top of page

Tema: Valg I Danmark 2015

Efter valget

Regeringsforhandlinger er i gang

 

Værelse 133 på Christiansborg har dagen igennem lagt vægge til en blå sammenkomst, som var der tirsdagsmøde i den snart forhænværende opposition.

 

Kristian Thulesen Dahl, Anders Samuelsen og Søren Pape Poulsen gik med toppen af deres respektive partier på skift ind til Venstres formand for at forhandle mulighederne for en regeringsdannelse.

 

Rammerne om møderne var i særdeleshed formet af 2 ting: Som følge af Liberal Alliances ønske om en blå flertalsregering var Lars Løkke Rasmussens mandat snævret ind til at danne en VOIK-regering.

 

Og da næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, på forsiden af Politiken præsenterede 4 ufravigelige krav fra DF om alt fra grænsebomme til vækst i den offentlige sektor,  blev Lars Løkke Rasmussens spillerum ikke ligefrem større.

 

Den første blå politiker i værelse 133 var DFs formand, Kristian Thulesen Dahl. Han korrigerede sin næstformand for at have talt om ufravigelige krav, men medgav samtidigt, at samme krav var meget vigtige for partiet.

 

Han levnede dog ikke en blå firkløverregering mange chancer:

 

- Jeg har noteret, at der er en runde nu, der handler om muligheden for at lave en flertalsregering. Det, har jeg aldrig troet på, var en mulighed. Det er for uens partier at sætte sammen i en regering, sagde han, inden han gik til mødet med Lars Løkke Rasmussen.

 

Og da formanden for Danmarks næststørste parti kom ud fra mødet igen, var han lige så lidt optismistisk på en blå flertalsregering, som da han gik ind:

 

- Vi synes, det ser svært ud. Der er nogle uenigheder mellem os, der gør, at det bliver svært for os at ende med en flertalsregering, sagde Thulesen Dahl og understregede, at mødet  mest havde handlet om at folde partiets politiske ønsker ud.

 

Så kom turen til Liberal Alliance og Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll.

 

Næste levende billede hos Lars Løkke Rasmussen var Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen. Det er hans mandat, der har gjort, at mulighederne for en borgerlig flertalsregering skal afsøges.

 

- Jeg efterspørger sådan set ikke blokpolitik på nogen som helst måder, men det ville være rart at kunne skabe et fast fundament under en kommende, borgerlig regering. Det skal i hvert fald afprøves, sagde Anders Samuelsen, der også anerkendte forskellene de fire partier imellem.

 

- Jamen, det gør det jo helt åbenlyst, for vi er jo forskellige partier,« sagde han, Det er først og fremmest vigtigt, at vi ikke taler os fra hinanden, men forsøger at være konstruktive og finde hinanden.

 

Da Anders Samuelsen igen kom ud fra besøget i værelse 133, forklarede han, at han ligesom Thulesen Dahl havde præsenteret sit partis politik. Og han ville ikke lægge ideen om en borgerlig flertalsregering i graven:

 

- Vi ved godt, at der ikke er nogen, der får alt, hvis det skal lykkes at få ender til at mødes. Vi har sendt et klart signal om, at vi er et parti, der er mere interesseret i indholdet end andet, sagde Anders Samuelsen.

 

Det Konservative Folkeparti med Søren Pape i spidsen ankommer til forhandlinger sammen med Mai Mercado og Brian Mikkelsen

 

Efter Liberal Alliance igen havde forladt forhandlingsbordet, troppede Søren Pape Poulsen, Brian Mikkelsen og Mai Mercado op som repræsentanterne for blå bloks mindste parti: Det Konservative Folkeparti.

 

Her havde formanden tidligere givet udtryk for, at de Konservative ikke ville gå i regering, hvis de gik tilbage ved valget, og da Søren Pape Poulsen kom ud fra mødet med Lars Løkke Rasmussen, var han stadig skeptisk om sit partis deltagelse i en blå flertalsregering:

 

- Det ser svært ud. Men det er Løkke, der skal konkludere det. Det er ham, der har fået opgaven. Så med mindre, der er 90 mandater, der peger på, at jeg skal forsøge mig, så må det være Løkke, der konkluderer på det, sagde han, »Vi har lagt frem, hvad vi har af politik. Jeg har hele tiden sagt, at vejen til regeringsdeltagelse for os, den er meget lang.

 

Efter de blå partier har været inde på Christianborg for at diskutere regeringsdannelsen med Lars Løkke Rasmussen, skulle alle de røde partier til en snak med Lars Løkke.

 

Flere politiske kommentatorer pegede allerede inden møderne med de blå partier på, at en borgerlig flertalsregering bliver meget svær at få igennem - de har sandsynligvis ikke ændret holdning efter møderne.

Regeringsforhandlinger

Er i gang

Udsendelse: Danmark har stemt

Portræt

Mette Frederiksen er den nye formand for Soc.dem.

 

Da Helle Thorning-Schmidt torsdag aften annoncerede sin afgang som Socialdemokraternes formand, var de rullende kameraer ikke rettet mod hende  men mod hendes 37-årige partifælle få meter derfra. For allerede da var der ingen tvivl om, at pilen nu peger på Mette Frederiksen som den, der skal overtage partiet.

 

Mens S-profiler på stribe lige siden det øjeblik har annonceret deres støtte til Mette Frederiksen, syntes Thorning selv at gøre det mellem linjerne i sin tale få minutter efter, da hun slog fast, at hun godt nok var Danmarks første kvindelige statsminister, 'men jeg er ikke den sidste'.

 

Og denne gang er Mette Frederiksen klar. Det var hun ikke, da hendes mentor Mogens Lykketoft i 2005 trak sig fra formandsposten efter et sviende nederlag til Anders Fogh Rasmussen, og hans fløj ville have hende som formandskandidat.

 

Selv i så ung en alder var der store forventninger til Mette Frederiksen, der allerede havde mange år hos Socialdemokraterne bag sig og partiets DNA flød nærmest i hendes årer fra fødslen. Hun er ud af en arbejderfamilie i den røde højborg Aalborg. Som 14-årig meldte hun sig ind i DSU som fjerde generation af aktive socialdemokrater.

 

Men 2005 var for tidligt, mente Mette Frederiksen dengang, og det blev som bekendt Frank Jensen, der stillede op mod Helle Thorning Schmidt i formandsopgøret efter Lykketofts farvel. Og tabte. Det efterlod Mette Frederiksen i en form for politisk ingenmandsland. Hun var ikke på vinderholdet, og partiets venstrefløj var skuffet over, at hun ikke var gået mere aktivt ind i kampen for Frank Jensen. Hun endte med at danne sin egen kaffeklub, 'Netværket', der i dag tæller flere fremtrædende socialdemokrater.

 

Det var først efter magtskiftet i 2011, hvor Mette Frederiksen blev hentet ind på ministerholdet, at hun for alvor kaprede taburetten som partiets ukronede kronprinsesse. En rolle, der har betydet, at hun har balanceret på en knivsæg i forhold til at bakke loyalt op om Thorning og regeringslinjen, men samtidig har opbygget sin egen profil.

 

Og det er ikke altid, at den svære balancegang er lykkedes. Da regeringen i 2013 gav selskabsskattelettelser, skete det ikke med Mette Frederiksens og mange andre socialdemokraters billigelse. Der blev gravet dybe kløfter på de indre linjer, og de ellers så fasttømrede kaffeklubber var i opbrud.

Partitoppens reaktion på ulydigheden kom prompte.

 

Aftenen inden Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister skulle præsentere sin kontanthjælpsreform, blev skattelettelserne lækket til pressen, og Mette Frederiksens pressemøde endte derfor i en sand parering af spørgsmål om den kovending om selskabskatterne, som hun var nødt til at forsvare.

 

Året efter i kølvandet på DONG-salg og blødende meningsmålinger sendte udtalelser i Børsen hende igen ud på gyngende grund:

 

- Når man ligger, hvor Socialdemokraterne gør lige nu, kan man jo grundlæggende gå to veje. Enten kan man tænke: -Det er os, der har ret, og danskerne der tager fejl. Eller også kan man gøre sig selv den umage at tænke: -nDet kunne være, det var danskerne, der har ret, og at vi derfor er forpligtede til at overveje situationen og se på, om der var noget, vi kunne gøre bedre og klogere

 

Det var at stikke kronprinsessenæsen for langt frem, fnyste Thornings støtter i korridorerne, og ikke engang 1 døgn efter erklærede Mette Frederiksen for rullende kameraer sin helhjertede støtte til formanden.

 

Man skal dog ikke tage fejl af Mette Frederiksens evner som dygtig magtspiller i det historisk så fragmenterede parti. Hun var ikke med i partiets inderkreds, da parløbet med SF blev søsat før 2011-valget, og hun sad ikke med i Det Sorte Tårn, da regeringsgrundlaget blev født. Men efterfølgende har hun opbygget en solid magtbase, ikke mindst gennem en stærk alliance med Henrik Sass Larsen, der traditionelt har været en af Helle Thorning-Schmidts mest trofaste støtter. Og med opbakning fra magtfulde topfolk som Nick Hækkerup og Bjarne Corydon, som hun jævnligt har holdt møder med i regeringsperioden, er enhver mulig sten på vejen mod formandsposten ryddet væk.

 

Mette Frederiksens rejse mod magtens centrum er samtidig fortællingen om en personlig politisk rejse. Som nyvalgt folketingsmedlem i 2001 kastede hun sig over daværende S-minister Karen Jespersens udlændingelinje og udtalelser om, at kriminelle asylansøgere skulle sendes til en øde ø.

 

- Den linje, hun står for, er færdig. Helt færdig, lød det dengang fra Mette Frederiksen.

 

13 år senere, få dage efter, at hun havde overtaget Justitsministeriet, var det Mette Frederiksen, der stod på mål for regeringens stramning af asylreglerne, så flygtningefamilier blandt andet må vente et år på familiesammenføring.

 

Hun overtog opgaven med at navigere regeringen, og ikke mindst Socialdemokraterne, stålfast igennem det politiske minefelt, som rets- og udlændingepolitikken gang på gang har vist sig at være.

 

- Mit mål som minister er at finde det rette balancepunkt mellem på den ene side at tage ansvar for at løfte opgaven, der følger af flygtningestrømmen, og udvise den påkrævede medmenneskelighed, og så på den anden side være fornuftens og realismens stemme, sagde hun dengang.

 

I årene som beskæftigelsesminister viste Mette Frederiksen ligeledes, at hun har bevæget sig. At hun har taget skridt mod midten fra sin position som indigneret socialordfører på partiets venstrefløj, der selv af partifæller er blevet skoset for at svinge den røde fane for højt og holde 1. maj-taler året rundt.

 

Tilbage i 00erne argumenterede hun eksempelvis for at flytte svage konstanthjælpsmodtagere til førtidspension i stedet for at »piske dem i beskæftigelse«. Men det var hende, der gennemførte stærkt kritiserede reformer på både kontanthjælp og førtidspension og det var hende, der gang på gang måtte forsvare videreførelsen af den dagpengereform, som Socialdemokraterne havde nægtet at lægge stemmer til.

 

At hun har været igennem et holdningsskifte, har hun selv erkendt i enkelte interview:

 

- Den største ændring for mit eget vedkommende er af socialpolitisk karakter. Hvis du går nogle år tilbage, havde jeg den klassiske tilgang, at forsørgelse var det vigtigste. Det kan ikke, har jeg senere indset, stå alene. Vigtigheden af et reelt perspektiv i det enkelte menneskes liv, har jeg selv undervurderet, udtalte hun i 2013.

 

Hendes vælgere og bagland er loyalt og trofast fulgt med. Med 24.486 personlige stemmer er Mette Frederiksen stadig blandt de mest populære politikere, og i målinger af troværdighed og karisma har hun flere gange været den bedst placerede socialdemokrat.

 

I Ballerup, hvor hun er valgt og bor, har partisoldaterne utrætteligt ytret deres fulde opbakning og forståelse for, at hun måske har været bundet af et regeringssamarbejde, men stadig står for - rigtige socialdemokratiske synspunkter.

 

Analytikere har netop peget på Mette Frederiksens evne til at kommunikere med troværdighed og gennemslagskraft og hun er lykkedes med at få forsvaret for svære reformer og beslutninger flettet ind i en socialdemokratisk fortælling om ret og pligt.

 

Hendes bedrifter ved forhandlingsbordet har også høstet bred anerkendelse. Kilder i Enhedslisten har åbent fastslået, at det trods politiske uenigheder var nemmere at forhandle med hende end med andre i S-toppen. Og fra Venstres rækker  hvor Mette Frederiksen ellers tidligere gik under det lidet flatterende øgenavn 'skrigeskinken' har der lydt ros for hendes menneskelige fremtoning og blik for kompromissets styrke.

 

I Publicistklubben slog Lars Løkke Rasmussen i går fast, at han gerne ser et fortsat samarbejde hen over midten, så Danmark kan få brede aftaler om eksempelvis et nyt dagpengesystem.

 

- Men der skal 2 til tango, lød det.

 

Spørgsmålet er nu, om Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk formand vil være klar til at kaste sit parti ud på dansegulvet med en borgerlig regering.

 Dansk Folkeparti

Vi tror ikke på en flertalsregering

 

Chancerne, for at Dansk Folkeparti for første gang i partiets historie bliver en del af en regering, er ikke blevet større efter de første regeringsforhandlinger.

 

Det siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl efter et møde med Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen, der som kongelig undersøger lige nu har til opgave at undersøge muligheden for at danne en flertalsregering.

 

- Jeg tror stadig, at det mest sandsynlige er, at vi er uden for regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

 

Kristian Thulesen Dahl siger, at spørgsmålet om en regering bestående af Venstre og Dansk Folkeparti ikke blev diskuteret på mødet med Lars Løkke Rasmussen.

 

- Han har ikke spurgt, om vi er klar til at gå i regering. Vi har diskuteret spørgsmålet om en flertalsregering, og så har vi markeret vores synspunkter, så der ikke kan være tvivl om, hvad vi vil gøre for vores vælgere, siger Kristian Thulesen Dahl.

Ny Formand

Helle Thorning - Er du klar Mette?

 

Den afgående justitsminister bekræfter fra talerstolen på et socialdemokratisk hovedbestyrelsesmøde i København, at hun er kandidat til formandsposten i Socialdemokratiet.

 

Allerede kort efter, at den nu afgående formand Helle Thorning-Schmidt på valgnatten fortalte om sin beslutning om at trække sig fra posten, begydnte de første støtter til Mette Frederiksen at melde sig.

 

Herunder en række prominente partifæller som S-nestor Mogens Lykketoft, afgående finansminister Bjarne Corydon, afgående erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og afgående forsvarsminister Nicolai Wammen.

 

tidligere i dag mødtes den nye socialdemokratiske folketingsgruppe og hovedbestyrelse for første gang siden valget på Hotel Scandic i København.

 

Det er her, at Mette Frederiksen offielt peges på som kommende S-formand. Selve overdragelsen af formandskabet sker først på en ekstraordinær S-kongres, som afholdes næste søndag.

 

Ved dagens hovedbestyrelsesmøde var der enstemig opbakning til Mette 

Mens Mette Frederiksen ankom som en af de sidste til dagens møde, krammede den afgående formand, Helle Thorning-Schmidt, sig gennem hotellet, hvor både partifæller og gæster havde pæne ord med til hende:

 

Thorning selv understregede, at det var en ’helt rigtig beslutning’, hun havde taget, da hun valgte at trække sig fra formandsposten.

- Mette Frederiksen er helt bestemt det rigtige valg, og det kommer vi til at samles om, siger den nu afgående finansminister, Bjarne Corydon.

 

Han bakkes op af den afgående forvsarsminister, Nicolai Wammen.

 

- Det er et enigt socialdemokrati, der peger på Mette Frederiksen som formand.

 

Mette er ny Formand

For Socialdemokraterne

Sådan ser det ud lige nu

Der er mange uenigheder i blå blok

 

Lars Løkke Rasmussen skal som sagt i de kommende dage sammensætte en ny borgerlig regering. Han kan vælge enten at lave en ren Venstre-regering eller forsøge at få et eller flere partier i blå blok med i regeringen.

 

Det kan dog blive svært at få alle fire blå partier samlet i en ny

 

4 kløverregering, viser en oversigt over partiernes krav:

 

Dansk Folkeparti:

 

- Grænsekontrollen skal genindføres. Venstre har åbnet for at give sig på det punkt, men det er meget kontroversielt i EU-sammenhæng. Da VKO i 2011 forsøgte at indføre en permanent grænsekontrol, mødte det modstand fra EU-Kommissionen, som fastholdt, at det var i strid med Schengen-reglerne om fri bevægelighed.

 

- 0,8 % offentlig vækst. Dansk Folkeparti ventes at stå hårdt fast på ekstra penge til velfærd for at undgå beskyldninger om løftebrud. Det kan blive en alvorlig hovedpine for Løkke, som er gået til valg på et udgiftsstop. Også Liberal Alliance og De Konservative vil stoppe den årlige stigning i det offentlige forbrug.

 

- Dansk Folkeparti ønsker lempelser i dagpengereglerne. Først og fremmest en halvering af genoptjeningsperioden, og man er parat til at bruge ekstra penge på dagpengesystemet for at indfri kravet. Det har Løkke afvist. Han vil godt være med til at justere reglerne, men det må ikke koste ekstra.

 

- SR-regeringens lempelser af udlændingepolitikken skal annulleres. Det er der bred enighed om i blå blok, og derfor vil Løkke formentlig uden større sværdslag kunne levere den "straksopbremsning" i asylpolitikken, han lovede i Venstres udlændingeudspil. 

 

Liberal Alliance:

 

- Partiet holder indtil videre kortene tæt til koppen, mens man venter på, at regeringsforhandlingerne skal gå i gang. Liberal Alliance er dog gået til valg på en markant reformdagsorden, som ligger meget langt fra Dansk Folkepartis ønsker.

 

- Blandt andet ønsker partiet som det eneste i blå blok minusvækst i den offentlige sektor. Det skal være med til at finansiere skattelettelser til selskaber og danskere i arbejde. Samtidig vil LA fastfryse grundskylden, hvilket især vil gavne boligejerne med de dyreste boliger.

 

De Konservative:

- Den offentlige sektor må ikke vokse. Det er tæt på et ultimativt krav for De Konservative, og det kan holde partiet ude af regeringen, fordi Løkke formentlig skal give DF en vækst i det offentlige forbrug til gengæld for dets støtte.

 

- Der skal være et opgør med 'regeltyranniet'. De Konservative vil blandt andet fratage Skat muligheden for at få adgang til private haver uden en dommerkendelse og lave en ny planlov, så den fremmer lokalt erhvervsliv. Det kan man formentlig godt enes om i blå blok. 

 

- Skatten skal sænkes. Det er især grundskylden, som De Konservative har angrebet for at ramme boligejerne for hårdt og for vilkårligt. Problemet er, at Løkke vil mangle mange penge til andre initiativer, hvis han rører ved boligskatterne. Og det er der formentlig ikke råd til, hvis DF skal have vækst i det offentlige forbrug.

Mette Frederiksen

  • Mette Frederiksen er født 19. november 1977 i Aalborg

  • Folketingsmedlem for Socialdemokratiet  fra  2007

  • Justitsminister 

  • BeskæftigelsesministerMasteruddannelse i Afrikastudier, Københavns Universitet, 2009.

  • Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet, 2007.

Enhedslisten

Det blev kun til 12 min.

 

Efter 12 minutter var Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og Stine Brix ude igen. Så hurtigt gik mødte mødet med Venstres Lars Løkke Rasmussen i dag på Christiansborg.

 

Løkke er udepeget til kongelig undersøger og har til opgave at danne en ny regering, og derfor har han indkaldt alle partier til møder.

 

På mødet tale Enhedslisten om dagpenge og velfærd.

 

- Vi snakkede lidt om dagpenge, og jeg sagde selvfølgelig, at vi forventer, at der kommer til at ske noget på det område, siger Johanne Schmidt-Nielsen efter mødet.

SF

Vi vil snakke dagpenge

 

SF vil bruge dagens politiske forhandlinger med den kongelige undersøger, Lars Løkke Rasmussen, til tale om folkeskolen, en grøn bolig-job-ordning og dagpenge.

 

Særligt dagpenge vil partiformand Pia Olsen Dyhr og Jonas Dahl fokuserer på.

 

Inden mødet fortæller hun, at SF gerne vil være med til at forbedre folkeskolen og se på inklusion. Noget hun mener, Løkke også gerne vil.

 

- Vi har været det eneste parti i rød blok, der har været interesseret i at fortsætte bolig-job-ordningen. Vi vil gerne gøre den grøn, og det vil jeg selvfølgelig gerne diskutere med ham, siger Pia Olsen Dyhr.

Radikale

Blåblok hiver Løkke rundt

 

Den radikale leder, Morten Østergaard, vil opmuntre den kongelige undersøger Lars Løkke Rasmussen (V) ved dagens møde på Christiansborg, som Løkke han indkaldt for at finde ud af, hvem Venstre kan danne regering med.

 

Han mener nemlig, at de blå partier driver kispus med Løkke.

 

- Jeg får næsten helt ondt af Lars Løkke, når jeg ser, hvordan det parlamentariske grundlag, han er udstyret med, gebærder sig i dag, siger Morten Østergaard på vej til mødet.

Alternativet

Vi vil sige goddag

 

Alternativet er gået til valg på, at Danmark skal operere med tre bundlinjer: En økonomisk, en for klimaet og en for det sociale område.

- Og der skal være sorte tal på alle 3 bundlinjer, siger Uffe Elbæk efter mødet med Lars Løkke Rasmussen. 

Lars Løkke efter forhandlinger

- Jeg ved ikke hvornår vi har en ny regering

 

- Jeg har ikke noget bud på, hvornår der er en ny regering. Men jeg har haft en god dag. En forventning jeg synes, at man skal have til en ny regering, er at den kan samarbejde. Og det er derfor, at jeg har snakket med alle partier i Folketinget. Men jeg er ikke klar til drage en konklusion. ,siger den kongelige undersøger, Lars Løkke Rasmussen.

Dermed har Lars Løkke Rasmussen ikke meldt klart ud, om man har opgivet at lave en borgerlig flertalsregering.

Her er det nye Folketing

Galleri: Mette Frederiksen

bottom of page