdeste. Vi er fuldstændig udmattede og selvfølgelig ærgerlige over, at den sejren, smuttede fra os sådan her, siger Christinna Pedersen, som stadig havde kampens sidste fem bolde i hovedet

- Hvis der nogensinde var et tidspunkt, hvor jeg ønskede at være heldig, så var det i slutningen af kampen. Hvis vi bare havde fået et enkelt point…, siger hun, før Kamilla Rytter Juhl overtager:

- Jeg vil sige, at jeg synes ikke, det er sådan, at vi laver nogle hurtige brøler-fejl mod slutningen. Gjorde vi det, ville det være bittert og så havde vi ærgret os endnu mere. Men jeg har fornemmelsen af, at på 19-19 er det ikke fordi, vi spiller torskedumt, siger den ene halvdel af parret, der har sikret det bedste danske OL-resultat nogensinde i damedouble.

17 August: OL - Rio 2016

Sølv til den danske kvindelige enerkajak 

Emma Aastrand Jørgensen havde svært ved at tro det, da lystavlen placerede hende som OL-sølvvinder.

Rio de Janeiro. Det var ikke kun måldommere, der måtte dobbelttjekke resultatet af kvindernes 500 meter enerkajak ved OL torsdag eftermiddag.

Den danske roer Emma Aastrand Jørgensen havde i første omgang heller ingen fornemmelse af, om det var lykkedes hende at møve sig ind blandt medaljevinderne.

Da lystavlen på rostadion i Rio blinkede med hendes navn som nummer to, havde hun svært ved at tro, at det var sandt.

- Efter at jeg kom i mål, tænkte jeg faktisk "øv", selv om jeg ikke vidste, hvordan nummer to, tre og fire havde placeret sig, siger hun med sølvmedaljen hængende om halsen.

- Det var syv kanongode roere, jeg var oppe imod. Da jeg kiggede op på skærmen og så, at jeg stod som nummer to, troede jeg ikke rigtig på det.

- Nogle gange er resultatet uofficielt. Det kunne ikke være rigtigt, men der blev ved med at stå nummer to. Det er jo helt vildt, siger det danske kajaktalent.

Hun kom stærkt fra start, men midtvejs gennem de 500 meter så det ud, som om hun begyndte at tabe terræn.

Men en imponerende timet slutspurt sendte den blot 20-årige roer fra Maribo tilbage i medaljekampen på de sidste meter.

- Jeg kunne fornemme, at dem ved siden af mig begyndte at rykke, så jeg fokuserede på at køre mit eget tempo.

- Jeg plejer normalt ikke at vise tænder, kun når det er rigtig hårdt. Det gjorde jeg i dag, og det gjorde jeg også i semifinalen. Det er nok meget godt at vise tænder engang imellem, siger Emma Aastrand Jørgensen.

17 August: OL - Rio 2016

Bronze til danmark i sejlsport

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen sørgede for Danmarks 12. medalje ved OL i Rio.

Rio de Janeiro. Det lykkedes torsdag for sejlsportsduoen Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen at hente medalje nummer 12 til Danmark ved OL i Rio.

De danske 49erFX-sejlere blev nummer fire i det afsluttende medal race, hvilket rakte til bronze efter Brasilien og New Zealand.

Efter de 12 indledende sejladser lå fire både inden for sølle et point før medal race.

Både Spanien, Brasilien og Danmark havde 46 point, mens New Zealand havde 47 point på fjerdepladsen.

Det betød, at placeringerne fra et til fire ville blive fordelt efter de fire bådes placering i medal race.

Danmark var længe i en rendyrket duel om bronze mod Spanien, men mod afslutningen af medal race fik den danske båd sejlet sig tæt på New Zealand og Brasilien, der kæmpede om guldet.

Det vandt Brasilien, der sejrede i medal race med en margin på få sekunder ned til New Zealand.

Lidt over ti sekunder senere sejlede Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen i mål som nummer 4, hvilket altså var nok til bronze.

19 August: OL - Rio 2016

Historisk Sølv til Danmark og Sara Slott i atletik

Sara Slott Petersen løb sig helt ud - og samtidig ind i de danske historiebøger. Ved finalen i 400 meter hæk leverede danskeren en fornem præstation og sikrede sig en sølvmedalje i tiden 53,55 sekunder. 

En helt igennem fantastisk bedrift, der alene understreges af det faktum, at Slott med sin tid skar næsten et halvt sekund af sin personlige rekord (53,99 sek.)

Alt forløb som ønsket undervejs i løbet, hvor hun kom ind på de sidste 100 meter i anden position og  fastholdt denne helt ind til stregen takket være en formidabel spurt. 

Som ventet kunne danskeren dog ikke true storfavoritten Dalilah Muhammad, der triumferede og tog guld i tiden 53,13, mens en anden amerikaner, Ashley Spencer, blev nummer tre.

Stemningen på det olympiske atletikstadion har i løbet af OL mødt kritik for - på visse dage - at være knap så elektrisk, som man ellers kunne forvente ville være tilfældet til en af af verdens største sportsbegivenheder. 

Men på de aftener, hvor Usain Bolt har været i aktion, har tilløbsstykket på tribunerne været massivt. Og da Slotts finale var sat til at finde sted bare et kvarter før den jamaicanske verdensstjerne skulle i aktion i sin ditto på 200 meter-distancen, blev hun og hendes syv konkurrenter mødt af en fantastisk lydkulisse. 

Ved legene i Brasilien var Slotts målsætning at nå finalen - og dernæst var det håbet, at hun kunne kvalificere sig til en bedre bane end en af de yderste, som hendes seedning som nummer syv lagde op til. Det var lykkedes qua det faktum, at hun satte næstbedste tid i semifinalen, og dermed var forudsætningerne for et godt resultat imødekommet. 

Det leverede hun i den grad, og med en andenplads sætter danskeren punktum for en fantastisk sommer, hvor hun i juli vandt EM og nu - godt fem uger senere - altså står med en OL-medalje. 

Hækkeløberen var naturligvis pavestolt over sit 400 meter-løb og sølvmedaljen efter finalen:

- Det er helt fantastisk. Jeg vidste, jeg kunne gøre det, men at få det gjort på dagen under alt det her pres, det er helt fantastisk.

Havde du nogensinde drømt om en sølvmedalje?

- Jeg havde drømt om guld. Aj, jeg havde ikke turde håbe på at det kunne lade sig gøre med en medalje, det er fandme en god dag et gøre det på, lød det veltilfreds fra den danske sølvvinder.

OL - Rio 2016

Kronprins Frederik er stolt over danskerene ved ol

Kronprins Frederik har under OL fulgt de danske idrætsfolk i Rio, og han er meget imponeret over, at de med 13 medaljer har overgået medaljemålsætningen i Rio. 

Danmark er i gang med at levere den største medaljehøst siden 1948. Atleterne har desuden klart overgået den officielle målsætning på 10 medaljer.

- De har skubbet til taget. Det er vi alle sammen enormt stolte over.

- Det kan jeg også høre fra venner og familie hjemme i Danmark. De er helt lykkelige over, at vi får medaljer - også fra steder, vi ikke lige have regnet med, siger kronprinsen.

Kronprinsen selv var til stede i badmintonhallen, hvor Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl var 2 bolde fra at vinde guld. Det endte dog med et nederlag til de japanske verdensettere Ayaka Takahashi og Misaki Matsutomo.

- Det er jo også sådan, olympiaden er. Man er meget tæt på, og alle sanser er spændt til bristepunktet, og der er en, der ikke kan vinde.

- Det skete desværre for pigerne, siger kronprins Frederik, efter at han som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) havde uddelt medaljer.

Kronprinsen havde før OL udpeget kajakroeren René Holten Poulsen som en sikker dansk medaljetager.

Forkølelse og søgræs var dog en modspiller i Rio, hvor verdensmesteren i 1000 meter enerkajak sluttede som nummer seks i finalen.

- Hvad skal man sige - vi er alle sammen mennesker og ikke robotter, og det er noget, der kan ramme alle mennesker - både på elite- og motionsplan. Det var meget bittert, men måske ser vi ham igen. Det tror jeg, at vi gør, siger kronprinsen.

 

Tidligere samme dag sørgede den blot 20-årige Emma Aastrand Jørgensen ganske overraskende for en dansk kajakmedalje, da hun i en tæt afgørelse fik OL-sølv i 500 meter enerkajak.

Også den historiske sara Slott vandt sølv i Atlatikfinalen. Så vi godt være stolte af vores danskere ved dette ol.

OL - Rio 2016

Bronze til Viktor Axelsen i badminton

Badmintontalentet Viktor Axelsen har taget endnu et skridt mod den absolutte verdenstop, efter at han lørdag besejrede den kinesiske legende Lin Dan og sikrede sig OL-bronze med en fornem præstation.

Axelsen vandt i 3 sæt med 15-21, 21-10 og 21-17 og kan rejse hjem fra Rio med Danmarks anden badmintonmedalje og et foreløbigt karrierehøjdepunkt til scrapbogen.

I kampens 2 sidste sæt spillede danskeren så godt, at han fik opbakning af de mange malaysiske fans, der var på plads i hallen inden finalen 

Det var en imponerende genrejsning af Axelsen, som mange formentlig havde afskrevet, da han efter en rædselsfuld afslutning tabte første sæt.

Ved føring 14-12 indsneg der sig pludselig en række fejl i danskerens spil, og nærmest inden han nåede at opfatte, hvad der foregik, havde Lin Dan taget første sæt med 21-15.

Selv om bronzekampen for den 32-årige kineser må have været lidt af et antiklimaks ovenpå det dramatiske semifinalenederlag til Lee Chong-Wei, virkede han trods alt forholdsvis motiveret i en kulisse med stor opbakning fra sine landsmænd.

Men Axelsen kom stærkt tilbage efter sidebyttet, hvor han kom over på den gode halvdel, hvor det er lidt lettere at styre boldene.

Han fik jagtet den levende legende rundt i manegen med flot variation og opbyggede snart et komfortabelt forspring. 

Det var usædvanligt at se Lin Dan fejlbedømme en stribe bolde, og til sidst solgte kineseren sættet, som Axelsen vandt knusende med 21-10.

Mønsteret var det samme i det afgørende sæt, hvor fynboen fik en kanonstart og bragte sig på 9-4. 

 

Men Lin Dan kæmpede sig op på 17-17, inden Axelsen vandt fire bolde i træk og vandt Danmarks 15. OL-medalje.

- Jeg er bare så glad. Simpelthen så glad.

Viktor Axelsen havde mere end svært ved at sætte ord på den glæde og eufori, han følte umiddelbart efter, han havde slået kinesiske Lin Dan i bronzefinalen.

- Det er ikke rigtig gået op for mig endnu, hvad det er, der er sket. Jeg var simpelthen så fokuseret og i mit hoved, står jeg stadig og server ved 20-17. Det var så bare heldigt, at den sad der i dag, lød det fra en storsmilende Viktor Axelsen.

Det er Danmarks anden medalje i den olympiske badmintonturnering, efter damedoublen Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl tidligere på ugen sikrede sig OL-sølv.

- Det er kæmpe, kæmpe stort at komme hjem med en medalje. Jeg vidste, at hvis jeg spillede på mit højeste niveau, havde jeg en chance, men jeg vidste også, at det skulle flaske sig. Og det er jeg bare så glad for, at det gjorde, lød det fra Viktor Axelsen.

21 August OL - Rio 2016

GULD TIL DANMARKS HÅNDBOLDHERRER

Det historisk flotte danske OL sluttede søndag aften med en historisk dansk guldmedalje i herrehåndbold efter sejr på 28-26 over de franske verdensmestre.

Mikkel Hansen kan godt skifte navn. Fra nu af skal han bare kendes som Zeus – med en skudarm af guddommelig styrke, en olympisk mester.

Det er nemlig lige præcis, hvad Danmark er. Olympiske mestre i håndbold efter en meriterende finalesejr over de franske 'Les Experts' på 28-26.

 

Efter 60 minutter i den danske håndboldmaskine var Nikola Karabatic og hans franske venner degraderet til 'Les Novices'.

 

Casper U. Mortensen gled på ryggen ud til bænken med fire sekunder tilbage af kampen, Gudmundur Gudmundsson hoppede direkte ind i en dansk cirkel af jubel og OL-turneringens talisman på bænken, Jesper Nøddesbo, lignede en fjer på 100 kg, da han sprang rundt.

Det var kun naturligt, for efter fire guldløse år er Danmark nu olympiske mestre. I en hal i udkanten af Rio i Brasilien. Hvis der findes guldøl i Brasilien, er de væk i dag.

Danmark var ovenpå i stort set hele kampen i regnvåde Rio, hvor franskmændene til tider skøjtede rundt. Og det siger bare ikke så lidt. Det her franske hold er nemlig legendernes fødestue. De har stordomineret håndboldkongeriget de seneste 10-15 år.

Wilbek havde lovet nyskabelser hos Danmark inden finalen – og det kom der med syv i angrebet. Og også to stregspillere i perioder. Det skabte åbninger, men kostede også tre i den anden ende i frit mål. Danmark havde bare svært ved at få skabt det helt store hul i første halvleg.

De franske tilskuere råbte "Titi". En hyldest til veteranmålmand Thierry Omeyer, der nappede den ene danske 100 procent-chancer efter den anden. Fornemmelsen var, at Danmark kunne have været stort foran uden Omeyer.

Men det stod 16-14 ved pausen. For der var én dansker, som Omeyer ikke havde kigget ud. Mikkel Hansen kastede med kanonkugler i Rio, og de fløj ind om ørene på den franske målmand. Syv mål fra Hansens hånd i første halvleg.

Og så var det, at Danmark trak fra. Der var guldskær i øjnene på Gudmundur Gudmundsson 12 minutter før tid. Med en føring på fem mål lignede det, at danskerne skulle tage det store skridt op på medaljeskamlen. Deroppe, hvor der er allersjovest at stå.

Men franskmænedene kom tilbage. Lugtede til en etmålsføring. Men da verdensstjernen Nikola Karabatic først fik plukket en bold direkte ud af hænderne af Henrik Toft og siden lavede en teknisk fejl, kunne den danske bænk nærmest ikke styre sig længere. Kasper Søndergaard havde armene i vejret, Gudmundur Gudmundsson skubbede dem ned igen. Det var ikke færdigt, mente landstræneren.

Men det var det. Og det var en rigtig Hollywood-slutning.

Danmark har ikke slået Frankrig i en betydende kamp siden 2007. Og den bronzekamp var måske mere vigtig for Danmark end de guldforvente franskmænd. Det var OL-guldkampen absolut ikke. Danmark var bare bedre end verdens bedste landshold. Og Danmark gjorde det, som man aldrig har gjort før. Olympiske mestre.

 

OL har været et fatamorgana for Danmark. Ulrik Wilbek nåede aldrig længere end til kvartfinalerne med sine herrelandshold, der i ni wilbekske år ramte fem EM- og VM-finaler. Så da Wilbek tog et skridt op ad trappen i DHF, skulle Gudmundur Gudmundsson ind. En tidligere islandsk landstræner, der fik OL-sølv i 2008. En træner, der siden sin ankomst i sommeren 2014 har været under pres for sine manglende resultater.

Nu er han guldvinder. Danmark er guldvindere.

Håndboldguldet blev afslutningen på et OL, der vil gå over i historiebøgerne. 15 gange har danskere stået på medaljeskamlen i Rio og hørt den olympiske melodi – og ofte også en anden nationalsang end "Der er et yndigt land".

Men ikke søndag aften. Der gjaldede den på OLs sidstedag ud over Future Arena i Rio. En fremtid med konfetti i det lille land mod nord.

21 August OL - Rio 2016

Kronprins Frederik: Det Umulige er sket

Kronprins Frederik var tilstede, da Danmark vandt det historiske OL-guld i håndbold for herrer med en sejr over verdensmestrene fra Frankrig på 28-26, og han var euforisk efter sejren.

- Det umulige er sket. Vi har set et hold, der har spillet og kæmpet sig til det. Og hvor hver som en har givet sig selv fuldt ud. Det er så enestående, som det kan blive, sagde Kronprins Frederik efter kampen 

- Det er næsten ikke til at tro. Man forventer franskmændende kan hente os, men vi holder føringen. Vi har et fantastisk forsvar, og vi scorer på de rigtige tidspunkter. Det er simpelthen så godt spillet. Det er håndbold i olympisk topklasse, sagde Kronprins Frederik.

Det er første gang, Danmark har vundet OL-guld i håndbold for herrer.

 

Den hidtil bedste placering var en fjerdeplads i 1984.

21 August OL - Rio 2016

Landstræner: Det er fantastisk

Landstræner Gudmundur Gudmundsson, som kommer fra Island, var en meget glad og stolt mand efter OL-triumfen over Frankrig, da den danske nationalmelodi blev spillet i håndboldarenaen i Rio de Janiero.

Gudmundur Gudmundsson oplevede det fra sidelinjen.

- Wow! Det var stort og fantastisk for mig at opleve. Jeg er meget, meget stolt og glad, og det er utrolig stort. Det er svært at sige det med ord,« sagde islændingen.

Den overraskende sejr blev blandt andet grundlagt takket være et frækt og overraskende udlæg fra landstræneren, der valgte at begynde kampen med at spille syv mod seks i angrebet.

- Jeg sagde inden kampen, at vi godt kunne vinde den her, men vi måtte gøre alt og overraske dem, og vi startede kampen godt, sagde Gudmundur Gudmundsson.

Han var især begejstret for forsvarsspillet i anden halvleg.

- Vi dækker sindssygt godt op. Jeg har sjældent set så godt forsvar, som vi spiller i anden halvleg, sagde landstræneren, der så Frankrig blive holdt til 12 mål i kampens sidste 30 minutter.

- Der var utroligt mange følelser. Det var en tæt kamp, selv om vi førte med fem mål på et tidspunkt i anden halvleg, men de kom tilbage. Det var meget spændende, sagde han.

21 August OL - Rio 2016

Lasse Svan: Jeg er så rørt lige nu

Lasse Svan Hansen kunne dårligt fatte, at det danske landshold sikrede sig en overbevisende OL-guldmedalje

Det var nu ikke jubelbrølene, som fortalte historien om hans glæde allerbedst.

Svan Hansen, som scorede 4 mål i finalen, stod med blanke øjne. Ord blev dermed overflødige, for tårerne fungerede ganske udemærket som fortælling.

- Jeg ved sgu ikke rigtig lige, om det er gået op for mig endnu. Det er fuldstændig fantastisk. Fuldstændig forrygende. Det bliver jo ikke større end det her,sagde Lasse Svan Hansen.

- Jeg synes, at vi spillede pisse klogt og med den tålmodighed, som vi skulle. Vi lavede ikke mange tekniske fejl. Vores forsvar stod godt. Det hele spillede, sagde Lasse Svan Hansen med tydelig eufori i stemmen.

21 August OL - Rio 2016

Casper u: Det er så vildt det her

Casper U. Mortensen havde svært ved at tisse, da han efter OL-finalesejre skulle til dopingkontrol. Derfor tog han en lidt alternativ metode i brug.

Hvad gør man, hvis man har lige har vundet OL-guld og skal aflevere en urinprøve til dopingkontrol?

Casper U. Mortensen havde sin helt egen måde at håndtere det på

- Jeg har nu drukket fem øl, fordi jeg har hørt, øl går hurtigere  end vand. Og jeg kunne simpelthen ikke tisse efter kampen, fordi jeg havde tisset i pausen. Så måtte jeg lige drikke mig lidt halvfuld. Det bliver man nødt til at gøre, lød det gode råd fra den danske højrefløj.

Det er dog ikke første gang, at Casper U. Mortensen har brugt det trick.

- Jeg har prøvet det én gang før. Det gjorde jeg i Bundesligaen i denne sæson, hvor jeg var så 'heldig' at blive udtaget efter vores kamp mod Wetzlar. Så jeg sad sammen med Andreas Wolff, og så blev vi lidt fulde. Så det er lidt det samme igen, fortalte han.

Casper U. Mortensen fejrede sejren over Frankrig på en helt særlig måde.

 

Allerede inden kampuret havde rundet de 60 minutter, kom han glidende på tværs af banen og lagde sig efterfølgende ned.

- Jeg var så træt. Jeg havde spillet 60 minutter i samtlige kampe. Jeg måtte bare ned og ligge, og så forstod jeg det heller ikke. Vi havde lige vundet guld, jeg blev så glad, og så var det bare ned og nyde øjeblikket. 

Danske OL-medaljer i Rio

Danmarks samlede høst er på 15 medaljer - 2 guld, 6 sølv, 7 bronze:

GULD: Pernille Blume, 50 meter fri, svømning

GULD: Herrenes håndboldlandshold

SØLV: Sara Slott Petersen, 400 meter hæk, atletik

SØLV: Jakob Fuglsang, landevejscykling

SØLV: Letvægtsfireren (Morten Jørgensen, Kasper Winther Jørgensen, Jacob Barsøe, Jacob Søgaard), roning

SØLV: Mark O. Madsen, brydning

SØLV: Emma Aastrand Jørgensen, 500 meter enerkajak

SØLV: Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl, damedouble, badminton

BRONZE: 4x100 meter medley (Pernille Blume, Jeanette Ottesen, Rikke Møller Pedersen og Mie Østergaard Nielsen)

BRONZE: Toer uden styrmand (Lærke Berg Rasmussen og Anne Dsane Andersen), roning

BRONZE: 4.000-meter-forfølgelsesløb (Lasse Norman, Casper Folsach, Frederik Rodenberg Madsen, Niklas Larsen), banecykling

BRONZE: Lasse Norman, omnium, cykling

BRONZE: Anne-Marie Rindom, Laser radial-jolle, sejlsport

BRONZE: Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, 49er FX, sejlsport

BRONZE: Viktor Axelsen, herresingle, badminton

Historisk OL for Danmark

OL i Rio er nu lukket og slukket

Det blev til 15. medaljer til Danmark og dermed må OL i Rio siges at være gået over al forventning for de danske sports-stjerner.

Natten til mandag d. 22 August kunne de - sammen med atleter fra resten af verden - sætte det sidste punktum for OL i Rio med et fantastisk show på det legendariske fodboldstation Maracana.

Klokken 1. blev afslutningsceremonien i bogstavelig forstand skudt i gang med et brag, da fyrværker lyste Rios nattehimmel op. 

Inden atleterne for sidste gang blev hyldet var 27 drenge på scenen for at synge den brasilianske nationalmelodi.

Kvart over et kunne de glade og lettede atleter sætte det sidste punktum for 16 dages fysiske udfoldelser med succeser og fiaskoer.

 

Dansere optrådte med en traditionel brasiliansk dans.


Højst overraskende vandt Pernille Blume guld ved OL i svømning på den prestigefyldte 50 meter-fri distance, og det resultat fik hun æren af at bære Dannebrog ind på stadion for at afslutte det bedste danske OL i 68 år til tonerne til brasiliansk folkemusik.

De mange hundrede OL-atleter måtte desværre sige farvel til OL med et godt gang regnvejr, men selv ikke ikke kunne fjerne smilene.

45 minutter tog det at få alle atleter ind på scenen, og så kunne festlighederne fortsætte, hvor blandt andet den norske hitsensation Kygo var fløjet ind for at stå for et musikalsk indslag.

Med det sidste punktum kan vi allerede begynde at glæde os til om 4 år, hvor de olympiske lege skal afholdes i den japanske hovedstad Tokyo.

OL er slut

Det vil vi især huske OL i Rio for

 

Overraskelserne:

Flere af Danmarks forventede medaljehåb kiksede, men i stedet trådte de lidt mere ukendte ind på den store scene. 

I svømning vandt 22-årige Pernille Blume guld i 50 meter fri, efter at det måske største danske svømmehåb Rikke Møller Pedersen sluttede sidst i finalen i 200 meter bryst.

Opdigtet overfald:

Før OL blev der talt meget om sikkerhed, og det blev også et tema, da den amerikanske svømmestjerne Ryan Lochte sammen med tre andre svømmere hævdede, at de var blevet overfaldet og truet til at udlevere deres penge. 

Videoovervågning viste dog noget ganske andet. Svømmerne havde rent faktisk ødelagt en dør på en tankstation og blev bedt om at erstatte den. Ryan Lochte undskyldte senere episoden på Twitter.

Guldmedaljen:

Svømmeren Pernille Blume gjorde comeback i april efter en pause, og der endte med at være guld i hendes alternative optakt til OL. 

 

Ingen havde regnet med 22-årige Blume, der viste sig at være ganske suveræn i racerdisciplinen 50 meter fri. 

 

Hun satte hurtigste tid af alle indledende, semifinale og finale. Det var Danmarks første svømmeguld til OL i 68 år.

Højbede og gipsplader:

Badmintonduoen Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl bekæmpede nervøsitet på deres helt egen måde.

 

For at få hinanden til at slappe af talte de midt under kampene om, hvordan man sætter gipsplader op i loftet, og om de skal have jordbær i højbedet derhjemme. 

De kunne rejse hjem med sølv efter en tæt finaleafgørelse mod de japanske verdensettere.

 

Camilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen vandt sølv ved OL. Foto: Gregers Tycho

McDonalds-køen:

OL-atleterne kunne spise gratis på McDonalds i den olympiske landsby, og det betød, at der hver dag fra morgen til aften var en kø på op mod 50 meter for at afgive en bestilling. 

Atleterne havde adgang til en stor buffet i OL-byen, men det var angiveligt ikke den store madkunst, de blev budt på.

Søgræs:

OL endte som en stor nedtur for Danmarks største medaljehåb René Holten Poulsen, som selv kronprins Frederik var sikker på, ville tage en medalje. 

Det endte med en sjetteplads i 1000 meter enerkajak efter en finale, der delvist blev spoleret af forkølelse og søgræs. 

René Holten Poulsen følte, at han skulle trække en trailer efter sig, mens andre bare kunne padle derudad.

Usain Bolt:

Sprintfænomenet var der igen, og for tredje gang i træk tog Usain Bolt OL-guld på 100 og 200 meteren. Sammen med Jamaicas stafethold gentog han også guldet i 4 x 100 meter. Det er første gang i OL-historien, at det lykkedes at lave en triple-triple. 

Usain Bolt fejrer Jamaicas sejr i 4 x 100-meter ved OL

 

Håndslag og knus:

Der var både high fives og krammere til de danske atleter fra tv-stationernes værter, når det var gået godt. Svømmeren Rikke Møller Pedersens interview efter skuffelsen i 200 meter bryst-finalen delte vandene. 

DR's Peter Falktoft indledte sit interview med at kalde svømmeren "Rikke-mus" og endte med at trøste hende efter en sidsteplads i finalen.

Michael Phelps:

Allerede før legene i Rio var den amerikanske svømmer Michael Phelps OL-historiens mest vindende atlet. I Brasilien vandt han fem guldmedaljer og en enkelt sølvmedalje, og dermed nåede han op på i alt 28 OL-medaljer i karrieren. 23 af dem er af fineste karat. 

Rusland:

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) undersøgte muligheden for helt at udelukke Rusland på grund af afsløringer om statstyret doping i en lang række idrætsgrene, men det viste sig juridisk umuligt. 

Derfor endte små 300 russiske atleter med at deltage i Rio, selv om Rusland gennem en årrække har holdt resten af verden for nar.

Cykelstyrt:

Jakob Fuglsang endte med at vinde Danmarks første OL-medalje, da cykelrytteren tog sølv i landevejsløbet. 

12 kilometer før mål var der ikke meget, der tydede på, at danskeren skulle kæmpe med om sejren. Her lå italienske Vincenzo Nibali og Sergio Henao fra Colombia i spidsen af løbet sammen med polske Rafal Majka, men Nibali og Henao styrtede på en nedkørsel. 

Sara Slott Petersen:

Den 29-årige hækkeløber Sara Slott Petersen vandt som den første danske kvinde en atletikmedalje ved OL siden 1948, hvor Lily Carlstedt vandt bronze i spydkast. 

Slott fik sit gennembrud i 2015, og hun har siden været en del af verdenseliten.

I finalen i Rio satte hun personlig rekord i 400 meter hæk med tiden 53,55 sekunder, hvilket rakte til sølv. 

Guldfireren:

For 6. OL i træk sørgede den danske letvægtsfirer for en medalje til Danmark. Mens det for 4 år siden blev til bronze i London, så lykkedes det i Rio for Jacob Barsøe, Jacob Søgaard, Kasper Winther Jørgensen og Morten Jørgensen at få sølv. 

I kvindernes ro-konkurrencer gjorde Fie Udby Erichsen, som vandt OL-sølv i 2012, sig uheldigt bemærket, da hun tabte den ene åre i semifinalen.

Håndboldherrerne:

Det er blevet til adskillige medaljer til EM og VM. Gang på gang har de danske håndboldherrer haft problemer til OL, men i Rio lykkedes det omsider at få en medalje.  Og det blev af GULD.

Sølvvinder hjemme igen

Sara Slott landet til jubel og fest i Københavns lufthavn

 

Den olympiske sølvvinder Sara Slott landede d. 22 August i Kastrup Lufthavn, og hun var rørt over modtagelsen. 

I Kastrup Lufthavn stod familiemedlemmer, venner og løbekammerater klar til at lykønske den danske atlet med det flotte resultat.

Senere gik rejsen mod Aarhus, hvor der mandag er mere festivitas for at fejre Sara Slott.

bottom of page