

Terror på Natklub i USA
USA's største skudmessakre
Mindst 50 mennesker er blevet dræbt og 53 er såret, efter en person åbnede ild på en natklub for homoseksuelle i Orlando i den amerikanske stat Florida.
Sådan lyder seneste melding fra politiet i Orlando. Tidligere på dagen lød meldingen, at 'omkring 20 mennesker' havde mistet livet.
- Vi har fået bedre adgang til stedet, lød det fra politiets talsmand på et pressemøde for ganske kort tid siden.
På samme pressemøde blev det gjort klart, at gerningsmanden er Omar Mateen, en amerikansk statsborger fra Port St. Lucie i Florida. Han dræbte alle med en automatriffel, fortalte Floridas kongresmedlem på pressemødet.
Gerningsmanden var bevæbnet med både en automatriffel, et håndvåben og bar desuden en 'enhed' på kroppen, oplyste politiet tidligere.
Der blev gisnet i, at der kunne være tale om et bombebælte, og bombeenheden blev sendt ind, men det er nu afkræftet, at der var tale om et eksplosiv enhed, oplyser politiet.
Angrebet betegnes som et terrorangreb, fastslår politiets repræsentanter - og gerningsmanden er muligvis muslimsk ekstremist. Både det lokale politi, det statslige og det føderale - FBI - er involveret i efterforskningen.
Blandt de sårede er en politibetjent, som var blandt de ni betjente, der var i skududveksling med gerningsmanden. Han blev ramt i hovedet, men blev reddet af sin hjelm og slipper med mindre skader omkring øjet, lød meldingen på pressemødet.
Gerningsmanden var godt forberedt og er ikke lokal, oplyser politiet, som på nuværende tidspunkt ikke ønsker at oplyse yderligere om manden - heller ikke, om han er amerikansk statsborger.
- Alle informationer, vi har, ryger videre til FBI, lød det - og fra FBI's repræsentant på pressemødet, lød det, at man fortsat arbejder med den endelige identifikation.
Skyderiet startede ifølge politiet uden for natklubben, som var ved at lukke, og da en betjent, der var til stede, besvarede ilden fra gerningsmanden, rykkede han indenfor, hvor han dræbte flere og tog gidsler.
Ifølge øjenvidner blev der affyret adskillige skud mod menneskemængden, og masseflugten fra stedet blev indledt. Politiet i Orlando ankom hurtigt til stedet og tilkaldte hjælp fra både lokale, statslige og føderale politienheder - herunder en forhandler.
Der blev affyret adskillige skud, ligesom politiet udførte en kontrolleret eksplosion, meddelte @OrlandoPolice på Twitter. I gidselsitautioner som denne er der typisk tale om chokgranater, som affyres for at skræmme eller distrahere gerningsmanden, så politiet kan rykke ind - men detaljerne har politiet endnu holdt for sig selv.
4 timer efter det første skud blev affyret, meldte politiet på Twitter, at gerningsmanden var død. Han blev dræbt af politiets kugler.
Flere vidner meldte om to gerningsmænd på stedet, men intet tyder på, at det har været tilfældet.
- Vi har ingen formodning om, at der er en yderligere trussel mod området, lød det på pressemødet fra FBI's repræsentant, som også opfordrede borgerne til at være opmærksomme og give lyd, hvis de ser noget eller ved noget.
- Hvis I ser noget, så sig noget - og så gør vi noget, lød det.

Terror på Homo natklub i usa:
50 dræbt og 53 kvæstet

Terror på Natklub i USA
Der var blod over det hele
Det officielle dødstal efter angrebet på natklubben Pulse i Orlando er 50, efter politiet har fået bedre adgang til natklubben.
- Alle drabene er begået med et enkelt våben, og det er sket meget hurtigt, fortalte kongresmedlem Alan Grayson, Florida. Der er tale om en AR-15-automatriffel, hvorfra der blev affyret 'flere runder'. Derudover var gerningsmanden, der formodes at være 29-årige Omar Mateen, bevæbnet med en pistol, som tilsyneladende ikke blev brugt.
- Der var blod over det hele, lød det fra kongresmedlemmet, som har talt med flere af de politi- og redningsfolk, der har været på natklubben efter angrebet.
- Det er et af de værste masseskyderiet i vores nations historie, vi har oplevet, supplerede politichef John Mina fra Orlando Police.
Hans oplyste samtidig, at politiet formåede at redde omkring 30 gidsler ud fra natklubben.
Gerningsmanden er amerikansk statsborger med bopæl i Port St. Lucie i det sydlige Florida, men det er ikke tilfældet med alle hans familiemedlemmer, oplyste politiet. På nuværende tidspunkt ønsker det dog ikke at kommentere på, hvor familien så kommer fra.
- Vi oplyser mere, så snart vi kan, lød det flere gange fra politiets repræsentanter.
Politiet står nu over for et større efterforskningsarbejde, hvor de blandt andet skal gennemgå Mateens ting for at slå fast, om han havde tilknytning til en terrororganisation.
Samtidig opfordrer politiet til, at folk, der har været på natklubben, melder sig og giver vidneforklaring, så politiet kan få det fulde overblik. Derudover er den største opgave i de kommende timer, at få identificeret ofrene og få underrettet deres pårørende.


Terror på Natklub i USA
- Jeg skal dø nu mor
- Mor, jeg elsker dig.
Sådan indleder en ung mand en lang beskedrække til sin mor inde fra natklubben Pulse, som klokken 2 i nat lokal tid blev angrebet af en formodet terrorist. Adskillige mennesker blev ramt, da gerningsmanden affyrede adskillige skud på den tætpakkede natklub, beretter vidner.
- Jeg er på klubben, hvor de skyder, fortsætter den unge mand og fortæller, at han gemmer sig på badeværelset, og at moderen skal ringe til politiet.
- Jeg skal dø, fortsætter han, hvorefter moderen helt tydeligt - og meget forståeligt bliver desperat.
- Jeg ringer til dem nu. Er du der stadig? Tag din telefon. Ring til dem. Ring til mig, skriver moderen - og får endnu et hjerteskærende svar.
- Ring til dem, mor. Nu, lyder det.
- Jeg er på toiletterne. Han kommer. Jeg skal dø.
Det er WFTV-journalist Brian Shields, der har delt en video, hvor man kan se beskeden, på sin Facebook-profil. I den lange række af beskeder kan man efterfølgende se, at moderen er i kontakt med politiet, som beder sønnen om oplysninger og beder ham blive på toilettet.
- Han har os. De skal komme og hente os, skriver sønnen med henvisning til politiet.
- Skynd jer. Han er på toiletterne sammen med os, skriver sønnen, som når at fortælle, at han er på kvindetoilettet. Han skriver også 'he's a terror' - formentlig en forkortet måde at fortælle, at der er tale om en terrorist.
Derefter slutter beskedrækken på Brian Shields' Facebookvideo, hvortil han skriver:
- Vi ved på nuværende tidspunkt ikke, om hendes barn er okay.
Seneste dødstal lyder på mindst 50 døde og 53 sårede.
Gerningsmanden selv, som ifølge FBI kan have været radikal islamist, blev dræbt af politiets kugler. Han er ikke lokal, men han var godt forberedt, lyder det. Der er angiveligt tale om en 29-årig mand fra Port St. Lucie.
FBI og staten Floridas politiafdeling tager del i efterforskningen.


Terror på Natklub i USA
-Betjent overlevede skud i hovedet
Ni betjente stod ansigt til ansigt med døden, da de tidligt søndag morgen trængte ind i den natklub, hvor en formodet terrorist kort forinden havde skudt og dræbt 50 mennesker og såret yderligere 53.
Og for en af betjentene var mødet tæt på at ende fatalt. Før de formåede at ramme og dræbe den 29-årige Omar Mateen, fik han nemlig affyret en række skud mod betjentene, hvoraf det ene ramte en mandlig betjent i hovedet.
På mirakuløs vis slap han med livet i behold - reddet af en Kevlar-hjelm, der fik kuglen til at rikochettere.
- Hjelmen reddede hans liv, lyder det fra en af politiets talsmænd. Han slap fra skududvekslingen med en øjenskade.
Optagelser af politiet, der er stærk tilstede ved klubben
Motivet for det brutale skyderi er endnu uklart. FBI oplyste på et pressemøde, at man efterforsker sagen som terrorisme, mens gerningsmandens far til NBC News har sagt, at det intet har med religion at gøre.
Omvendt mener han, det handler om et had til homoseksuelle.
-Han så to mænd kysse hinanden foran hans kone og barn, og han blev meget vred. De kyssede hinanden og rørte hinanden og han sagde: 'Se hvad de gør foran min søn,' fortæller Omar Mateens far til det amerikanske medier.


Terror på Natklub i USA
Reaktionerne strømmer ind
Reaktionerne strømmer ind, hvor både de amerikanske præsidentkandidater og Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), er kommet med ord.
* Barack Obama, USA's præsident:
- Selv om det er tidligt i efterforskningen, kan vi sige, at det var et terrorangreb, siger Obama om attentatet i Orlando i Florida på et pressemøde.
Den amerikanske præsident sagde i forbindelse med pressemødet, at det amerikanske flag skal flage på halvt af respekt for ofrene.
* Hillary Clinton, Demokraternes præsidentkandidat:
- Jeg vågnede til frygtelige nyheder fra Florida. Mens vi venter på yderligere informationer, er min tanker hos de berørte til denne forfærdelige handling, lyder det på Clintons Twitter-profil.
* Donald Trump, Republikanernes præsidentkandidat:
- Jeg sætter pris på lykønskningerne om, at jeg havde ret i forhold til radikal islamistisk terror. Men jeg vil ikke ønskes tillykke. Jeg vil have styrke og hårdførhed. Vi skal tænke os godt om, skriver han ligeledes på Twitter.
* Rick Scott, Floridas republikanske guvernør, skriver på Twitter:
- Dette er angreb på vores folk. Et angreb på Orlando. Et angreb på Florida. Et angreb på USA. Et angreb på os alle.
* Fra Vatikanet lyder det:
- Pave Frans tilslutter sig ofrene, de sårede og deres familie med medfølelse og bønner. Mens han tager del i deres ubeskrivelige smerte, overlader han dem til Herren, så de kan finde trøst.
- Vi håber alle, at veje bliver fundet, så man hurtigst muligt kan opklare årsagerne til denne forfærdige og absurde voldsgerning, som så dybt rammer ønsket om fred hos det amerikanske folk, lyder det fra en talsmand fra Vatikanet.
* Benjamin Netanyahu, Israels premierminister:
- På vegne af Israels regering og de israelske indbyggere sender jeg vores dybfølte tanker til det amerikanske folk efter det kriminelle angreb på LGBT-samfundet i nat i Orlando.
- Israel står skulder ved skulder med USA i disse tragiske timer, tilføjer han.
* Lars Løkke Rasmussen, statsminister:
- Jeg er forfærdet over angrebet i Orlando. Lad os forenes i kampen for ligestilling. Mine tanker er med ofrene og alle de pårørende, skriver han på sin Twitter-profil.
* Søren Pind (V), justitsminister:
- Hvil i fred, lyder det fra ministeren på Twitter.
* Tim Cook, administrerende direktør i Apple:
- Vores hjerter går ud til ofrene til denne ubegribelige tragedie i Orlando, deres familier, og alle der, sørger med dem, skriver han på Twitter.


Terror på Natklub i USA
Det ved vi om Omar
Ifølge amerikanske myndigheder var det den 29-årige Omar Mateen, der dræbte 50 personer på en natklub i Orlando.
Det er ifølge amerikanske myndigheder den 29-årige mand Omar Mateen, der stod bag det masseskyderi i Orlando i Florida, der natten til søndag lokal tid kostede 50 mennesker livet og sårede 53.
Omar Saddiqui Mateen var ifølge myndighederne amerikansk statsborger, født i New York, med afghanske rødder og var borger i byen Port St. Lucie, der ligger cirka 200 kilometer fra Orlando. Han blev selv dræbt under en skudveksling med politiet på natklubben.
Der er endnu ingen officiel forklaring på, hvilke motiver Omar Mateen havde, men i et interview med det amerikanske medie NBC News antyder Omar Mateens far, Mir Saddique, at der kan være tale om en hadforbrydelse mod homoseksuelle.
Faren beskriver overfor mediet en episode, der fandt sted for et par måneder siden, hvor Omar Mateen blev vred efter at have set to mænd kysse i Miami, og faren mener at dette kan have en forbindelse til skyderiet.
- Dette har ikke noget at gøre med religion, lyder det fra faren og undskylder sin søns gerninger:
- Vi undskylder for hele hændelsen. Vi var ikke bekendt med nogle af de handlinger, han foretog sig. Vi er i chok ligesom hele landet er, siger han.
To forskellige våben blev efter skyderiet fundet på den 29-årige gerningsmanden - et geværlignende våben og et håndvåben. Udover det bar han et mistænkeligt apparat, som ikke er nærmere defineret af politiet.
Politiet fortæller, at han startede med at skyde foran indgangen, men at han efterfølgende gik ind på klubben, hvor gidselsituationen udspillede sig.
Mange af klubbens gæster nåede at flygte af bagudgangen efter de første skud.
Det formodes, at der i løbet af aftenen har befundet sig 320 mennesker på klubben.
Et foto af en formodet gerningsmand bag en blodig massakre på en natklub i Florida er offentliggjort på en Twitter-konto med tilknytning til terrororganisationen Islamisk Stat.
Det hævdes, at fotoet forestiller Omar Mateen, som ifølge politiet er den mistænkte gerningsmand.
Ifølge mediet The Daily Beast har Omar Mateen tidligere været i FBI's søgelys i 2013 og 2014.
FBI oplyste søndag, at Omar Mateen kan have haft tendenser i retning af ekstrem islamisme, men han sagde også, at der ikke umiddelbart var indikationer på, at Omar Mateen havde direkte forbindelse til Islamisk Stat.


Terror på Natklub i USA
Det ved vi...
Mange mennesker er blevet dræbt og såret efter masseskyderi på natklubben Pulse i Orlando.
Mindst 50 mennesker er blevet dræbt og 53 såret, efter at en mand åbnede ild mod en homoseksuel natklub i Orlando i Florida.
Her får du overblikket over, hvordan sagen har udviklet sig:
- Angrebet begyndte omkring 2:00 lokal tid.
- Pulse, som er en af de største natklubber i Orlando, Florida, havde latinsk tema, og da festen var ved at nærme sig sin afslutning, begyndte en mand at skyde.
- Kort efter skrev natklubben på sin Facebook-side: "Alle skal komme ud af Pulse og blive ved med at løbe."
- Politiets kilder har fortalt til amerikanske medier, at gerningsmanden var i besiddelse af en mistænkelig genstand spændt fast til hans krop.
- Derefter var der en skudveksling mellem gerningsmanden og en politibetjent, som arbejder i klubben, men det er uklart, om det var i eller uden for spillestedet.
- En gidseltagning begyndte at udvikle sig, og klokken 5:00 lokal tid stormede politimænd bygningen og detonerede en "kontrolleret eksplosion".
- Gerningsmanden blev dræbt, og politiet siger, at mindst 50 mennesker er døde, hvilket gør det til det værste masseskyderi i nyere amerikansk historie.
- Tallet kan stige, da der er mindst 53 sårede på hospitalet.
- Amerikanske myndigheder har bekræftet, at gerningsmanden formodes at være Omar Mateen, en 29-årig mand fra byen Port Saint Lucie, som ligger cirka 200 kilometer fra Orlando.
- En FBI-talsmand siger, at gerningsmanden læner sig i retningen af radikal islamistisk ideologi, men at det endnu ikke er klart, om det drejer sig om indenlandsk eller international terrorisme.
- Politiet siger, at gerningsmanden var bevæbnet med en riffel, en pistol og en form for mistænkelig enhed.
- I en erklæring fra Det Hvide Hus lyder det, at præsident Barack Obama er blevet orienteret om skyderiet. "Vores tanker og bønner er med de familier og kære til ofrene", lyder det blandt andet fra præsidenten.
- I et interview med det amerikanske medie NBC News antyder den formodede gerningsmand Omar Mateens far, Mir Seddique, at der kan være tale om en hadforbrydelse mod homoseksuelle. Faren beskriver overfor mediet en episode, der fandt sted for et par måneder siden, hvor Omar Mateen blev vred efter at have set to mænd kysse i Miami, og faren mener at dette kan have en forbindelse til skyderiet.
- Ifølge NBC News ringede den formodede gerningsmand til alarmcentralen og svor Islamisk Stat troskab før skyderiet, rapporterer NBC News ifølge nyhedsbureauet Reuters. Der er ingen oplysninger om kilden.
Terror på Natklub i USA
Grafik: Det skete der
En aften med fest og dans blev til et ubegribeligt mareridt for gæsterne på en natklub i den amerikanske delstat Florida.
Angrebet på natklubben Pulse i byen Orlando søndag kaldes det blodigste masseskyderi i amerikansk historie.
Mens myndighederne i Orlando arbejder på at sikre sig spor i sagen, forsøger familiemedlemmer og venner at få vished om deres pårørendes skæbne.
Men hvad der præcis skete i de skæbnesvangre timer, hvor 50 mennesker blev dræbt og 53 såret, er først nu ved at komme frem.
Klokken 02:00 lokal tid
Avisen New York Times skriver, at gerningsmanden, den 29-årige Omar Mateen, ankom til natklubben før klokken 02:00. Han parkerede sin bil uden for natklubben, som er en større klub for homoseksuelle i Orlando.
Klokken 02:02 lokal tid
Britiske BBC beskriver, at gerningsmanden stormede natklubben med en automatriffel. Angrebet skete samtidig med, at aftenens arrangement med latinamerikansk musik var ved at være slut. Et vidne siger til det britiske medie, at natklubbens størrelse og musikken, som strømmede fra tre forskellige kilder, gjorde, at skudsalverne blev opfattet som høje trommeslag.
Chefen for politiet i Orlando, John Mina, siger ifølge New York Times, at gerningsmaden, efter de første skud var affyret, kort trådte ud af natklubben igen.
Omar Mateen gik imidlertid tilbage ind i natklubben.
Kort efter skrev natklubben på sin Facebook-side: "Alle skal komme ud af Pulse og blive ved med at løbe.” Herefter udspillede sig et flere timer langt skud- og gidseldrama.
Forløbet inde i natklubben
Natklubben har dørmænd ved indgangen, men det er endnu uvist, om gerningsmanden skød for at komme ind på klubben.
Efter at have forceret indgangen skød gerningsmanden løs på gæsterne inde i klubben på det centrale dansegulv.
En gæst, DeAngelo Scott, som forlod klubben klokken 01:58, fortæller til New York Times, at klubben på det tidspunkt var helt pakket med mennesker.
- Alle rum var helt fulde af mennesker. Jeg blev nødt til at klemme mig igennem på dansegulvet, siger DeAngelo Scott til avisen.
Fra natklubbens gårdhave hørte en anden kilde skyderiet fra dansegulvet.
- Jeg hørte omkring 40 skud komme fra natklubbens hovedområde, forklarer Ray Rivera til New York Times.
Han spillede som DJ i gårdhaven og troede først, at skuddene var fyrværkeri.
- Det var kaos, og alle forsøgte at komme ud. Jeg så ikke noget blod, men på det tidspunkt troede jeg, at alle var blevet skudt og dræbt, siger han videre til avisen.
Flere af natklubgæsterne gemte sig ifølge BBC på natklubbens toiletter, hvorfra de kontaktede politi, familie og venner for at få hjælp.
Politiet havde på dette tidspunkt et armeret køretøj og et SWAT-hold stående klar. Ifølge BBC udspillede der sig herefter et gidseldrama med nogle af de tilbageværende gæster.
Gerningsmanden havde en mistænkelig genstand fastspændt til kroppen, og man forsøgte på et tidspunkt at forhandle med ham.
- Der var noget kommunikation, men vi vil ikke ud med det lige nu, siger chefen for politiet i Orlando, John Mina, til New York Times.
Det er endnu uvist, om gerningsmanden på dette tidspunkt forsatte sine myrderier inde på natklubben.
Klokken 05:00 lokal tid
Politiet detonerede to sprængladninger, der skulle distrahere gerningsmanden. Der var herefter en skudveksling mellem politi og gerningsmand, da 11 betjente stormede natklubben.
Gerningsmanden, Omar Marteen, blev dræbt, og en betjent blev ramt af skudt i hovedet, men blev reddet af sin kevlar-hjelm.
Mindst 30 mennesker blev efter aktionen fundet i live inde i natklubben.






Terror på Natklub i USA
Homosekuelle: Regnbuen er i sort
Det velkendte symbol for homoseksuelle - regnbueflaget - har for en stund mistet farverne efter massakren på natklubben Pulse i Orlando.
Det homoseksuelle miljø i Danmark er i sorg efter angrebet på natklubben for homoseksuelle.
- Det er en frygtelig begivenhed, der har fundet sted i Orlando, og jeg tror, at alle mennesker bliver berørt af sådan noget, og som vores forperson så smukt skrev på vores Facebook-side i går, så er det ligesom om, at regnbuen er gået i sort, siger Anders Bernhoft, der er presseansvarlig i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) i Danmark.
Han har svært ved at se drabet på minimum 50 af gæsterne på Pulse som andet end en hadforbrydelse mod homoseksuelle. Men det er ifølge Anders Bernhoft alt for tidligt at konkludere noget om, hvorvidt Islamisk Stat, som gerningsmanden Omar Mateen skulle have svoret troskab til, er begyndt at gå målrettet efter homoseksuelle.
Og derfor også, om LGBT-personer i Danmark har grund at frygte terrorangreb, mere end andre danskere har.
- Man skal passe på med at tage trusler til sig, som er baseret på spekulation. Jeg har ikke hørt noget om, at der skulle være noget undervejs i Danmark. Der har jo altid været hadforbrydelser, og det vil der sikkert også være i fremtiden, siger Anders Bernhoft.
Arrangørerne af LGBT-festivalen Copenhagen Pride har da heller ikke umiddelbart tænkt sig at ændre på planerne om at kippe med det regnbuefarvede flag igen til august på grund af søndagens massakre i Orlando.
- Vi er meget påvirkede af det, fordi det er et angreb på en homoseksuel natklub, men vores første indskydelse er, at det ikke får nogen indflydelse på vores Pride-arrangement i august, siger Thomas K. Rasmussen, der er kommunikationschef for festivalen.
Men sikkerheden skal formentlig op at vende igen, hvis det viser sig, at Islamisk Stat står bag angrebet, og at det har været målrettet homoseksuelle.
- Så må vi tage en snak med politiet og de danske myndigheder for at være helt afklaret omkring trusselsniveauet, siger Thomas K. Rasmussen.
Nogenlunde samme melding kommer fra Anders Bernhoft, da han bliver spurgt om, hvorvidt sikkerheden omkring LGBT-personer og -arrangementer skal skærpes:
- Det er ikke op til os at vurdere, om vi skal tage nogen forbehold. Det må dansk efterretningstjeneste gøre, hvis de føler, at der er en trussel mod LGBT-samfundet i Danmark.
Både repræsentanter for LGBT og Copenhagen Pride vil være til stede, når ofrene for angrebet i Orlando mindes ved den amerikanske ambassade klokken 20.30 i aften.
- Vi opfordrer alle til at møde op for at tage afstand til terror og markere, hvor kede af det vi er, siger Thomas K. Rasmussen.


Udsendelse: Massakre i Orlando
Terror på Natklub i USA
Politiet kørte ind i mur for at få folk ud
Nye oplysninger om masseskyderiet i Orlando, Florida, viser, at politiet ret hurtigt blev klar over, at en mand var gået amok med våben på en natklub.
Det fortæller Orlandos politichef, John Mina, på et pressemøde.
Kort efter skyderiet begyndte, forsøgte en betjent, som ikke var på arbejde og tilfældigvis befandt sig på diskoteket, at stoppe gerningsmanden.
Det fik gerningsmanden til at barrikadere sig på toiletterne, hvor han tog gidsler.
Kort tid efter kunne politiet få adgang til selve natklubben, hvor de så rædslerne indenfor og begyndte at redde folk ud. Mange af dem hårdt sårede.
Indsatsstyrken gik samtidig i gang med at forhandle med gidseltageren, der ifølge John Mina skulle have været både 'upåvirket og rolig'.
Fra toiletterne kommunikerede han med politiet og sværgede troskab til terrorgruppen Islamisk Stat. Han stillede ingen krav, og politifolkene kunne ikke få ham til at frigive gidslerne, fortæller politichefen.
John Mina beordrede derfor omkring klokken 05.00 om morgenen lokal tid at slå til mod ham ved at sprænge et hul i muren ind til toiletterne.
Det lykkes kun i mindre grad, hvorefter politiet smadrede et armeret køretøj ind i muren, hvorefter et stort hul blev skabt.
- Vi formåede at redde dusindvis af folk, der kom ud af det hul, siger John Mina.
Gerningsmanden kom selv ud gennem hulet bevæbnet og endte i skudveksling med politiet og blev til sidst dræbt.

Terror på Natklub i USA
Terroristens ekskone: Var var ikke rask
Eks-konen til den formodede drabsmand, Omar Mateen, der slog 50 mennesker ihjel på en natklub i Orlando, fortæller, at han var psykisk ustabil og slog hende.
- Først var ægteskabet normalt, men så begyndte han at slå mig. Når han kom hjem fra arbejde, kunne han finde på at begynde at banke mig, fordi vasketøjet ikke var taget eller ting som det, siger hun.
Ifølge ekskonen stammer Omar Mateens familie fra Afghanistan. Han selv var dog født i New York.
I et liveinterview med CBS News fortæller Bill Nelson, senator i Florida, at hans efterretningskilder fortæller ham, at den formodede gerningsmand Omar Mateen havde tråde til Islamisk Stat.

Terror på Natklub i USA
Terroristens far: Jeg er i Chok
Godt og vel 24 timer før, at Omar Mateen gjorde sig til den mest forhadte mand i USA, besøgte han sin mor og far.
- Ingenting var anderledes. Han sagde ikke noget specielt og intet, der vækkede den mindste mistanke om, at dette vil ske. Jeg ville ønske, jeg havde vidst noget, for så havde jeg stoppet det, men i stedet blev det en national tragedie,« fortæller faderen, Seddique Mateen, fra sit hjem.
Seddique indvilligede i at lade sig interviewe af blandt andet Dagbladet få øjeblikke efter, at det amerikanske politi havde forladt hans hus, fordi han vil standse den bølge af had, som sønnens terroraktion kunne udløse mod familien og andre amerikanske muslimer.
- Hvis han havde levet i dag, så havde jeg spurgte ham: 'Hvorfor gjorde du dette?
Hvorfor?' Det er nemlig så uforståeligt. Jeg gav ham alt. Den bedste uddannelse man kan opdrive. Han havde eget hus og sit eget liv. Vi gav ham masser kærlighed og støtte, fortæller Seddique, der ifølge Dagbladet ikke mangler »materielle goder.
Sønnen havde på intet tidspunkt i perioden op til massakren lørdag vist tegn på, at han var radikaliseret, fortæller faderen. Alligevel var der en særlig hændelse i Miami for få måneder siden, der kan have plantet et had til homoseksuelle i Omar Mateens sind, mener han.
- Der var et homoseksuelt par, som kyssede og tog på hinanden foran nogle børn. Det chokerede ham.
Men trods sønnens tilsyneladende negative holdning til homoseksualitet, havde Seddique ikke på noget tidspunkt forestillet sig en så ekstrem handling fra sønnen.
Omar Mateen har dog tidligere været i det amerikanske forbundspoliti, FBI's, søgelys, da han i 2013 udtrykte støtte til ekstremister over for kolleger, og i 2014 angiveligt havde kontakt til amerikanske Mohammad Abu-Salha, som sprængte sig selv i luften under et selvmordsangreb i Syrien.
Ifølge politiet valgte Omar Mateen først at skyde løs ude foran natklubben Pulse, der er særlig populær blandt det amerikanske homomiljø, for bagefter at bevæge sig ind indenfor.
Her befandt sig omtrent 320 gæster, hvoraf foreløbig 50 meldes dræbt og 53 såret. Størstedelen nåede tilsyneladende at løbe ud gennem natklubbens bagudgang, før Omar Mateen tog adskillige gidsler på kvindetoilettet.
Med sig havde Omar Mateen angiveligt to våben - et håndvåben og et geværlignende våben - som han affyrede op mod 100 skud med, har vidner forklaret. Han blev skudt under skududveksling med politiet, da de forsøgte at befri de mange gidsler.
Ifølge Seddique havde Omar Mateen opnået våbentilladelse gennem sit job som vagt i en golfklub, der tillod ham at købe kraftige håndvåben. Derfor havde den 29-årige gerningsmand også været i stand til at købe de to våben bare få dage før attentatet.
Omar Mateens familie har ytret ønske om at få lov til at besøge de sårede på hospitalet i Orlando for at vise sin sorg og støtte.
- Jeg vil besøge ofrene og sørge sammen med dem. Både de sårede på sygehuset og de efterladte . Jeg håber det bedste for dem og ser dem som min familie,« fortæller han til Dagbladet.
Kort efter massakren kom det frem, at Omar Mateen havde svoret troskab til terrorbevægelsen Islamisk Stat, hvorfor det også bliver betragtet som det værste terrorangreb på amerikansk jord siden 11. september 2001.
Faderen Seddique er selv blevet beskyldt for at sympatisere med bevægelsen Taleban, men det afviser han dog selv.



Terror på Natklub i USA
Edward døde som en helt
Lørdag nat lokal tid befandt Edward Sotomayor og kæresten sig på den natklub i Orlando i delstaten Florida, hvor den 29-årige Omar Mateen gik amok og dræbte mindst 50 personer i det værste masseskyderi i USA nogensinde.
Én af dem var den 34-årige Edward Sotomayor.
Men var det ikke for ham, så havde kæresten formentlig også været død. For Edward Sotomayor lagde sig nemlig imellem kæresten og de dødbringende kugler fra Omar Mateens våben, da han vil bringe kæresten i sikkerhed.
Det fortæller flere venner til Edward Sotomayor ifølge journalisten Angela Taylor fra det lokale medie WESH.
Edward Sotomayor, der senere døde på hospitalet som resultat af sin heltegerning, er efterfølgende blevet hædret af flere venner og bekendte. De beskriver ham alle som et sympatisk og energisk menneske, der altid tog del i fester.
Tragedien indtraf, da den 29-årige gerningmand, Omar Mateen, lørdag nat omkring klokken to lokal tid pludselig åbnede ild på en natklub i Orlando. Natklubben er berømt i det amerikanske homomiljø, og lørdag aften er en såkaldt 'Latin Night', hvor store dele af klientellet var latinamerikanske.
Senere er det kommet frem, at Omar Mateen kort inden massakren svor troskab til terrorbevægelsens Islamisk Stat, der sidenhen har taget ansvaret for angrebet. Af den grund bliver attentatet også efterforsket som et terrorangreb af de amerikanske myndigheder.
Ifølge flere amerikanske medier havde Omar Mateen haft et indædt had til homoseksuelle, siden han overværede to mænd kysse og omfavne hinanden godt et år før tragedien lørdag nat.

Her er nogle af de dræbte
Terror på Natklub i USA
Var Omar selv bøsse?
Den mand, der søndag dansk tid skød og dræbte 49 uskyldige mennesker med koldt blod på en natklub for homoseksuelle i Orlando i Florida i USA, var tilsyneladende kendt i det lokale homo-miljø. Efter masseskyderiet, der var det værste nogensinde i USA, har flere gæster på natklubben Pulse fortalt, at de har set Omar Mateen på stedet flere gange tidligere.
Omar Mateen har skrevet til andre mænd via en app og en chat specielt til bøsser.
Endelig fortæller en af gerningsmandens tidligere studiekammerater til Palm Beach Post, at han og Omar Mateen i en periode ofte tog på homoseksuelle natklubber sammen. På et tidspunkt inviterede Omar ham på en 'romantisk date'.
- Vi tog på et par bøssebarer sammen med ham, men jeg var ikke 'sprunget ud' på det tidspunkt, så jeg afviste hans tilbud, forklarer klassekammeraten.
Selv om Omar Mateen til sidst gik amok på den homoseksuelle natklub Pulse og dræbte 49 mennesker og svor troskab til den islamiske terrororganisation Islamisk Stat føler klassekammeraten sig overbevist om, at massemorderen i virkeligheden var bøsse.
Vidnet Kevin West kommer ofte på natklubben. Han fortæller til Los Angeles Times, at Omar Mateen i løbet af det seneste år brugte app'en Jack’d til at skrive til ham med jævne mellemrum.
De to mænd mødte dog aldrig hinanden før den skæbnesvangre aften, hvor West genkendte Omar uden for klubben en time før skyderiet.
- Han gik direkte forbi mig. Jeg sagde: 'Hej', og han vendte sig og sagde: 'Hej,' og nikkede.





Terror på Natklub i USA
Øjnvidne
Da den 29-årige Omar Mateen natten til søndag lokal tid gik rundt på homo-natklubben Pulse i Orlando, Florida, og mejede uskyldige personer ned med 2 våben, skete det med et smil på læben.
Det fortæller 26-årige Norman Casiano, der selv blev skudt fire gange i ryggen, da han befandt sig på natklubben og var vidne til det værste masseskyderi i USA's historie.
Forinden havde Norman Casiano kravlet over natklubbens gulv ud til toilettet, hvor han sammen med andre rædselslagne natklubsgæster gemte sig for morderen, skriver Daily Mail.
- Jeg græd, da en mand snublede ud på toilettet og kollapsede foran toiletbåsen. Han blødte overalt og tikkede om at komme ind i toiletbåsen.
Men manden kunne ikke komme under døren til toiletbåsen, fordi der i forvejen lå adskillige mennesker derinde. Kort efter trådte Omar Mateen ind i på toilettet, hvor han affyrede det dødbringende skud mod manden.
- Det skræmmende var, at han ikke sagde noget, og hvad er mere skræmmende end en mand, der griner, når han skyder en dreng, der allerede er skudt, fortæller han.
Norman Casiano og de andre gæster, der befandt sig på toilettet, bønfaldt Omar Mateen om ikke at skyde dem, men det var den 29-årige terrorist tilsyneladende ligeglad.
For ifølge Norman Casiano placerede Omar Mateen blot sit våben op over båsen og affyrede adskillige skud ned mod de mange personer, der gemte sig.
I alt dræbte Omar Mateen 30 personer på toilettet - Norman Casiano overlevede ifølge ham selv som den eneste, selv om han blev skudt fire gange i ryggen.
Foruden døde yderligere 19 personer, hvoraf de fleste angiveligt blev skudt i de minutter, hvor Omar Mateen trængte sig ind på natklubben.

![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |

Terror på Natklub i USA
Udtalgelse fra Danmarks dronning
Terror på Natklub i USA
6 er stadig i kritisk tilstand efter Massakren i Orlando
Lægerne, der tog imod de mange sårede efter masseskyderiet ved natklubben Pulse i Orlando, Florida, holdt pressekonference, hvor de fortale om ofrenes tilstand, og hvordan arbejdet med de mange sårede foregik.
- Det var suverænt den værste dag i hele min karriere, fortalte en af de ledende læger, Chadwick P. Smith.
- De kom ind non-stop. De fleste læger sov, da de blev tilkaldt. Jeg sagde: ’dette er ikke en øvelse, det er ikke en joke. Vi har 20 eller 30 traumepatienter, der kommer ind.'
Arbejdet med de mange sårede, der strømmede ind på hospitalet, har taget hårdt på mange af de ansatte, der får krisehjælp, og mange kom grædende på arbejde næste dag, lød det ved pressekonferencen.
- Det er sikkert den største katastrofe, vi overhovedet kunne forestille os, sagde en anden læge, Michael Cheatham.
Flere af lægerne har erfaring med katastrofesituationer, blandt andet fra orkanerne i 2004, men intet kan sammenlignes med skyderiet, forklarede lægerne på pressemødet.
- Man kan aldrig forberede sig på den slags, selvom vi har brugt meget tid på det over årene, sagde Michael Cheatham.
Lægerne forklarede, at det havde stor betydning for mange af ofrene, at natklubben kun ligger få blokke fra hospitalet.
Senere i dag er der planlagt yderligere otte operationer.


Terror på Natklub i USA
Christopher & Juan skulle giftes - Nu skal de begraves istedet
Det var meningen, de skulle giftes, stifte familie og blive gamle sammen.
Men drømmene fik en brat afslutning, da det forlovede kærestepar Christopher ‘Drew’ Leinonen og Juan Guerrero blev slået ihjel under massakren på natklubben Pulse i Orlando, Florida.
For at ære det unge kærestepar har begge deres familier nu valgt, at de skal stedes til hvile i samme grav ved siden af hinanden
Det fortæller TIME.
- Jeg tror, det ville have været min søns ønske, siger Juan Guerreros far, der ikke bekymrer sig om folks fordomme.
- Jeg er ligeglad med, hvad andre folk mener, tilføjer faren, der også hedder Juan Guerrero.
Søsteren, Aryam Guerrero, fortæller, at det unge par var meget forelskede og blev støttet af begge deres familier.
- De var meget forelskede. De var sjælevenner, hvilket man kunne se på måden, de kiggede på hinanden, siger hun.
Hun forklarer samtidig, at begravelsesplanlægningen er en sørgerlig påmindelse om, hvad fremtiden i stedet kunne have bragt.
- Hvis ikke det var en begravelse, ville det have været et bryllup, siger søsteren.
Et instagram-billede, som Juan Guerrero postede tilbage i december, viser de to forelskede mænd i selskab med deres familier.
- Julen var perfekt, skrev han til billedet.
Juan Guerrero blev 22 år og Christopher ‘Drew’ Leinonen blev 32. Parret havde været sammen i to år og boede sammen.


Terror på Natklub i USA
Mindehøjtidlighed i Tyskland
Tusinder af berlinere tog lørdag d. 18 Juni en tur ned foran Brandenburger Tor for at mindes de 49 personer, der blev dræbt for en uge siden på en homo-natclub i Orlando, Florida.
Her blev ofrene mindet, og det umiskendelige Berlin-symbol, Brandenburger Tor, blev lyst op i regnbuefarver - et symbol på mangfoldigheden.
Fra scenen blev navnene på de 49 døde læst op, og de fik alle et par ekstra ord med på vejen.
- En ven siger, at han altid var klar til at hjælpe alle og ofrede meget for sin familie, sagde talsmanden Ryan Stecken fra scenen om Ivan Ortiz-Rivera, der blev dræbt på det, der ellers begyndte som en festlig aften.
Ud over de 49 dræbte, blev 53 personer såret i skudangrebet, der er det værste i USA's historie.
















Terror på Natklub i USA
Uhyggelig optagelse: Jeg har bomber med
Massemorder Omar Mateen, som skød og dræbte 49 personer på en natklub i Orlando fortalte, at han havde anbragt bomber udenfor klubben og truede med at iføre gidsler bombeveste.
Det viser delvise transkriberinger af Mateens samtale med alarmcentralen under skyderiet.
Den 29-årige holdt en pause i blodbadet for selv at ringe 911 og skrive beskeder på internettet. Her fortalte han om sin tilknytning til terrorgrupper.
- I kommer til at blive ramt, og jeg sprænger dem, hvis I prøver på noget dumt, sagde Mateen om bomber på biler udenfor klubben i et af opkaldene til 911, som FBI har offentligt.
Han fortalte samtidig, at han bar en bombevest, som 'dem de brugte i Frankrig' med reference til terrorangrebene i Paris i november måned, der kostede 130 mennesker livet.
Dele af flere samtaler, som terroristen havde med politiet er ikke transkriberet ord for ord, men FBI har offentliggjort denne samtale i sin helhed. Dette er den første kommunikation mellem Mateen og myndighederne.
911: Alarmcentralen 911, dette bliver optaget.
OM(arabisk): I Guds navn, den barmhjertige, den retmæssige
911: Hvad?
OM(arabisk): Lovet være Gud, og bønnerne samt fred være med Guds profet. Jeg lader dig vide, jeg er i Orlando, og jeg udførte skyderierne.
911: Hvad er dit navn?
OM: Mit navn er... Jeg lover troskab til (udeladt).
911: Ok, hvad er dit navn?
OM: Jeg lover troskab til (udeladt) må Gud beskytte ham på vegne af (udeladt).
911: Okay, hvor er du?
OM: I Orlando.
911: Hvor I Orlando?
(Opkaldet afbrudt)
I løbet af den næste times tid talte massemorderen med politiet flere gange:
Klokken 02.48: Det første forhandlingsopkald, som varede omkring ni minutter
Klokken 03.03: Det andet forhandlingsopkald, som varede omkring 16 minutter
Klokken 03.24: Det tredje forhandlingsopkald, som varede omkring tre minutter
Under disse opkald forklarede Mateen, at han var en islamisk soldat, som ville have USA til at stoppe med at bombe i Syrien og Irak, og at det var derfor 'han var her nu'.
Da han blev spurgt til, hvad han havde gjrot svarede han:
- I ved allerede, hvad jeg har gjort, og fortsatte.
- Der er nogle køretøjer udenfor, som har bomber på sig, bare så i ved det. I kommer til at blive ramt, og jeg sprænger dem, hvis I prøver på noget dumt.
Han advarede også, om hvordan lignenede aktioner ville blive udført i de kommende dage.
I forbindelse med FBI's nye oplysninger om hele skyderiet, viser også, at flere gidsler fra klokken 04.21 begyndte at flygte fra et omklædningsrum på klubben gennem en aircondition-skakt, politiet fik fjernet.
Mens flere flygtede, truede Mateen med at putte bombveste på gidsler. De indledende undersøgelser af gerningsstedet viste dog ingen tegn på, at Mateen havde bombeveste under skyderiet.
Massemorderen blev ifølge FBI meldt skudt klokken 05.15, blot et minut efter, politiet var trængt ind i bygningen.
Der er ingen tegn på, at Omar Mateen var styret af udenlandsk gruppe, da han i forrige weekend udførte sit blodige angreb i Florida.
Det oplyser en talsmand FBI på et pressemøde i Orlando ifølge CNN.




Terror på Natklub i USA
Rigtig mange vil mindes de døde, med denne tatovering
Fire timer. Så længe stod flere hundrede amerikaner i kø i weekenden i byen Orlando for at få en tatovering.
Det var der dog en helt speciel årsag til. De mange mennesker valgte nemlig at lade sig tatovere til minde om ofrene fra masseskyderiet i Orlando forrige søndag.
Her mistede 49 mennesker livet, og 53 blev såret, da gerningsmanden, den 29-årige Omar Mateen, åbnede ild på natklubben Pulse.
Netop navnet på natklubben var motiv for den tatovering, som de mange mennesker fik tegnet på deres krop - en pulslinje.
Det var stedet Stigma Tattoo and Bar i Orlando, der stod for begivenheden, hvor de tilbød en tatovering til 50 dollar, næsten 330 kroner.
Samtidig donerede man overskuddet fra salget den dag til ofrenes familier.
- Vi ville gerne hjælpe, og vi mente, at dette var den bedste måde, vi kunne gøre det på, sagde ejeren af Stigma Tattoo, Kelly Wells.
Der var rigtig mange mennesker, som havde valgt at bakke op om initiativet, hvor flere hundrede var mødt op og stod i kø i flere timer.
- Vi havde forventet, at der ville komme mange, men vi havde ikke regnet med, at det ville blive så stort.
- Vi har omkring syv tatovører i gang med at tatovere kunderne. Vi har været nødt til at kalde ekstra personale ind, så vi arbejder så flittigt og hurtigt, vi kan, sagde Christa Larsen, der er frivillig i Stigma Tattoo.

