top of page

Se&Hør-sagen, der handler om overvågning af kendte og kongeliges kreditkort, er for alvor i gang efter 3 tilståelsessager sidst i august. Der ventes dom sidst i november. ser ser tilbage og vi følger rettsagen tæt.

Se&Hør - Skandalen

Se&Hør-skandalen

Sådan begyndte det hele

 

Sagen kort

 

Se og Hør-skandalen (Nets-skandalen eller tys-tys-skandalen) er en medie- og it-skandale hvor en it-specialist ved IBM ("tys-tys-kilden") har lækket personfølsomme data fra Nets til Se og Hør, der gjorde ugebladet i stand til at få information om kendte og andre personers brug af kreditkort.

 

Sagen kom til offentlighedens kendskab sidst i april 2014 ved udgivelsen af journalisten og forfatteren Ken B. Rasmussens nøgleroman Livet, det forbandede.

 

En hel række virksomheder og medier var involveret i sagen, Nets, IBM, Nordea, Fujitsu, SAS, Naviair, Rigshospitalet, Forsvaret, Aller Media med Se og Hør, TV 2, Billedbladet og Ekstra Bladet.

 

Baggrund

 

Se og Hør var kendt som et ugeblad om de kendte og ofte med afslørende historier. Bladet havde tidligere haft et festligt samarbejde med de kendte, hvor de kendte kunne bremse en negativ historie, men med ansættelsen af Henrik Qvortrup skete der en ændring, — med Ken B. Rasmussens ord: "Vi havde ikke nogen presseetiske regler, som vi død og pine skulle overholde." Qvortrup indførte et tiphonorar til almindelige mennesker, der ringede ind til bladet og gav tip om kendte til en historie som kunne bringes i bladet. Aller-koncernen kunne udbetale 10.000 sorte penge til en kilde.

Overvågningen

 

En tidligere IBM-medarbejder skal angiveligt have lækket fortrolige oplysninger til Se og Hør.

 

I 2007 outsourcede Nets driften af deres centrale it-systemer til IBM samtidig med at 71 Nets-medarbejdere blev flyttet med over. Blandt de 71 skal angiveligt være Se og Hør’s "tys-tys-kilde". Overvågningen skal herefter angiveligt være begyndt i 2008. Ifølge mediernes oplysninger er det foregået ved at tys-tys-kilden modtog en SMS når overvågede personer benyttede deres kreditkort. Meddelelsen blev muligvis sendt automatisk og kunne modtages af kilden hjemme. Umiddelbart efter sendte tys-tys-kilden beskeden videre til Se og Hør-medarbejdere.

 

Denne procedure skal ofte have foregået flere gange dagligt. Kilden var tilsyneladende ikke umiddelbart i stand til at tilføje nye navne til listen af overvågende; kun på bestemte tidspunkter kunne der tilføjes ekstra personer, men disse ville så fremover være overvågede. Medarbejdere fra Se og Hør kunne "byde ind" med nye navne.

 

Det var i begyndelsen uklart hvordan overvågningen rent teknisk var foregået, men programmøren og it-bloggeren Poul-Henning Kamp kom med det kvalificerede gæt at der var tale om en "trace"-facilitet i betalingskortssystemerne til sporing af kreditkort. En facilitet der under normale omstændigheder anvendes af politiet, som med en dommerkendelse ville kunne spore en eftersøgt person. 

 

Ifølge Ken B. Rasmussen var "alle, der havde bare det mindste navn" overvåget; ikke blot kendte men også mordmistænkte eller ulykkesofre. Det drejede sig om mindst 86 personer. Overvågningen berørte blandt andet Prins Joachim, komikeren Casper Christensen og tv-værten Line Baun Danielsen. I tilfældet med Prins Joachim gjorde overvågningen Se og Hør i stand til at lokalisere Prins Joachim og Prinsesse Marie på deres ellers hemmelige bryllupsrejse til Canada efter brylluppet i maj 2008. For Baun Danielsen kunne ugebladet se hendes betaling på et privathospital. Den tidligere cykelrytter Bo Hamburger, der havde været klassekammerat med den angivelige tys-tys-kilde, var også blandt de overvågede. 

 

Kreditkortsovervågningen af politikeren Morten Helveg Petersen gjorde bladet i stand til at følge hans rejse rundt i Europa med fly og bestilling af hotelværelse i Rom, og bladet diskuterede om de skulle skrive en historie udelukkende på baggrund af oplysninger fra kreditkorttransaktionerne. I 2008 havde Ken B. Rasmussen skrevet en historie for ugebladet med titlen "Morten Helveg Petersen: 

 

Kærlighedsferie betalt af skatteyderne", hvor informationer om Helveg Petersens private samvær med Line Baun Danielsen i forbindelse med et officielt NATO-møde øjensynligt var støttet af oplysninger fra tys-tys-kilden. Helveg Petersen havde da krævet et dementi af historien fra Se og Hør,og førte sagen for Pressenævnet hvor han dog tabte i oktober 2008. Selv personer der var under Politiets Efterretningstjenestes beskyttelse var også udsat for lækage: 

 

Se og Hør overvågede statsminister Lars Løkke Rasmussens transaktioner, og Pia Kjærsgaard og hendes mand Henrik Thorup fik lækket deres CPR-numre og den hemmelige adresse de boede under.

 

For sit arbejde skal tys-tys-kilde ifølge nøgleromanen have modtaget 10.000 kroner hver måned. Antagelig er tys-tys-kilden honoreret med cirka 310.000 kroner.

 

Derudover fik kilden adgang til koncerter gennem akkreditering for Se og Hør. Det drejede sig om TV 2-arrangementet Top Charlie, hvor han var til efterfest med blandt andet Keld og Hilda Heick.

 

Mindst 16 Se og Hør-medarbejdere, heriblandt chefredaktørene Henrik Qvortrup og Kim Henningsen, kendte til kreditkortkilden. Også Aller Medias direktion kendte til kilden. Ifølge email-udveksling forfattet af udgiverdirektør Per Ingdal i 2011 skulle de have været orienteret i midten af 2009 og samtidig have instrueret Kim Henningsen om at afbryde samarbejdet med kilden. En anden email inddrager kreativ chef Steffen Sørensen og fotochef Peter Grosen i sagen.

 

Ifølge Se og Hør-journalisten Kasper Kopping blev brugen af tys-tys-kilden dog først stoppet i efteråret 2011 på foranledning af daværende nyhedschef Lise Bondesen. Forfatteren Ken B. Rasmussen stoppede på Se og Hør i 2012.

 

Igennem sit arbejde havde tys-tys-kilden også adgang til NemID-systemet og skal mindst een gang have logget ind på systemet. 

 

Afsløringen

 

Ken B. Rasmussens nøgleroman var planlagt til at udkomme tirsdag den 29. april 2014. Men allerede et par dage i forvejen kunne BT udkomme med historien efter at de kunne dokumentere de ellers potentielt fiktive elementer i bogen. 

 

Den tidligere Se og Hør-journalisten Kenth G. Madsen kunne bekræfte at ugebladet havde en kreditkort-kilde. Senere bekræftede Se og Hør-journalisten Kasper Kopping også at ugebladet havde en kilde der leverede kreditkortoplysninger om kendte.

 

Da sagen blev offentligt kendt skabte den stor medieomtale. Selv Kongehuset udtalte sig i sagen og kaldte den "en særdeles alvorlig sag".[Formand for Journalisterne i Dansk Journalistforbund, Rasmus Mark Pedersen var "totalt chokeret" og mente at der var tale om "uden sammenligning den værste sag i dansk pressehistorie”. 

 

Den overvågede Pia Kjærsgaard kaldte overvågningen "møghamrende ubehageligt", mens den ligeledes overvågede Morten Helveg Petersen følte det som "grænseoverskridende", "vildt ubehageligt" og "enormt krænkende". Han betegnede Se og Hørs metoder som "rene stasi-metoder”.

 

IBM kaldte det "en rigtig alvorlig sag" og skrev i en meddelelse at de ville gennemføre en "fuldstændig undersøgelse”. Derefter valgte de en meget sparsom kommunikation i sagen.

 

Se og Hørs tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup afviste først at kende til sagen. Få dage efter afsløringen trak han sig fra sin stilling som politisk kommentator på TV 2,  og nogle dage senere kunne BT vise email der implicerede Qvortrup i overvågningsprogrammet.

 

Se og Hør valgte torsdag den 1. maj at sende 7 medarbejdere, der tilsyneladende var involveret i sagen, hjem med fuld løn.[ Også Billed-Bladets valgte at sende to af deres medarbejdere, herunder en redaktionschef, hjem, efter at det kom frem at medarbejderne under deres tidligere ansættelse på Se og Hør havde modtaget email om Se og Hørs kreditkortkilde. 

 

Yderligere valgte Ekstra Bladet at sende deres redaktionschef Lise Bondesen hjem efter at hun også havde modtaget emails, da hun var ansat på ugebladet. Bondesen fik dog mulighed for at skrive en artikel i Ekstra Bladet med hendes uimodsagte version af sagen, før hun fredag den 2. maj 2014 sagde sin stilling op på avisen.

 

Ekstra Bladet kunne den 19. juni 2014 afsløre, at den såkaldte tys-tys-kilde var identisk med Peter Bo Henriksen, som skulle have erkendt over for politiet at han var kilden. Efterfølgende krævede Peter Bo Henriksen navneforbud, men det blev afvist af dommeren i Retten i Glostrup med henvisning til "omstændighederne omkring sigtelsens grovhed og den meget betydelige mediebevågenhed og samfundsmæssige interesse i sagen om Se og Hør". 

 

Aller-koncernen havde undladt at anmelde deres redaktionelle database til Datatilsynet og den var derfor øjensynligt ikke undtaget Persondataloven. Dette kunne betyde at personer registreret i databasen havde ret til at få indsigt i data registreret om dem. 

 

Nu er rettsagen så igang

Se&Hør-skandalen

Tidligere journalist nægter sig skyldig

 

Politiet har rejst tiltale mod 8 personer og Aller Media i Se og Hør-sagen. Blandt de otte er den tidligere journalist på sladderbladet Kasper Kopping.

Han glæder sig til, at retssagen kommer i gang.

- Jeg ser frem til at få det hele afgjort, få trukket en streg i sandet og få rettens ord for, hvad der foregik og ikke foregik. Så jeg kan starte på nul og begynde forfra, siger han.

- For guderne skal vide, at det har været 2,5 hårde år.

Sagen startede i 2014, da en anden tidligere journalist på Se og Hør, Ken B. Rasmussen, udgav en bog, hvori han beskrev bladets brug af de kendtes kreditkortinformationer, som den såkaldte tys-tys-kilde skaffede.

Kasper Kopping har allerede indrømmet de faktuelle forhold i sagen, men nægter sig skyldig.

Han mener, at ansvaret ligger hos de chefredaktører, der var på Se og Hør i den periode, hvor tys-tys-kilden blev brugt – altså Henrik Qvortrup og Kim Henningsen.

- Når cheferne orkestrerede, besluttede og tog initiativ til, at den her kilde skulle være på bladet, så tog man som menig medarbejder med sult på forsider det med, forklarer han.

- Det ville jeg ønske, at jeg ikke havde gjort det, men jeg tror, man skulle have været på Se og Hør for at forstå, hvorfor man sagde ja til den slags dengang.

Henrik Qvortrup har via sin advokat Anders Nemeth nægtet sig skyldig, mens Kim Henningsen i en pressemeddelelse skriver, at han ikke mener, at han har foretaget sig noget ulovligt.

Se&Hør-skandalen

Ken B: Jeg fortryder ikke noget

 

Ken B. Rasmussen, der for over 2 år siden satte gang i den af de største skandaler i medieverdenen med sin bog "Livet det forbandede", er blevet tiltalt i Se og Hør-sagen.

Den tidligere journalist på ugebladet nægter sig skyldig, fortæller han.

- Jeg tror fuldt og fast på, at jeg bliver frikendt, siger Ken B. Rasmussen.

Hans bog er skrevet som fiktion, men blev brugt som udgangspunkt til en artikel i BT, som satte gang i skandalen 28. april 2014. Sagen voksede i de kommende dage i omfang.

Ken B. Rasmussen fortryder ikke, at han har skrevet bogen, selv om den har ført til, at han er blevet tiltalt i en straffesag.

- Jeg har den holdning, at det ikke hjælper at fortryde noget, siger journalisten, som dog fortæller, at han inden bogen blev udgivet, havde indset, at han ville sætte gang i en skandale.

- Jeg tænkte, at jeg ville skrive bogen, og så måtte brikkerne falde, som de ville, siger han.

Aller Media A/S har over for anklagemyndigheden erklæret sig parat til at betale den bøde, som retten i forbindelse med sagen måtte pålægge selskabet.

To tidligere chefredaktører er ligeledes tiltalt i sagen. Det drejer sig om Henrik Qvortrup og Kim Henningsen. Også tys-tys-kilden er tiltalt.

Se&Hør-skandalen

De vigtigste punkter i anklageskriftet

 

Det har længe været kendt, at Se og Hør angiveligt har betalt sig til fortrolige oplysninger om danske kendte i jagten på gode historier til ugebladet.

Men efter at Københavns Vestegns Politi nu har lagt anklageskriftet frem, tegner der sig nu et mere detaljeret billede af, hvad hovedpersonerne med tilknytning til Aller Meder er anklaget for.

Helt central i sagen er den såkaldte tys tys-kilde, der er tiltalt for at have skaffet fortrolige oplysninger om de kendtes kreditkort via sit job i det tidligere PBS, nu Nets.

Han er en ud af otte tiltalte i sagen. Samtlige otte bør straffes med fængsel, og Aller Media A/S bør få en bøde, lyder det fra anklageren.

Her er hovepunkterne i anklageskriftet, hvor det hævdes:

  • at tys tys-kilden har søgt i kreditkortdatabaser gennem sit job mindst 523 gange.

  • at han har skaffet sig adgang til offentligt kendtes personers kreditkortoplysninger mindst 163 gange.

  • at han har udleveret kreditkortoplysninger om mindst 135 offentligt kendte personer til ansatte på Se & Hør.

  • at han har fået mindst 430.000 kroner for det.

  • at tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup har været ansvarlig for udbetaling af mindst 70.000 kroner til tys tys-kilden i sin tid som chefredaktør.

  • at Kim Henningsen, der var chefredaktør efter Qvortrup, har været ansvarlig for udbetaling af mindst 300.000 kroner til tys tys-kilden.

Se&Hør-skandalen

Første dom i Se&Hør sagen

 

Så er Se og Hør-sagen i gang.

En sag, hvor 8 mediefolk, et mediehus og en tidligere ansat hos PBS er tiltalt for at have skaffet sig adgang til hemmelige oplysninger om kendte for at kunne skrive afslørende artikler og tjene penge.

Retten i Glostrup afsagde d. 25 August den første dom.

Her idømte retten Lise Bondesen, tidligere nyhedschef ved Se og Hør, og Kim Bretov Jakobsen, tidligere redaktionschef ved Se og Hør, 6 måneders betinget fængsel samt 120 timers samfundstjeneste for "medvirken til hacking" og "bestikkelse af den private sektor".

De har forbrudt sig mod straffelovens § 263 og § 299, som der står i dommen.

Sagerne mod de 2 tiltalte og Aller Media kørte som tilståelsessager.

Alle 3 accepterede dommen. 

Aller Media skal betale 10 millioner kroner i bøde og accepterede dommen.

For de to dømte chefer og Aller Media skriver retten:

- Retten lagde ved fastsættelsen af straffene i skærpende retning vægt på, at forholdene blev begået systematisk over en meget lang periode og i et meget stort omfang, og at der var tale om erhvervsmæssig anvendelse af de ulovligt indhentede oplysninger.

- Retten har også lagt vægt på den krænkelse, som lov­over­trædelserne har medført for de forurettede, ved at oplysningerne om private forhold blev videregivet og i et vist omfang offentliggjort.

Særligt for Lise Bondesen og Kim Bretov Jakobsen:

- Der er for de to ansatte lagt vægt på, at de begge i hele perioden kendte til forholdet og selv modtog og videregav oplysninger til brug for artikler.

- De havde begge ledende og betroede stillinger i redaktionen og var i en del af perioden med i den ”inderkreds”, der kendte til brugen af kilden.

Personlige forhold gør dommen mildere:

- Retten har dog i formildende retning for dem begge blandt andet lagt vægt på, at de ikke har deltaget i indgåelse af aftalen eller har haft et overordnet ansvar for at fastholde aftalen, ligesom retten har tillagt deres personlige forhold betydning.

Særligt Lise Bondesen er ked af det der skete på Se&Hør

 - Jeg er ked af det, der er sket. Det er forkert efter alle tænkelige henseender, og netop derfor har det fyldt hos mig i de to og et halvt år, der er gået. Derfor er det også en lettelse, at det er slut, siger hun og understreger, at sagen har fyldt meget også i forhold til hendes familie.

- Jeg kan kun sige, hvad jeg har sagt før. Undskyld. Det var amoralsk, og jeg fortryder det.

Alligevel fortryder hun ikke, at hun fra begyndelsen har været åben omkring sin rolle i sagen om den såkaldte tys-tys-kilde, som leverede ulovligt indhentede oplysninger til Se og Hør.

- Nu kan jeg komme tilbage og ikke være så bekymret over det hele tiden. Jeg har forsøgt at være tro mod den, jeg er, og jeg synes også, jeg har en familie at stå til ansvar overfor, siger hun og understreger, at hun i dag ikke ville have indgået en lignende aftale.

- Jeg kan kun sige, hvad jeg har sagt før. Undskyld. Det var amoralsk, og jeg fortryder det.

Læs resuméet af dommen her

I alt var 8 personer og Aller Media tiltalt i sagen. Nu hvor dagens dom er blevet afsagt, sidder kun 6 tiltalte tilbage - heriblandt chefredaktør fra 2002 til 2008 Henrik Qvortrup og den tidligere ansatte hos PBS, der går under tilnavnet tys-tys-kilden.

Deres sag kører som en domsmandssag ved Retten i Glostrup. Den starter den 9. september 2016, og der ventes dom sidst i november 2016.

Se&Hør-skandalen

Dag 1 i retten i Danmarks største medie-skandale

 

De 6 tiltalte, der nægter sig skyldige i Se og Hør-sagen, fik d. 9 September lov at høre, hvordan de næste par måneder kommer til at udspille sig i Retten i Glostrup.

Under sin præsentation af sagen, fremlagde specialanklager Morten Frederiksen hvordan både sms’er og mails mellem den såkaldte tys-tys-kilde og redaktionen samt på redaktionen på Se og Hør internt vil udgøre en del af bevismaterialet.

Blandt andet opfordrede journalist Kasper Kopping i 2010 flere på redaktionen til at byde ind med navne på kendte personer, som man ville have informationer på, fordi:

- Vores tipper kan gå ind i morgen og lede efter nye navne i systemet (kreditkort). Og KUN i morgen. Det er svært og risikabelt at gøre løbende for ham. Hvis I har nogle nye navne, som er aktuelle lige nu, og som det vil være godt at have kreditkortoplysninger på, så giv lyd.

Derudover fremlagde han en sms-udveksling mellem Kopping og kollega Ken B. Rasmussen.

Vores tipper kan gå ind i morgen og lede efter nye navne i systemet (kreditkort). Og KUN i morgen. Det er svært og risikabelt at gøre løbende for ham. Hvis I har nogle nye navne, som er aktuelle lige nu, og som det vil være godt at have kreditkortoplysninger på, så giv lyd.

- Haha. Martin J har lige her klokken 16.03 fået ordnet lokkerne hos Dennis Knudsen (en frisør i København, red.) . 480 kr. for en herreklip. Inden da har han fået skyllet ganen på Victor (café i København) kl. 13.13, fremgår det af en af sms'erne, mens det af en anden fremgår, at Prins Henrik har været på kasino.

Fælles for oplysningerne er ifølge Anklagemyndigheden, at oplysningerne kun kan stamme fra tys-tys-kilden, der har fundet oplysningerne i kreditkortsystemet.

Derudover fremlagde Morten Frederiksen også, hvordan tys-tys kilden har søgt og fundet informationerne hos NETS, og at han efter Anklagemyndighedens opfattelse både har haft mulighed for at søge på transaktioner for at se, hvor og hvornår købene er blevet registreret, samtidig med, at han har kunnet søge oplysningerne på bestemte indehavere af kort.

Den tidligere IBM-ansatte skulle efter planen have afgivet forklaring i dag, men det er blevet udskudt.

Ifølge forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen venter han, indtil Landsretten tager stilling til, om tilståelsessagerne mod tidligere nyhedschef Lise Bondesen og redaktionschef Kim Bretov er blevet ført, som de skal.

Ifølge flere af forsvarerne var der nemlig ikke juridisk grundlag til at dømme dem.

- De er dømt for at medvirke til hacking, men de andre (Lise Bondesen og Kim Bretov, red) har ikke afgivet en forklaring, som vidner om, at de har haft kendskab til, at der er sket hacking, siger Michael Juul Eriksen og forklarer, at det er derfor, hans klient har valgt ikke at udtale sig.

Ifølge Michael Juul Eriksen er der ikke sket en overtrædelse af hacking-bestemmelserne, fordi tys tys-kilden kun har anvendt informationer, han har haft adgang til via sin ansættelser.

Qvortrup er tiltalt i Se og Hør-sagen, og han glædede sig over, at sagen nu var nået til dette punkt - nemlig retssagen.

- Jeg er utroligt glad for, at vi er nået hertil, hvor vi skal ind i retten og i gang. Det har været en meget lang sag for mit vedkommende, hvis man tænker på, at episoden, som er omdrejningspunktet i denne sag, ligger otte et halvt år tilbage, forklarede Henrik Qvortrup.

Henrik Qvortrup er tiltalt for tre overtrædelser af straffeloven.

§264c for at have brugt oplysninger, som tys-tys-kilden uberettiget havde skaffet sig adgang til

§263, stk. 3, jf. stk. 2 for at have indgået aftale med tys-tys-kilden, der systematisk skulle skaffe sig uberettiget adgang til kreditkort oplysninger.

§299, stk. 22, der handler om bestikkelse. Ifølge anklageskriftet modtog tys-tys-kilden "ikke under 70.000 kroner" af Se og Hør, da Qvortrup var redaktør.

Den tidligere chefredaktør på Se og Hør kom også med en skarp kritik af mediernes dækning og deres boltren i "alverdens analyser om, hvad der er foregået".

- Der er afsagt adskillelige domme - ikke i retten, men ude i verden af mine gode kolleger - funderet på et meget nødtørftigt grundlag ind i mellem. Ikke mindst har mine egne kolleger i mediebranchen været rimelig langt fremme i bussen. De her farisæiske dobbeltmoralister, som er derude, lød det fra Henrik Qvortrup.

- Nu glæder jeg mig til, at vi skal ind i retten, hvor det er nogle helt andre spilleregler. Der er det jura og ikke journalist-von-høren-sagen. Der skal der lægges beviser på bordet.

Det var Henrik Qvortrup, som ifølge anklageskriftet i 2008 indledte samarbejdet med den såkaldte tys-tys-kilde - en tidligere IBM-medarbejder, som kunne skaffe ugebladet tips om de kendte ved at kigge på deres brug af kreditkort.

Når retssagen fortsætterd. 13 September, vil det være journalist Kasper Kopping, der som den første vil afgive forklaring.

Se&Hør-skandalen

Qvortrup har givet sin forklaring i retten

 

Den såkaldte tys-tys-kilde skulle ikke overskride sine beføjelser for at skaffe oplysninger om kendte til ugebladet Se og Hør.

Det indtryk sad Henrik Qvortrup tilbage med, efter at han som chefredaktør på Se og Hør mødtes med tys-tys-kilden den 24. juni 2008.

- Vi havde en aftale helt på lige fod med, om ikke hundredvis, så i hvert fald mange andre kilder, siger Henrik Qvortrup i retten d. 19 Septemper.

- Der var intet som helst, heller ikke i beløbet, som fik alarmklokker til at ringe.

Henrik Qvortrup sidder på anklagebænken i den såkaldte Se og Hør-sag, der handler om misbrug af fortrolige oplysninger om kendte personer.

Her er den tidligere chefredaktør blandt andet tiltalt for at have overtrådt straffelovens § 263, stk. 3 ved at lave en aftale med den såkaldte tys-tys-kilde, der dengang var ansat ved IBM/Nets. Aftalen gik ifølge anklageskriftet på, at tys-tys-kilden uberettiget skulle skaffe sig adgang til kreditkortoplysninger om kendte personer og udlevere dem til Se og Hør mod betaling.

- Jeg var af den opfattelse, at den 'vare', altså de oplysninger som tys tys-kilden kunne levere om kendtes gøren og laden, var fuldstændig sammenlignelig med de oplysninger, vi fik fra andre kilder, siger Henrik Qvortrup i retten

- Der var intet ved dette arrangement, der i min optik i juni 2008 stak ud.

Dermed fastholder Henrik Qvortrup ligesom de øvrige tiltalte i sagen, at de ikke var bekendt med, at tys tys-kilden brød loven.

- Det kom ikke bag på mig, at han (tys tys-kilden) næppe ville få det forhøjede julegratiale på Nets, hvis det kom frem, at han tippede Se og Hør. Men det er ikke ensbetydende med, at han gjorde noget strafferetsligt forkert, siger Henrik Qvortrup.

Han fortæller, at aftalen med kilden gik på, at han skulle kontakte ugebladet, hvis han "faldt over" interessante oplysninger, men at ugebladet også havde tys-tys-kildens telefonnummer.

Under retsmødet bekræfter Henrik Qvortrup også, at tys-tys-kilden fik sin betaling sort. Betalingen skulle ske med et fast honorar på 10.000 kroner om måneden.

Se&Hør-skandalen

Kim Henningsen har givet sin forklaring i retten

 

Den tidligere chefredaktør på Se og Hør Kim Henningsen frygtede, hvad en fyring af ugebladets journalist Ken B. Rasmussen ville føre med sig.

Det er d. 21. September kommet frem i retten, hvor endnu et kapitel i Se og Hør-sagen blev skrevet.

Kim Henningsen var chefredaktør på ugebladet fra 2009 til 2013 efter Henrik Qvortrup. d. 21. September sidder han på anklagebænken tiltalt for medvirken til hacking og bestikkelse sammen med en række andre medie-personer og den såkaldte tys-tys-kilde, der arbejdede for IBM/Nets.

- Vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. Rasmussen i forhold til SH's (Se og Hør, red.) omdømme.

Vi løber en risiko ved at afskedige Ken B. Rasmussen i forhold til Se og Hørs omdømme

"Jeg kan ikke vurdere, hvordan Ken B. vil reagere på en fyreseddel, men der er en risiko for, at han efter udløbet af sin opsigelse vil plante den historik i et andet medie for at skade Se og Hør."

Per Ingdal var fungerende chefredaktør i et halvt år mellem Qvortrup og Henningsen og er også tiltalt i sagen.

I mailen fra Henningsen til Ingdal står der også:

"Som du ved fra din tid som chefredaktør, var Ken B. én af de to, der havde kontakt til den kilde, som forsynede os med kreditkortoplysninger".

Som svar skriver Per Ingdal, at samarbejdet med Ken B. Rasmussen skal stoppe. Det viser de beviser, som er fremlagt her i retten.

Per Ingdal skriver også:

"Det er en risiko, du bør forholde dig til. Du bør udarbejde en kommunikationsstrategi for, hvordan denne sag skal tackles."

 

Og videre lyder det fra Per Ingdal:

"Jeg skal understrege, at jeg ikke har kendt til denne kilde, da jeg var chefredaktør".

Kim Henningsen valgte at fyre journalist Ken B. Rasmussen på grund af dårlige oplagstal. Siden har Ken B. Rasmussen skrevet fiktionsbogen "Livet, det forbandede", der fik Se- og Hør-sagen til at rulle.

Under dagens retsmøde har Kim Henningsen fortalt, at han blev orienteret om tys-tys-kilden umiddelbart efter sin ansættelse som chefredaktør.

- Jeg sagde, det var fedt, lød det fra Kim Henningsen, da han blev spurgt til, hvilken reaktion han kom med, da han hørte om tys-tys-kilden.

Kim Henningsen har også fortalt, at det tydeligt fremgik, at det var en kilde, der havde eksisteret under hans to forgængere.

Anklageren spurgte til, om Kim Henningsen overvejede, hvorvidt det var ulovligt at benytte tys-tys-kilden. Det svarede han positivt til:

- Ja, men i og med, at det blev formuleret, at det var en medarbejder, der gennem sit arbejde i sit firma havde adgang til det, så var min konklusion lynhurtigt, at det lå inden for det, som var strafferetligt lovligt, sagde Kim Henningsen.

I retten har Kim Henningsen også fortalt om tys-tys-kildens måde at arbejde på.

- Han kunne gennem sit arbejde skaffe oplysninger om, hvor bestemte personer var på bestemte tidspunkter, sagde Kim Henningsen, der efter eget udsagn har mødt tys-tys-kilden en gang, fordi der var problemer med betalingerne til kilden.

Kim Henningsen har også fortalt, at han godt vidste, at der var tale om kreditkorttransaktioner.

Samtidig slog han fast, at alle oplysningerne skulle krydstjekkes med andre kilder, og at Se og Hør ikke lavede historier, der kun byggede på kreditkortoplysninger.

Hvem, der fortalte ham om, hvordan tys-tys-kilden opererede, husker han dog ikke. Han husker heller ikke, hvordan tys-tys-kildens oplysninger blev brugt, men han siger, han er "stensikker" på, at oplysningerne blev brugt.

I marts 2011 stoppede det faste samarbejde med tys-tys-kilden. Se og Hør skyldte ham penge for de oplysninger, han var kommet med, og daværende Se og Hør-redaktionschef Lise Bondesen havde advaret Kim Henningsen om at fortsætte samarbejdet.

Se&Hør-skandalen

Se&Hør- fotograf: - De ville ikke lytte

 

Se og Hør brugte kreditkortoplysninger til at opspore kendte, når de var forsvundet fra radaren.

Sådan lyder det d. 22 September i Retten i Glostrup, hvor freelancefotografen Michael Medgyesi vidner i sagen.

Hans kendskab til brugen af kreditkortkilden begynder mellem jul og nytår i 2008.

Sammen med en journalist fra ugebladet Se og Hør stiger fotografen ombord på et fly til Nice, hvor Stein Baggers kone, Anette Uttenthal, også er ombord. Historien er brandvarm, for hele IT-factory-skandalen er poppet op i alle landets aviser. Det skal selv Se og Hør dække.

At de to Se og Hør-medarbejdere er på samme fly, er ikke tilfældigt, forklarer Michael Medgyesi. Hvordan ved han ikke.

Men en mail fra tidligere journalist Kasper Kopping, der nu er tiltalt i Se og Hør-sagen, til journalisten, der er med fotografen i Sydfrankrig, viser sammenhængen. Mailen er blevet fremlagt i retten.

Se og Hør vidste, at hun havde købt billetterne, og hvornår hun skulle flyve. Det fremgår af mailen.

Allerede i flyet skyder fotografen billeder af Anette Uttenthal, inden de lander i lufthavnen. Her forsvinder Anette Uttenthal fra bladets udsendte medarbejdere.

- Så er vi jo lost. Nærmest. Vi sætter os på hovedstrøget i Nice og håber, vi er heldige, at hun dukker op, forklarer den journalist, som var med i Sydfrankrig i retten.

- På et tidspunkt ringer Kasper Kopping og siger, at vi skal køre til et navngivent hotel i Monaco, sagde fotografen i  retten.

Han forklarer ikke, hvordan han ved det. Han siger bare, hun er der, uddybede han.

Men ifølge fotograf Michael Medgyesi var det tys-tys-kildens informationer, der ledte dem på sporet.

- Journalisten kom hen og fortalte, at hun havde brugt sit mastercard (kreditkort, red.) en halv time før på et hotel, forklarer freelancefotografen i retten.

Kreditkortet er blevet brugt på Hotel Port Palace i Monaco, og få dage efter kan Se og Hør bringe en stort opslået artikel: ”Stein Baggers kone i Monaco. Fransk luksus”.

Episoden er én af to, hvor fotograf Michael Medgyesi mener at kunne huske, at kreditkortkilden blev bragt i spil. Han var i en årrække fast tilknyttet ugebladet og rejste en fem til seks gange på udlandsture for at fotografere kendte, inden han stoppede med at fotografere for bladet i 2011.

Også Janni Spies bliver forsøgt opsporet i Genève i Schweiz på en togstation, hvor hun bruger sit kreditkort.

Efter sit farvel til Se og Hør kontakter Michael Medgyesi Politiets Efterretningstjeneste (PET) for at fortælle om kilden. Han frygter, det kan udgøre en sikkerhedsrisiko og har betænkeligheder ved at benytte kilden.

- Det er en unfair måde at gøre ting på. Folk bliver chanceløse. Jeg havde moralske implikationer, plus at det er ikke særligt fedt, hvis man kan tjekke Janni (Spies, red.), og hvem det nu er, så kan man sikkert også tjekke andre folk – fx statsministeren, siger han i retten.

PET kvitterer for opkaldet og ringer tilbage, fortæller han.

- Så ringede der én tilbage. Vi skulle mødes. Jeg har talt med to typer i en times tid i løbet af sommeren eller efteråret i 2012.

Da der ikke sker noget, retter fotografen året efter henvendelse til Nets, der driver flere betalingssystemer.

- Der gik noget tid, og så kunne jeg mærke i mine knogler, at der ikke rigtigt skete noget. Så tænkte jeg, at jeg prøver dem i stedet for.

I Nets sætter man en undersøgelse i gang uden resultat. Tys-tys-kilden bliver først opdaget året efter, da tidligere journalist Ken B. Rasmussen skriver bogen, der får sagen til at rulle.

Her er det blandt andet kommet frem, at PET ikke fandt anledning til at gå videre med henvendelsen fra fotografen.

Se&Hør-skandalen

Se & hør fandt operachef på ferie

 

Det var egentlig for at få tingene lidt på afstand, at den tidligere operachef ved Det Kongelige Teater, Kasper Bech Holten, i oktober 2008 rejste til Rom sammen med sit nye bekendtskab, Signe Fabricius. Forinden var gået en længere periode, hvor hans ekshustru Kamilla Bech Holten var syg og til sidst døde af kræft, og Kasper Bech Holten havde ugen forinden sagt farvel til hende i Frederiksberg Kirke.

Men da Kasper Bech Holten først var ankommet til Italien, viste det sig, at Se og Hør var med.

Det har han netop fortalt i Retten i Glostrup, hvor han er indkaldt som vidne i den såkaldte Se og Hør-sag, der handler om afluring af flere end 100 kendtes kreditkort-transaktioner i perioden mellem 2008 og 2012.

Her sidder tre af Se og Hørs tidligere chefredaktører, Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, på anklagebænken. Det samme gør journalisterne Kasper Kopping og Kenn B. Rasmussen. Og også IBM/Nets-medarbejderen Peter Bo Henriksen, der er bedre kendt som tys-tys-kilden er tiltalt for at bedrive en form for hacking ved at trække kreditkort-oplysninger ud af Nets systemer og bruge dem til at skrive historier i ugebladet.


Kasper Bech Holten fortalte i retten, at det alene var hans mor og hans privatsekretær, som vidste, at han tog af sted til Italien. Han havde beredvilligt stået frem for pressen i forbindelse med den kirkelige ceremoni på Frederiksberg, men nu ville han have fred.

- Forud for turen havde jeg været i kontakt med Qvortrup. Jeg følte, der var respekt og forståelse. Så jeg var egentlig lidt skuffet over, at vi ikke kunne få fred den uge, sagde Kasper Bech Holten i retten.

Han indrømmede i retten, at han og Signe Fabricius ikke havde gjort det store for at skjule deres kærlighedsaffære.

- Men det var åbenbart så vigtigt at få det første billede af os sammen, sagde han.

Parret forventede faktisk i Rom, at nogen ville opdage dem. De besluttede sig for at gå ud at spise et offentligt sted.

- Vi gik ud, så de kunne tage det billede, og vi kunne få fred, forklarede Kasper Bech Holten.


Men meget overraskende oplevede de to slet ikke, at nogen var efter dem på rejsen til Rom. Så de var noget forbløffede, da de opdagede et kyssebillede i ugebladet og kunne læse om, hvor de havde været og hvad, de havde købt.

- Vi havde seks dage på hotel. Vi brugte meget tid på at tænke over, hvordan i alverden de havde fundet os. Det kunne kun være de to, men det havde jeg ikke fantasi til at forestille mig. Kunne det være en på hotels.com. Kunne det være min mor, der havde sendt nogen blade derned, som lå der, da vi kom. Jeg havde alle mulige fantasier, men ikke den om, hvad der egentlig var sket, sagde Kasper Bech Holten i retten.

- Oplevelsen af at blive fundet var meget mærkelig. I starten var jeg oprørsk og tænkte 'hvordan foregik det'. Senere var det mere med eftertænksomhed. Hvordan fandt de mig dér, sagde han også.

Se&Hør-skandalen

Line Baun og Morten Helveg gav forklaring

 

Se og Hør-retssagen tog d. 3 oktober et nyt skridt, da flere af de kendte - som ugebladet skrev historier om på baggrund af kreditkort-transaktioner -skulle afhøres.

Første kendte ansigt var Europa-Parlamentsmedlemmet Morten Helveg Petersen 

I 2008 skrev Se og Hør nemlig en historie om, at han sammen med sin daværende kæreste - tv-værten Line Baun Danielsen - var taget på en kærestetur til Berlin på skatteydernes regning. Morten Helveg Petersen var i Berlin for at deltage i et Nato-møde som medlem af Folketinget og kunne helt lovligt medbringe en ægtefælle eller partner.

- På det tidspunkt studsede jeg over, hvordan man kunne vide, hvor vi havde været, siger Morten Helveg Petersen.

Parret havde på det tidspunkt ikke "udbasuneret" deres forhold, som politikeren forklarede det i retten. Han huskede desuden, at han og Line Baun Danielsen talte om, hvor ugebladet mon havde fået oplysningerne om turen fra.

Det var først i foråret 2014, at Morten Helveg Petersen blev klar over, at Se og Hør havde fået oplysningerne om rejsen, fordi hans kreditkort var blevet overvåget.

- Jeg havde simpelthen svært ved at tro på det, forklarede han i retten.

- Fornemmelsen af at nogen har fulgt med i, hvor jeg har købt en kop kaffe eller tanket benzin gennem mine kreditkorttransaktioner, det var for mig helt surrealistisk.

Morten Helveg Petersen beskrev desuden oplevelsen af at få udpenslet sit privatliv i ugebladet som "grænseoverskridende" og "rigtig ubehageligt".

Tv-værten Line Baun Danielsen blev i dag afhørt i retten i forbindelse med Se og Hør-sagen.

Hun er en af de mange kendte danskere, hvis kreditkort-transaktioner er blevet overvåget af Se og Hørs såkaldte 'tys-tys-kilde'.

Selv følte hun sig beluret, krænket og vred, da det kom frem, at hendes kreditkort var blevet overvåget, og at oplysningerne var blevet solgt til Se og Hør.

- Jeg havde simpelthen ikke fantasi til at forestille mig, at oplysningerne om, hvor jeg var, var blevet tilvejebragt på anden måde, end ved at nogen havde sladret, forklarede hun.

- Det var kvalmende.

For Line Baun Danielsen betød overvågningen blandt andet, at rejser med to kærester blev til historier i Se og Hør.

I 2008 var det en tur til Berlin med politikeren Morten Helveg Petersen (R), der blev forsidemateriale, og i 2010 var det en rejse til Sardinien med en ny kæreste, der blev til en otte siders stor historie med dertilhørende billeder.

- Det kan ikke være mere afklædende og afslørende, end det var. Der var kyssebilleder, billeder, hvor jeg er ved at skifte en bikinitop, og billeder, hvor vi talte meget tæt, siger Line Baun Danielsen.

Tv-værten forklarede også, at hun troede, rejsen var blevet afsløret ved, at nogle af hendes nærmeste havde talt over sig, eller at hendes kæreste måske havde sladret til ugebladet.

- Det skabte mistillid, forklarede hun.

Efter afsløringerne af hvordan Se og Hør rent faktisk havde fremskaffet oplysningerne om hendes rejser, blev Line Baun Danielsen paranoid og kiggede sig ekstra over skulderen.

I retten kunne anklager Morten Frederiksen vise en oversigt over Line Baun Danielsens kreditkorttransaktioner, som blev udleveret til Se og Hør. I alt 35 transaktioner fra maj 2008 til juli 2010.

Efter spørgsmål fra forsvarer Michael Juul Eriksen forklarede anklager Morten Frederiksen dog, at det var forkert, hvis han havde sagt, at kreditkortoplysningerne var afgørende for, at Se og Hør fandt parrets hotel i 2010. Han tilføjede dog også, at oplysningerne havde betydning i forhold til at finde frem til rejsemålet.

bottom of page