top of page

Tema: Valg I Danmark 2015

Blå blok vinder folketingsvalget

Lars Løkke er ny Statsminister i Danmark 

 

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har meget at takke Dansk Folkeparti for.

 

Med en historisk stor vælgerfremgang for det før så udskældte parti, kan V-formanden igen indtage Statsministeriet efter små 4 år i opposition.

 

Det står klart, efter at allr stemmerne er talt op 

 

Med foreløbigt 90 ud af de 175 mandater, der bliver valgt i Danmark, har de blå partier tilbageerobreret magten fra Helle Thorning-Schmidt (S) og resten af rød blok.

 

De røde partier står til at få 85 mandater.

 

Og det er især Dansk Folkeparti, der med et kanonvalg har sikret Lars Løkke Rasmussen endnu en runde i Statsministeriet.

 

Partiet, der blev stiftet for 20 år siden på ruinerne fra Fremskridtspartiet, står nemlig til at blive landets andetstørste parti.

 

Venstre må tage sig til takke med pladsen som landets tredje største parti bag både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

 

Selvom Helle Thorning-Schmidt må aflevere nøglerne til Statsministeriet tilbage til Lars Løkke Rasmussen, kan hun glæde sig ved, at partiet er blevet landets største.

 

Landets fjerdestørste parti står til at blive Enhedslisten, mens Liberal Alliance står til at blive det femtestørste.

 

Radikale kan tage sig til takke med en plads som landets sjette største parti, mens valgets store overraskelse Alternativet  er blivet større end både SF og De Konservative.

 

Kristendemokraterne kommer ikke ind.

Løkke er ny Statsminister

Danmark har bestemt

Helle Thorning

- Jeg går af som formand for socialdemokraterne

 

Helle Thorning-Schmidt erkender sit nederlag og forlader posten som Danmarks statsminister.

 

Samtidig træder hun tilbage som Socialdemokraternes formand.

 

- Vi må erkende i aften, at de partier, som peger på Lars Løkke Rasmussen, har fået flertal. I aften rakte vores fælles indsats ikke så langt, som vi håbede. Vi vandt valgkampen, men vi vandt ikke valget, siger en tydeligt rørt Helle Thorning-Schmidt.

 

- Vores parti skal have en ny formand, siger hun.

 

Thorning er endt i den paradoksale situation, at hun for første gang i sine ti år som formand leverer fremgang til sit parti ved et folketingsvalg. Og alligevel taber regeringsmagten.

 

Med alle stemmerne optalt får Socialdemokraterne 26,3 % af stemmerne.

 

Det er en lille fremgang i forhold til valget i 2011, hvor Socialdemokraterne fik 24,8 % af stemmerne.

 

Det var det dårligste resultat for partiet i mere end 100 år. Men det var lige præcis nok til, at Socialdemokraterne efter svære regeringsforhandlinger i "Det Sorte Tårn" kunne danne regering med De Radikale og SF.

 

Ved dette valg har det i høj grad været Helle Thorning-Schmidt, som er blevet sat i front for rød bloks forsøg på at kapre de afgørende midtervælgere.

 

Siden hun holdt sin nytårstale, har hun været ansigtet udadtil i næsten samtlige socialdemokratiske kampagner.

Men et dårligt valg til De Radikale og SF koster altså den samlede valgsejr.

 

Alt tyder på, at nuværende justitsminister Mette Frederiksen overtager posten som Socialdemokraternes formand.

Danmarkskortet

Danmark er delt i 3 efter valget

 

Efter aftenens valgresultat, står det klart, at Dansk Folkeparti har sat sig tungt på det sønderjyske område og Sjælland.

 

Venstre er stort set kun blevet størst i det midt- og vestjyske.

Socialdemokraterne er blevet størst i resten af landet.

 

Det fremgår af kortet ovenfor, som viser, hvor de tre partier er blevet størst.

Portræt:

Kristian Thuelsen Dahl

 

Kristian Thuelsen Dahl har på under 3 år flyttet Dansk Folkeparti op i superligaen på Christiansborg.

 

Det lignede ellers alt andet end starten på en rejse mod magtens tinder, da Kristian Thulesen Dahl som relativt nyvalgt folketingsmedlem for Fremskridtspartiet stod på talerstolen ved et årsmøde, som skulle gå over i nyere politisk historie.

 

Forsamlingen havde udvist mistillid til den bestyrelse, Thulesen Dahl sad i, men han og den allierede Peter Skaarup nægtede at trække sig fra toppen af det dybt splittede parti.

 

Landsmødet gik over i historien som partiets kollaps for åben skærm personificeret i den senere pølsemand Kresten Poulsgaard, der tiltvang sig adgang til talerstolen for at råbe "tøsedrenge" efter Thulesen og Skaarup.

 

Samme år tog Thulesen Dahl sammen med partifællerne Pia Kjærsgaard, Ole Donner og Poul Nødgaard konsekvensen og forlod folketingsgruppen for at stifte Dansk Folkeparti.

 

Partiet har siden fødslen været i stort set uafbrudt fremgang kulminerende ved sidste års valg til Europaparlamentet, hvor det var vælgernes foretrukne.

 

Det skete, mindre end to år efter at Thulesen Dahl havde overtaget formandsposten for Pia Kjærsgaard og sendt partiet op på et nyt niveau i meningsmålingerne.

 

Her har partiet flere gange matchet Venstre og Socialdemokraterne i tilslutning, og under valgkampen har Thulesen Dahl fuldendt billedet af partiet ved at fremlægge en langsigtet økonomisk plan - noget partiet ikke har gjort sig i tidligere.

 

Kristian Thulesen Dahl har på Christiansborg fået ry for stort set altid at komme for sent til møder.

 

Til gengæld er han så forberedt, at der ifølge en spøgefuld tidligere finansminister var flere af Thuelsen Dahls gule sedler end sider i Finansloven, når VK-regeringen skulle forhandle finanslov med DF.

 

På de indre linjer har Kristian Thulesen Dahl ofte vist sin autoritet og sine lederevner, når han som gruppeformand har været nødt til at sætte partifæller på plads, der har forbrudt sig mod partilinjen.

 

- Han er en mand, der både kan tale meget højt, hårdt og fast på partiets gruppemøder. Der har været eksempler på kammeratlige samtaler i partiet, der har været meget, meget ubehagelige for dem, som det er gået ud over, sagde fætteren Niels Thulesen Dahl, der i dag er pressechef i Venstre, i 2009.

 

Kristian Thulesen Dahl er paradoksalt nok ud af en radikal familie, hvor faren i 1970'erne var radikal kredsformand. Men faren stod senere bag et bemærkelsesværdigt skifte til Fremskridtspartiet.

 

Selv mødte den 13-årige Thulesen Dahl Fremskridtspartiets stifter, Mogens Glistrup, ved et vælgermøde på Nørre Snede Kro.

 

Under mødet dristede han sig til at stille et spørgsmål, som Glistrup ifølge Thulesen Dahl besvarede med en respekt, som var det stillet af en voksen.

 

Oplevelsen af som helt ung at blive taget alvorligt vakte for alvor Kristian Thulesen Dahls engagement i politik.

 

Men før han meldte sig ind i, fik han tilsendt partiprogrammerne fra samtlige partier, så han hjemme på drengeværelset kunne sammenligne partiernes holdninger.

 

Nu skal han så bruge partiets mandater til at få sine egne mærkesager ført ud i livet. Det vil blandt andet være en strammere udlændingepolitik, som Lars Løkke Rasmussen allerede har meddelt, at han vil samle blå blok om.

 

Den store udfordring bliver til gengæld at få indfriet ønske om flere penge til ældre ved at hæve det offentlige forbrug. Her står Kristian Thulesen Dahl trods sin nye størrelse alene i blå blok.

SF

Det er et blødende SF

 

SF fik det dårligeste valg siden 1977. Alligevel har formand Pia Olsen Dyhr ikke mistet modet.

 

Hun holdte tale for sine partikammerater sendt torsdag aften.

 

- Der er meget, der tyder på, at vi ikke får et prangende resultat - men et resultat, vi kan være tilfredse med. Og et resultat, vi kan bygge videre på, siger hun. 

 

Formanden fortalte på vej hen til valgfesten hos SF, at hun mener, at partiet nok skal rejse sig.

 

- Jeg vil sige, at da jeg blev formand for SF for 1 år siden, var planen jo, at vi skulle stabilisere SF. Og jeg ved godt, at det ikke er noget prangende valgresultat, men man skal vide, at det her er en trædesten, siger hun.

 

- Set i dét lys, så er det et fornuftigt resultat. Nu skal vi videre. Vi skal sørge for, at vi får flere voksne ude i vores daginstitutioner og får en bedre folkeskole, siger partiformanden.

 

Ikke siden 1977, hvor Gert Petersen var formand, har partiet blødt så meget i forbindelse med et valg.

 

Dengang måtte han nøjes med 3,7 procent af stemmerne.

 

- Hvis man husker tilbage i historien, da Gert Petersen blev formand i 1970'erne, var det også efter en lidt særlig periode i SF. Han startede meget lavt. Det er præcis det samme projekt, vi har gang i nu. Vi må stabilisere os og arbejde os opad, siger Pia Olsen Dyhr.

Koncervative:

Sørgen Pape bliver som formand

 

- Jeg går ikke nogen steder. Jeg stiller mig i spidsen for at genrejse det her parti.

 

Sådan lyder det fra den konservative formand, Søren PapePoulsen, der er blevet valgt ind i Folketinget.

 

Klapsalverne fylder rummet. Partisoldaterne råber "Pape", "Pape", "Pape".

 

Han er dog ikke tilfreds med resultatet.

 

- Man skal være en komisk Ali for at sige, at man håbede på at tabe to mandater, lyder det fra Søren Pape Poulsen.

 

- Vi har fået et hak i tuden, og det er jeg rigtig ærgerlig over, tilføjer han.

Partiet skal genrejses nu

 

Det tager tid at genrejse et parti, siger han også.

 

- Det er en rejse vi er på. Det tager år, siger partiformanden.

 

Han takker alle i partiet, også medlemmerne i Konservative Ungdom.

 

- Jeg garanterer en ting, og det er, at vi vil bruge vores seks mandater på at trække det borgerlige flertal i en borgerlig retning 365 dage om året, siger den konservative leder.

Valg:

Yahya Hassan kommer ikke ind i folketinget

 

Yahya Hassan har solgt mere end 120.000 ekspemplarer af sin debut-digtsamling.

 

Men selvom han er en af de mest succesfulde digtere, Danmark har set i de seneste mange år, var det ikke nok til at sikre ham en plads i Folketinget.

 

Yahya Hassen stillede op som løsgænger eller uden for parti, som det formelt set hedder i Østjylland Storkreds.

 

Det blev han nødt til, da hans parti, Nationalpartiet, ikke kunne få skrabet de nødvendige vælgererklæringer sammen til at stille op som et samlet parti.

 

Men selvom den unge digter har fået mere medieomtale end mange af de kandidater, der er stillet op for etablerede partier, var det ikke nok til at sikre ham et såkaldt kredsmandat i den østjyske storkreds til at komme ind i Folketinget.

10 år med Helle Thorning

Hun har gjort det rigtig flot

 

Hun har været i stiv modvind i næsten 10 år - og faktisk lykkedes det først til allersidst. Fremgangen til Socialdemokraterne kom i hus.

 

Efter tilbagegang ved samtlige valg med Thorning i spidsen satte hendes politik sig så dybe spor blandt vælgerne, at de endelig for alvor tog hende til sig.

 

Med Dansk Folkeparti som den helt store drivkraft vandt blå blok folketingsvalget, og Lars Løkke Rasmussen (V) fik ret, da han i 2011 proklamerede, at nøglerne til Statsministeriet kun var til låns.

 

Thorning må i hvert fald forlade den magtfulde statsministerpost - samtidig trækker hun sig også som S-formand. Roret overlades med al sandsynlighed til Mette Frederiksen.

 

Thorning kæmpede i mange år med prædikatet "middelmådig" og var konstant i modvind. Hun måtte ganske enkelt overbevise danskerne om, at hun reelt var socialdemokrat.

 

Den første store test for Helle Thorning-Schmidt var valgkampen i november 2007.

 

Venstres Anders Fogh Rasmussen havde udskrevet valget før tid, fordi han med egne ord ville "rense luften" og forsøge at få et klarere mandat til at lave en kvalitetsreform.

 

Og selvom Thorning viste sig at være en stærk "campaigner" - og endte med at score 49.926 personlige stemmer - løb den borgerlige blok med endnu en valgsejr.

 

Nogle år senere blev Thorning så indrullet i det, der er blevet kaldt den potentielt største skandale i dansk politik siden Tamil-sagen i begyndelsen af 90'erne. Intet mindre.

 

Skattesagen er dog foreløbig landet uden de store konsekvenser - også efter at den såkaldte skattesagskommission afgav beretning.

 

Omdrejningspunktet i sagen var anklagerne om, at Helle Thorning-Schmidt og hendes mand Stephen Kinnock skulle have spekuleret i ikke at betale skat.

 

Spørgsmålet var, om Helle Thorning-Schmidts mand var i Danmark mere end 180 dage om året. Han arbejdede i Schweiz, og der var derfor tvivl om, hvorvidt han havde pligt til at betale skat i Danmark eller ej.

 

Parret blev i sommeren 2011 frifundet for beskyldningerne.

 

- Vi gjorde det

 

15. september 2011 kom den første rigtige sejr endelig i hus.

 

- Vi gjorde det, lød det fra Thorning i sejrstalen på Vega i København.

 

Hun havde dog ikke slået Fogh, som hun ellers havde lovet, hun ville, men derimod Løkke og co.

 

- Det var simpelthen så fedt. Det var den største oplevelse, fortalte Thorning om køreturen ind til spillestedet i et interview med Ud & Se i september 2014.

 

Danmarks første kvindelige statsminister var en realitet - trods et historisk dårligt valgresultat for Socialdemokraterne.

 

Valgsejren blev da også først og fremmest hevet i land takket være markant fremgang til Enhedslisten og De Radikale. Og højst sandsynligt ikke på grundlag af den stærkt kritiserede plan Fair Løsning, der havde som hovedbudskab, at danskerne skulle arbejde 12 minutter mere om dagen.

 

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag i Det Sorte Tårn på Amager blev da også hårde, og De Radikale stod hårdt på deres krav til den økonomiske politik, der blandt andet bestod af den meget udskældte dagpengereform.

 

Så det blev ikke til noget med de 12 minutter - i stedet arvede regeringen i vid udstrækning de borgerliges økonomiske politik.

 

- Vi skal have ny formand

 

Efter 22 dages valgkamp gik den så ikke.

 

18. juni 2015 blev Thornings skæbnedag, hvor hun måtte erkende sit endelige nederlag og træde tilbage.

 

- Vi må erkende i aften, at de partier, som peger på Lars Løkke Rasmussen, har fået flertal. I aften rakte vores fælles indsats ikke så langt, som vi håbede. Vi vandt valgkampen, men vi vandt ikke valget, sagde en tydeligt rørt Helle Thorning-Schmidt.

 

- Vores parti skal have en ny formand, sagde hun.

Galleri: Valgaften i Danmark

Ny formand hos Soc.dem lørdag

Alt tyder på formandspost til Mette Frederiksen

 

Centrale kilder fortæller til News-7.dk, at hovedbestyrelsen i Socialdemokratiet forventes at konstituere Mette Frederiksen  som ny socialdemokratisk formand.

 

Det vil ifølge News-7.dks oplysninger ske på et hovedbestyrelsesmøde hos Socialdemokraterne i morgen  lørdag den 20. juni.

 

Ved mødet forventes det også, at den Socialdemokratiske hovedbestyrelse indkalder til ekstraordinær kongres, hvor en ny formand formelt skal vælges.

 

Ifølge vores oplysninger kan det være, at kongressen allerede bliver afholdt inden sommerferien.

 

Flere partimedlemmer bakker op om Mette Frederiksen som formand.

Medlem af Folketinget, Ole Hækkerup, anbefaler hende som ny formand på Facebook.

 

- Jeg har netop hørt Helle holde en fantastisk tale. I 10 år har hun været formand. Og det var en enestående valgkamp hun førte an på partiets vegne. Samtidig meldte hun dog, at hun vil gå af som formand. Jeg anbefaler Mette Frederiksen som ny formand, skriver han.

 

Tidligere beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen peger også på Mette Frederiksen.

 

- Mette Frederiksen vil kunne blive en fremragende ny formand for Socialdemokratiet og en fremragende ny statsminister, siger han

 

Henrik Dam Kristensen fortsætter:

 

- Socialdemokratiet er jo et stort parti, der hurtigst muligt skal være en konstruktiv opposition, og det kræver, at vi har en formand, og der tror jeg på, at Mette Frederiksen er den bedste til at løfte den arv, uddyber han.

 

Samme melding kommer fra folketingskandidat for Socialdemokraterne, Peter Hummelgaard.

 

- Flot tale af HTS. Flot valgkamp. Tak for ti år i spidsen. Nu håber jeg på og opfordrer Mette Frederiksen til at tage stafetten videre, skriver Peter Hummelgaard på Twitter.

 

Og til Jyllands Posten siger afgående finansminister Bjarne Corydon, at Mette Frederiksen er en fremragende kandidat til formandsposten.

 

Han tilføjer, at han ikke har hørt om andre kandidater.

 

Ifølge Politiko giver Nick Hækkerup  også sin støtte til hende.

 

- Jeg vil, hvis hun ønsker det, pege på Mette Frederiksen som kommende socialdemokratisk formand. Jeg synes på en eller anden måde også, at Helle Thorning-Schmidt gav stafetten til Mette, da hun sagde, vi skal have en kvindelig statsminister igen, siger Nick Hækkerup.

Ny formand hos Soc.dem lørdag

Dansk folkeparti fortjener ministerposter 

 

Kristian Thulesen Dahl og resten af Dansk Folkeparti har opnået så flot et valg, at partiet fortjener at komme med i en ny borgerlig-liberal regering.

 

Det mener tidligere forsvarsminister Søren Gade, der ventes at opnå et sikkert valg i Nordjylland og dermed gøre comeback i dansk politik.

 

- Jeg har ingen betænkeligheder, hvis Dansk Folkeparti ender med at ville i regering. Det har de gjort sig fortjent til, siger Søren Gade.

Op til Thulesen Dahl

 

Søren Gade understreger, at det nu udelukkende er op til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, og de øvrige partiledere i blå blok, om DF skal være en del af en ny Venstre-ledet regering.

 

Uanset om DF bliver regeringspartner eller støtteparti for Venstre, regner Søren Gade med et smertefrit samarbejde, selvom det nu er Venstre, der er det lille parti i forhold til Dansk Folkeparti.

 

- Hvis det er sådan, at Dansk Folkeparti vælger ikke at komme i regering, vil de være loyale over for den regering, der kommer. Det er jeg ikke i tvivl om. Men jeg kan omvendt godt forstå, hvis Dansk Folkeparti føler sig om ikke forpligtet så fristet af at gå ind i en regering, siger Søren Gade.

 

Selvom Lars Løkke Rasmussen efter alt at dømme bliver Danmarks næste statsminister, er Venstre ikke desto mindre gået 13 mandater tilbage.

 

Det kalder på selvransagelse i partiet, siger Søren Gade.

 

- Først og fremmest glæder jeg mig over, at vi får en borgerlig-liberal regering, men jeg er selvfølgelig trist over, at Venstre er gået så meget tilbage, siger han.

 

Venstre må nu 'kigge indad' og arbejde på at genvinde noget af partiets styrke, lyder det.

 

- Tal lyver ikke, og jeg må lykønske Kristian Thulesen Dahl  og Anders Samuelsen. De har kørt en flot valgkamp og fået fat i vælgerne. Det må vi tage til efterretning og lave noget selvransagelse frem mod næste valg, siger Søren Gade.

Thorning:

Sagde farvel til Dronningen

 

Helle Thorning-Schmidt sagde ikke et ord til de ventende pressefolk på Amalienborg, da den nu afgående statsminister for kort tid siden besøgte dronningen i Christian IX's palæ på Amalienborg.

 

Det er en fast tradition efter folketingsvalg, at den siddende statsminister besøger dronningen for at orientere om valgets udfald.

 

Og i dag var det altså Helle Thorning-Schmidts lod at underrette dronningen om, at hun ikke længere har den fornødne opbakning til at blive siddende som statsminister.

 

En stor mængde pressefolk og en gruppe borgere var mødt op for at tale med Helle Thorning-Schmidt.

 

Men den sorte minister-BMW, som Thorning nu snart skal aflevere igen, kørte over slotspladsen og gennem porten til Christian IX's palæ og tilbage igen, uden at det var muligt at få en kommentar fra den fungerende statsminister.

 

Nu er det op til dronningen at undersøge, hvem der skal lede forhandlingerne om en ny regering. Det gør hun ved at invitere 2 repræsentanter for hvert parti, som vil pege på deres foretrukne regeringsleder.

 

Derefter beder dronningen partilederen med den største opbakning om at forsøge at danne en regering.

 

Hvis det ikke lykkes, kan der gennemføres flere dronningerunder.

Grafik: Dronningerunde

Thorning:

Jeg støtter Mette Frederiksen

 

Den nu afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt bakker nu åben og helhjertet op om afgående justitsminister Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokraterne.

 

BLÅ BOG

 

 

Mette Frederiksen. Født den 19. november 1977

  • 2000-2001:Ungdomskonsulent i LO

  • 2001: Medlem af Folketinget 2007:Bachelor i administration og samfundsfag, Aalborg Universitet

  • 2005-2011: Socialpolitisk ordfører

  • 2009: Master i Afrikastudier, Københavns Universitet

  • 2011-2014: Beskæftigelsesminister

  • 2014-2015: Justitsminister

 

- Jeg er helt overbevist om, at Mette Frederiksen bliver en rigtig god formand for Socialdemokraterne, siger Helle Thorning-Schmidt.

 

En række afgående S-ministre, herunder Bjarne Corydon, Carsten Hansen, Henrik Sass Larsen og Henrik Dam Kristensen, har allerede peget på Mette Frederiksen som ny formand, og det er da også den klare opfattelse, at hun kommer til at efterfølge Thorning.

 

Efter valgnederlaget i kampen om statsministerposten meddelte Thorning torsdag nat sin afgang som formand. I sin afskedstale nævnte hun, ikke noget navn på en mulig efterfølger, men hun gav en klar hentydning:

 

- Jeg er Danmarks første kvindelige statsminister. Men jeg er ikke den sidste kvindelige statsminister.

 

Mette Frederiksen ville natten til fredag ikke selv tage stilling til personspørgsmålet.

 

- Jeg synes, vi skal have lov til at tænke os om efter at have tabt regeringsmagten," sagde hun.

 

Thorning har endnu ikke nået at gøre sig så mange tanker om sin egen fremtid, siger hun under den traditionsrige dagen-derpå-partilederdebat i Publicistklubben.

Stort farvel:

Farvel til Manu Sareen

 

Der er ikke plads til, at både Ida Auken og Manu Sareen kan få en plads i Folketinget for De Radikale  og vælgerne har valgt Ida Auken.

 

Dermed har socialminister Manu Sareen altså ikke længere sæde på tinge.

 

- Det er ærgerligt, at vi ikke fik to mandater i København  der er rigtig ærgerligt. Men det giver jo mulighed for at lave nogle nye ting i livet, siger han.

 

Manu Sareen vil blandt yngre borgere være kendt som forfatteren bag serien om Iqbal Farooq, som han opfandt i 2007 og nu vil han sætte sig med pen og computer bag skrivebordet igen.

 

- Det første, jeg skal, er helt klart at skrive en børnebog. Og så vil jeg gerne prøve at arbejde lidt med det, jeg er uddannet inden for – nemlig med børn, unge og udsatte grupper, siger han.

 

Ministeren for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold har været minister siden oktober 2011. Dengang var han Ligestillings- og Kirkeminister.

 

Det trækker tænder ud at være minister, fortæller Manu Sareen.

 

- Jeg må klart indrømme, at det at være socialminister, det er helt klart noget, der slider helt vildt meget. Og jeg er helt vildt slidt, og glæder mig sådan set også til at få et liv tilbage fordi det har der ikke været meget af, siger ministeren, der ikke opnåede genvalg.

 

Manu Sareen har været medlem af Folketinget siden 2005 for De Radikale.

 

Tidligere sad han i Københavns Borgerrepræsentation. Han kan nu foreløbig sætte et punktum efter en periode på 13 år i dansk politik.

Kristian Thulsen Dahl

57.371 stemte på kongen af dansk politik

 

Det er ikke kun på parti-plan, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har noget at fejre efter gårdagens folketingsvalg.

 

57.371 vælgere stemte nemlig personligt på DF-formanden ved valget.

Det står klart, efter stemmerne fra DF-formandens storkreds, Sydjyllands Storkreds, er blevet talt op.

 

Det resultat er milevidt fra de andre borgerlige spidskandidater i området. Venstres Carl Holst, der tidligere har været borgmester i Rødding og regionsrådsformand for Region Syddanmark, fik 12.135 personlige stemmer, mens V-profilen Ellen Trane Nørby fik 12.012 personlige stemmer.

 

Det er samtidig milevidt fra Kristian Thulesen Dahls eget valgresultat i 2011.

 

Her fik han 27.393 personlige stemmer, mens partiets forhenværende formand, Pia Kjærsgaard, fik 46.131 stemmer.

 

For fire år siden var det Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der blev valgets store stemmesluger med mere end 56.000 stemmer. Det er endnu uvist, hvor mange stemmer V-formanden har fået ved dette valg.

 

Den tidligere V-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen er dog den politiker, der har fået flest personlige stemmer nogensinde ved et folketingsvalg. I 2001 fik han 70.024 personlige stemmer.

Farvel til minister jobbet

Rasmus Helveg færdig på borgen

 

Små 4 år var alt, den radikale Rasmus Helveg Petersen fik på Christiansborg.

 

Det skriver han hvertfald selv på sin Twitter-profil.

 

Rasmus Helveg Petersen er søn af den radikale nestor, Niels Helveg Petersen, og han nåede både at være udviklings- og klimaminister i den nu afgående SR-regering.

 

Han stillede op i Sjællands Storkreds, hvor også R-profilen Zenia Stampe også stillede op.

 

Men De Radikale har oplevet en stor vælgertilbagegang sammenlignet med valget i 2011. Og det har nu ifølge Rasmus Helveg Petersen selv kostet ham pladsen i Folketinget.

Venstre - Chok

Peter Christensen kommer ikke ind i folketinget

 

Venstres markante tilbagegang på landsplan får nu mærkbare konsekvenser.

 

Partiets finansordfører, Peter Christensen, er nemlig ikke blevet genvalgt til Folketinget. Det erkender han selv på sin Facebook-profil.

 

- Venstre har fået en røvfuld af Dansk folkeparti  og det har jeg også. 14 spændende og sjove år er det blevet til i Folketinget. Det har været 14 år med resultater, hårdt arbejde og på gode dage, har vi trukket Danmark i en markant mere borgerlig retning. Det er jeg stolt over, at have været en del af, skriver han.

 

Peter Christensen har tidligere været skatteminister og er en af Venstres chefforhandlere. Han var da også udset til at blive minister og det kan han stadig blive, uanset at han har mistet sit mandat.

 

Peter Christensen har siddet i Folketinget i 14 år.

 

- Men med markant V-tilbagegang i Sønderjylland bliver der desværre ikke plads til mig som Folketingsmedlem længere. Jeg havde set frem til fire år mere, men på sådan en regnfuld og lidt trist fredag er det nu alligevel opløftende, at danskerne har valgt de borgerlige partier til at lede Danmark.

Nederlag

Boligministeren kommer ikke ind

 

Der bliver ingen plads til den socialdemokratiske varmemester og gruppeformand Carsten Hansen på Christiansborg i de kommende 4 år.

 

Det står klart, efter de personlige stemmer er blevet talt op efter gårsdagens folketingsvalg.

 

- Jeg ville gerne have været med på holdet

 

Selvom Socialdemokraterne har fået et succesvalg, har den fynske varmemester ikke fået nok stemmer til at blive valgt ind.

 

- Det har jeg det skidt med. Vi har ført en god og sober valgkamp, og jeg ville gerne have været med på holdet. Jeg er virkelig virkelig ked af det, siger Carsten Hansen.

Inger Støjberg vs Kristian Jensen

Inger vandt over næstformanden i stemmer

 

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, vandt kapløbet mod næstformand Kristian Jensen om at få flest stemmer i Vestjylland.

 

Støjberg fik 16.356 personlige stemmer, mens Venstres kronprins Kristian Jensen måtte nøjes med 14.028.

 

Næstformanden var tæt på at vippe Lars Løkke Rasmussen af formandspinden sidste sommer. Han går tilbage med omkring 3.000 stemmer i forhold til valget i 2011.

 

I samme storkreds har De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, fået 11.565 personlige stemmer.

Kommer ind

Søren Pape kommer i folketinget

 

Der var længe tvivl om, hvorvidt De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, overhovedet ville blive valgt ind i Folketinget.

 

De Konservative stod under hele valgkampen svagt i meningsmålingerne. Og da stemmerne var blevet talt op i går aftes, stod det klart, at partiet var gået tilbage fra otte til seks mandater.

 

Men den tidligere Viborg-borgmester fik med 11.565 personlige stemmer et godt valg i Vestjylland, og han sikrede sig derved et af de konservative mandater.

 

Blandt de andre borgerlige kandidater i den storkeds blev han kun overgået af V-profiler som Inger Støjberg og Kristian Jensen samt Venstres Esben Lunde Larsen.

 

Søren Pape Poulsen fik derimod flere stemmer end Liberal Alliances Leif Mikkelsen samt de tre Dansk Folkeparti-politikere, der er blevet valgt ind i Vestjyllands Storkreds.

Rigtig dårligt valg

De Koncervative bløder

 

Et historisk dårligt valg.

 

 

Det var, hvad de konservative partimedlemmer i går måtte se i øjnene, da partiet kun fik 3,4 % af stemmerne.

 

Valgresultatet er det dårligste i 100 år.

 

 

Ved valget i 2011 fik partiet med Lars Barfoed i spidsen 4,9 % af stemmerne, og ved valget i 1975 måtte de nøjes med 5,5 % af stemmerne.

 

 

- Det her valgresultat gør ikke stemningen bedre i partiet, lyder det fra den tidligere partiformand Lars Barfoed.

 

 

Han stod i spidsen for Konservative fra 2011 til 2014, inden han overdrog formandsposten til Søren Pape Poulsen.

 

 

- Men det nytter ikke noget at lade sig gå på af det, tilføjer han.

 

 

Det vigtigste er, at partiet nu lægger en fælles strategi, hvor partiets holdninger bliver kommunikeret klart ud til vælgerne.

 

 

- Så tror jeg på, at Konservative kan rejse sig igen, siger Barfoed.

 

 

Hvem, der står i spidsen for partiet, er mindre vigtigt, siger Barfoed. Og det er der heller ikke tvivl om nu, understreger han.

 

Barfoed tror dog ikke på, at plakater med teksten "Stop Nazi-islamisme" kan få flere vælgere til partiet.

 

 

- Det overstiger i hvert fald mine evner at forklare visdommen i det, siger den tidligere partiformand.

 

 

Det kommer også til udtryk på partiets Facebook

Thorning;

- Jeg ved ikke hvad jeg skal nu

 

Det er ikke mere end et halvt døgn siden, at Helle Thorning-Schmidt annoncerede, at hun trækker sig fra posten som formand for Socialdemokraterne. Det skete, efter hun sammen med resten af rød blok havde tabt valget, og at hun derfor skal forlade Statsministeriet.

 

Men Helle Thorning-Schmidt har ikke gjort sig de store tanker om, hvad hun skal lave nu.

 

- Jeg er medlem af Folketinget, og jeg må se, om jeg kan påtage mig nogle opgaver for partiet. Jeg har ikke gjort mig så mange tanker om det.

Jeg har haft fokus på min opgave, hvilket har været at være en god statsminister og prøve at genvinde regeringsmagten, sagde hun, da hun fredag eftermiddag mødte de andre partiledere i debatten hos Publicistklubben.

 

Den afgående S-formand og statsminister ville heller ikke ud med, hvornår hun besluttede sig for at gå af.

 

- Det holder jeg for mig selv. Men jeg har truffet det rigtige valg, sagde hun og fortsatte.

 

- Jeg har været formand i mere end ti år. Det har givet mig mulighed for at være statsminister og vise, hvad Socialdemokraterne og hvad vi kan. Det at tage ansvar, ligger i mit og mit partis DNA, sagde Helle Thorning-Schmidt.

 

Den afgående S-formand fastslog igen, at hun bakker op om Mette Frederiksen som ny formand for Socialdemokraterne.

Galleri: De forlader folketinget for denne gang

Radikale

Et parti i krise - Formanden bliver

 

Radikale havde før valget 17 mandater, men vælgernes dom var hård ved partiet. De Radikale blev mere end halveret, så de nu kun har 8 mandater i Folketinget.

 

Siden 1977 har de kun været over 10 mandater 3 gange. En af dem var ved seneste valg med den populære Margrethe Vestager i spidsen som formand.

 

Og som man kan se i vores graf, så er det et parti i krise. Men flere eksperter siger at, Morten Østergarrd partiets formand bliver på posten. I hvert fald lige nu.

 

SF

Cekic er ude af politik

 

Özlem Cekic  er ude af folketinget. Det gør hun nu selv klart på sin Facebook-profil.

 

- Jeg blev ikke valgt, men det er ikke det der bekymrer mig aller mest, skriver hun og nævner sine egne tre dansk-fødte børn.

 

Hun skriver, at de ligesom mange andre børn med minoritetsbaggrund ikke kender til andet end Danmark, men bliver set på som grimme ællinger af politikere.

 

Børnene med minoritetsbaggrund vil dog vokse på og blive svaner, skriver Özlem Cekic videre.

 

- De er frivillige i den lokale fodboldklub, besøgsvenner på plejehjemmet; og de smiler bag disken, når vi henter vores pizza. De er en del af Danmark. De er ikke nogen at være bange for. Alligevel får politikerne os til frygte hinanden,skriver hun.

 

Løkke

Der skal laves en flertalsregering 

 

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil indkalde til forhandlinger på Christiansborg lørdag med henblik på at afsøge muligheden for at danne en ny regering.

 

Han oplyser, at det mandat, han er givet, er at danne en flertalsregering bestående af de fire partier i blå blok. Det fremgår af en pressemeddelelse, at Liberal Alliance har tilrådet netop det.

 

- Dronningen har bedt mig påtage mig opgaven som kongelig undersøger. Det gør jeg selvfølgelig gerne og vil nu afdække, om det er muligt at danne en borgerlig flertalsregering bestående af mit eget parti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, siger Løkke.

 

- Hvis ikke opgaven kan løftes, skal der i givet fald være en ny dronningerunde, siger han.

 

Der har ikke været en flertalsregering i Danmark, siden Poul Nyrup Rasmussen i 1993 dannede en regering, der bestod af Socialdemokraterne, CD, De Radikale og Kristeligt Folkeparti.

Top 10

Her er valgets stemmeslugere

 

Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti er så ubestridt den politiker på Christiansborg, der har flest personlige stemmer i ryggen. 57.371 danskere har sat kryds direkte ud for lederen af partiet.

 

Ind på anden pladsen kommer den afgående statsminister Helle Thornings-Schmidt med 42.412 personlige stemmer.

 

  • Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti 57.371

  • Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokratiet, 42.412

  • Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten, 40.425

  • Lars Løkke Rasmussen, Venstre, 33.393

  • Søren Gade, Venstre, 28.916

  • Pia Kjærsgaard , Dansk Folkeparti, 26.583

  • Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, 24.486

  • Nicolai Wammen, Socialdemokratiet, 21.152

  • Anders Samuelsen, Liberal Alliance, 20.565

  • Uffe Elbæk, Alternativet 18.796

Udsendelse: Danmark har stemt

bottom of page